Kusken fick kritik i tv – för sin yviga drivning

Publicerad

Dennis Spangenberg tog hem V86-2 med Andrew Dragon.

Men efter loppet fick han kritik i TV12:s studio - för sin drivning över upploppet.

- Jag kan känna att min puls går upp när jag ser det här, säger Per Skoglund, programledare i TV4.

Den tyske kusken Dennis Spangenberg tog hem V86-2 tillsammans med skrällen Andrew Dragon efter en stenhård slutstrid.

I TV12:s studio fick han dock kritik för sin drivning.

- Så här ska det inte se ut i travlopp i Sverige 2016. Det är en alldeles för yvig drivning och det där hjälper inte hästen särskilt mycket, säger Micke Nybrink, expert i TV12.

"Min puls går upp"

Programledaren Per Skoglund lyfte frågan om att förbjuda drivning så sent som i söndags, i programmet På Upploppet.

Han reagerade starkt på det som utspelade sig på Solvallas upplopp.

– Jag kan känna att min puls går upp när jag ser det här. Jag känner mer och mer att drivningarna borde tas bort helt och hållet, säger Per Skoglund i TV12.

– Körspöet ska vara kvar, men drivningarna ska bort fortsätter han.

För tilltaget fick Spangenberg 2000 kronor i böter och fyra dagars avstängning.

TV12-experten Micke Nybrink tog tillfället i akt för att lansera en idé om ett nytt straff.

– Ett straff jag har tänkt på är att de ska få köra utan körspö en månad och så markeras det i programmet - som en skampåle, säger han.

"Säg en pekpinne"

Jennifer Tillman, som är aktiv som kusk och kör mängder med lopp varje vecka, menade dock att körspöet behövs – till annat än drivning.

- Glöm att säga ett körspö, säg en pekpinne. Du behöver inte använda det, du kan lägga det på hästens rygg och visa vad du vill, säger Jennifer Tillman i TV12.

- Det är ett viktigt hjälpmedel om det händer någonting och du måste få hästen att lyssna på dig i stället. Därför vill jag inte ta bort det, säger Jennifer Tillman i TV12.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag