Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken mot kuskarna: ”Det är helt obegripligt”

David Persson
Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media
David Persson tillsammans med Vagabond Bi och Ulf Ohlsson, som är en av de kuskar som kommer börja ta ut uppsittningsavgift.
Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson

Förra veckan kunde SportExpressen berätta att flera toppkuskar kommer att ta ut uppsittningsavgifter även för proffstränade hästar framöver. 

Men de fortsätter ta ut en större procent på inkörda pengar när de kör åt amatörer. 

Det är något som upprör b-tränaren David Persson. 

– Amatörer är tydligen inte så viktiga när det ska tas betalt, då ska de betala mycket mer.

Förra året toppade Axevallatravets David Persson listan över inkörda pengar för b-tränare. Totalt sprang hans träningsadepter in närmare 4.5 miljoner kronor. Eftersom att han är en så kallad amatör hamnade tio procent av summan hos de kuskar som kört åt honom. 

Men på måndag påbörjar han första steget av proffstränarutbildningen på Wången. Går allt som det ska kan han kvittera ut en proffslicens vid årsskiftet 2022/2023. Och då tar majoriteten av kuskarna bara fem procent i körprovision. 

Historien bakom körprovisionens skillnader är att ”proffsen” valt att ta mindre betalt av professionella kolleger. Men det köper inte David Persson. 

– Så var det förr men det är så förlegat, det är 50 år sen. Jag förstår inte. Samhället i stort ska vara så jämställt men inom det här, det är helt obegripligt faktiskt. Det är otroligt konstigt. 

”Det är lite för mycket”

Det var förra veckan som SportExpressen kunde berätta att flera kuskar inom den svenska eliten kommer att börja ta ut en uppsittningsavgift även av proffstränare. Flera av dem kommer även att höja avgiften de tidigare tagit när de kört amatörtränade hästar. 

– Jag har inga problem att kuskarna tar en liten avgift för att de kör. Jag har alltid undrat varför det inte är jämställt inom travet uppsittningsavgifter för både a och b-tränare. Och även procenten de tar, varför de inte tar samma för alla. Just uppsittningsavgiften har jag inte några problem med att de tar, sen tycker jag verkligen att 500 kronor och 350 är lite för mycket. 

Vilken summa anser du vore rimlig? 

– Jag tycker att en uppsittningsavgift på 200 kronor och möjligtvis någons procent höjning på inkörda, kanske sex procent på både b och a-tränade hästar. Jag vet inte varför det ligger kvar så (olika mellan a och b-tränare).

”Då är de tydligen inte så viktiga” 

David Persson anlitar flera olika proffskuskar, men är tydlig i sin ståndpunkt. 

Det borde vara lika för alla tycker han. 

Men uppsittningsavgifter i sig har han inte några problem med. 

– Marknaden är fri. Folk får ta vad de vill. Står det bara klart och tydligt vad folk tar så är det upp till oss tränare och ägare vilka kuskar vi vill ha. Det är klart att det kan ju faktiskt gynna kuskar som är beredda att köra för noll kronor, att de kanske kan komma fram lite lättare, säger han och tillägger: 

– Det är så otroligt många professionella både tränare och kuskar som väldigt tydligt går ut i media och betona hur viktiga amatörerna är för oss. Men de är tydligen inte så viktiga när det ska tas betalt, då ska de betala mycket mer