Robert Bergh: Därför väljer jag att lämna Åby

Foto: Anna Persson / TR Media

Allt har ett slut.

Efter sju år i Hajom har jag bestämt mig att flytta tillbaka till Sundsvall och Bergsåker.

Robert Bergh är kusk och travtränare. Han skriver krönikor om trav på Expressen. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En härlig arena och en proffsig organisation mötte mig när jag blev Åby-tränare 2015. En resa för hela stallet med ny gård och nyanlagda träningsbanor.

Tiden på Åby har gett framför allt två konkreta insikter.

Vi har lyckats höja hästarna en nivå till. Något som behövts för att räcka i konkurrensen. Vi har även lyckats skruva till vårt unghästkoncept. Något som fått fler ägare att vilja satsa.

Två lärdomar jag kommer ta med mig nu när flyttlasset går.

Beslutet att flytta här växt fram de senaste månaderna och grundar sig helt enkelt i att det blir för tufft med verksamhet på två olika gårdar.

Vi lyckades aldrig sälja vår gamla gård i Sundsvall och den har som de flesta vet fungerat som vår norrlandsfilial. Men vid perioder med flertalet fina tävlingar i norr har en majoritet av våra knappt 120 hästar i träning befunnit sig där.

Med 85 mil mellan gårdarna har det inneburit ett evigt pusslande där jag ofta tvingats hyra in kuskar i lopp eftersom jag måste stressa vidare till nästa gård.

Med verksamhet på ett ställe kommer kvaliteten öka och inte minst tillgången på personal gjorde till slut valet av Sundsvall enkelt.

Att vi har sommarhus i stan bidrog till det privata beslutet.

Stallet i Hajom kommer att finnas kvar som en filial en bra bit in i hösten och sedan får vi se. Det är en gård som tack vara sitt läge har gott om framtidsmöjligheter.