Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kritiken mot tidningarnas tipsliga: ”Känns oseriöst”

Anders Nordqvist, chefredaktör för tidningen Guiden

Varje år avgörs den prestigefyllda V75-ligan – där Sveriges tidningar gör upp om vem som är bäst på att tippa V75. 

Nu avslöjar siffror att årets liga inte alls stämmer. 

– För oss som gillar att tävla med enkelraden mot tidningarna så blir det menlöst om inte statistiken stämmer, skriver läsaren Göran Kårén, som fört statistik varje omgång under året. 

Den 23 december havererade ATG:s datasystem, vilket ledde till att miljontals kunder inte hann lämna in sin V75-rad.  

Ett problem som varit återkommande under året. 

Men det verkar inte bara vara spelet som inte fungerat... 

”Tyvärr har vi pratat om att sluta” 

Göran Kårén, som tillsammans med sin vän varje vecka gör en enkelrad för att tävla mot tidningarna i V75-ligan, har under året upptäckt att de officiella siffrorna inte alls stämmer. 

– Jag gissar nog att slarvet beror på att det är för många omgångar. För oss som gillar att tävla med enkelraden mot tidningarna så blir det menlöst om inte statistiken stämmer. Vi är ett litet gäng som gjort enkelrader och tävlat med dessa i över 20 år, normalt lämnar vi bara in ett system på ordinarie omgångar, skriver Göran Kåren i ett mejl. 

Göran Kårén med vänner funderar nu på att sluta med enkelraderna. 

– Tyvärr så har vi pratat om att sluta med enkelraderna nästa år, med alla dessa extra omgångar så har man varken tid eller ork att studera hästarna ordentligt, så det bästa hade varit om tipsligan enbart gällde ordinarie omgångar.

”Då känns det väldigt oseriöst” 

Anders Nordqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för tipstidningen Guiden, som tidigare publicerat V75-ligan varje vecka. 

Han berättar att de på senare tid valt att avstå, då ligan inte uppdaterades ordentligt. 

– En tidning fick tio rätt för några omgångar sedan ett par månader tillbaka i tiden, och då ser det väldigt konstigt ut för våra läsare om vi leder med fem pinnar och helt plötsligt ligger fem efter. Trots att vi inte tappat något den omgången, säger Anders Nordqvist. 

– Då känns det väldigt oseriöst att publicera en sån liga. Svänger den fram och tillbaka gör det ingen nytta. 

”Det ska vara hårda regler”

Vad tror du felet beror på? 

– Jag tror det beror på att ATG:s sida strulat en del. Vilket betyder att man måste mejla in tips manuellt, och det är inte alltid att de bokförs. Det ska vara hårda regler, lämnar man inte in i tid ska man inte få några poäng. Följs inte det tycker jag inte man ska ha en sån här tävling, jag tycker att tävlingen inte sköts så proffsigt som den borde.  

Har ni själva klagat? 

– Vi har påvisat att vissa omgångar inte räknats med, men tycker inte att det gett så mycket respons. Jag har bland annat föreslagit att man bara ska köra på lördagar, eftersom det blir lite för många dagar. Det blir också tidskrävande. Tar man in en frilansare som gör tips och de inte kommer med… Då är det lite bortslösat. 

ATG: ”Kan vara läge att utveckla det” 

Enligt Martina Olsson, Head Of Commercial PR på ATG, kan det ha varit de många extrainsatta V75-omgångar som ställt till det. 

– Det har varit många extrainsatta V75:or i år och vi har behövt lägga in vissa tips manuellt. I del fall har tipsen kommit in för sent från deltagarna, och i bland har de inte lämnats in alls. Vi måste helt enkelt dubbelkolla allt en sista gång, säger hon. 

– Tipsligan har haft samma form under ett antal år och det kan vara läge att utveckla det nu. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!