Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kunderna gick i konkurs: ”Vill lägga bakom sig”

Zandra Vidén skötte om Gigant Neo.
Foto: Mia Törnberg / TR Media
Jane's Estell med Zandra Vidén
Foto: Matilda Öhrman/Travronden / TR Media
Zandra Vidén var en framgångsrik montéryttare under sin tid i Frankrike och jobbat bland annat åt Bazire.
Foto: Mia Törnberg / TR Media

Zandra Vidén hade ett tufft år som tränare i fjol. 

Men nu har hon rivstartat det nya året och ser fram emot V75 på hemmaplan. 

– Vi har börjat stabilisera oss lite med egen gård och egna hästar, säger hon. 

År 2020 blev ett år Zandra Vidén, 41, helst bara vill glömma. 

Men i början av december kom vändningen. Drömmen om en egen gård blev sann och kort efter flytten till det nya stallet började äntligen hennes hästar att fungera igen. 

– Det har varit bra resultat efter det med tre segrar och tre andraplatser. De har lyft sig, både jag och djuren tror jag. Det var skönt när man fick en egen gård och slapp hyra in sig. Allting känns bättre nu. 

På lördag selar hon ut fem hästar på hemmabanan Bollnäs, varav två, startar på V75. 

– Det är roligt! Jag anmälde för att de hade poäng att komma med och eftersom att det är hemma. Det är vinter också så man måste testa. Det är två rätt så fina hästar i grund och botten, jag fick med fem hästar samma dag så jag kommer att vara lite upptagen. 

”Kunder gick i konkurs”

I dag har Zandra Vidén 14 hästar på träningslistan, ifjol hade hon 25. 

– Det kunde ha varit bättre. Det var mycket krångel och sjukdomar. Det var problem med både det ena och andra. Kunder gick i konkurs och hästägare flyttade och hästarna var sjuka. Det är ett år man bara vill lägga bakom sig. 

Verksamheten numera liknar mer ett familjeföretag menar hon. I stallet har de en medarbetare utöver familjen, annars är det Zandra, hennes mamma och sambo som hjälps åt. Och efter 2020 börjar bitarna falla på plats igen. 

– Det kommer bara att bli bättre, det känns verkligen så. Nu känner man ett annat lugn också, och sånt känner djuren av. 

Jobbat med legendarer i Frankrike

Zandra Vidén har erfarenhet av travsporten på högsta nivå och har tidigare arbetat flera år i Frankrike. Hon har jobbat hos Anders Lindqvist, Stefan Melander och Jean-Michel Bazire. I det stora travlandet hann hon även med att bli en riktigt framgångsrik montéryttare. 

– Det var en rolig och fin tid men man ska inte titta tillbaka, man får med sig erfarenhet av allt, säger Vidén och konstaterar att hon är nöjd med tillvaron:

– Vi har börjat stabilisera oss lite med egen gård och egna hästar. Det känns bra. 

På lördag ska hennes träningsadepter Affair of the Union och Dugur ut på V75. 

De både har tränat fint och med de yttre förutsättningarna som januarivädret har att erbjuda så kan allting hända. 

– Ingen av mina är barfotahästar så de är väl gynnade av att de som kommer söderifrån och måste tävla med skor och brodd nu, avslutar Zandra Vidén.