Förra årets vinnare av Elitloppet, Magic Tonight, och kretsen kring hästen. Till årets upplaga har amerikanerna ett eget kvallopp. Foto: Kanal 75
Förra årets vinnare av Elitloppet, Magic Tonight, och kretsen kring hästen. Till årets upplaga har amerikanerna ett eget kvallopp. Foto: Kanal 75

Kval till Elitloppet – på Meadowlands i USA

Publicerad

Kval till Elitloppet på andra sidan Atlanten? Ja, det blir verklighet i år.

Den 8 maj körs ett försök på amerikanska banan Meadowlands i New Jersey.

Sista söndagen i maj möts 16 av världens bästa hästar på Solvalla. Två försök med åtta hästar i vardera heat där de fyra främsta tar sig till final. Väl där väntar ett förstapris på tre miljoner kronor. För att få en plats bland de 16 deltagarna måste man få en inbjudan av Solvallas sportchef Markus Myron - eller att säkra en plats genom att vinna något av de två loppen som på svensk mark genererat en friplats de senaste åren.

"Kostar 15 000 dollar"

Nytt för i år är att amerikanska hästar också kan kvala in till Elitloppet, skriver Travronden.

"Men det är inte gratis att deltaga. Fyra insatser, inklusive startavgift i kvalloppet, går loss på 6 050 dollar, eller drygt 51.000 kronor. Möjligheten finns också att stå över insatserna och köpa in sig i loppet, men då kostar det 15 000 dollar skriver tidningen.
"

Något förvånande körs loppet över 1 810 meter det vill säga 201 meter längre distans än den engelska milen (1 609 meter) som är den klassiska Elitloppsdistansen.
Det förutsatt att minst tio hästar kommer till start, vid ett färre antal är det distansen 1 609 meter som gäller. Skulle det bli färre än sju anmälda hästar till loppet riskerar löpningen att ställas in. Förstapriset uppgår till 75 000 dollar.

Vill inte kommentera

Solvallas sportchef Markus Myron befinner sig på semester och Solvallas tillförordnade vd, Mats Rosén, vill inte kommentera uppgifterna som florerar i media.

 

För senaste nytt i ditt dagliga flöde följ SportExpressens travavdelning på Facebook och Twitter. Där får du de hetaste nyheterna, snackisarna, krönikorna, speltips och all övrig information för att hänga med i trav-Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag