Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”Jag var inte nöjd med det”

Steen Morten Johansen
Maria Croon
Foto: Thomas Blomquist / TR Media

ST:s förre säkerhetschef Steen Morten Johansen fick sparken kort efter att det framkommit att Propulsion var nervsnittad. 

Under förhandlingarnas andra och sista dag i överdomstolen riktar han kritik mot förbundet. 

– Jag var inte nöjd med det, säger han. 

Under torsdagen gick fallet kring stjärnhästen Propulsion in på sin andra dag i överdomstolen. Den första personen som kallades till förhör från Daniel Redén sida var Steen Morten Johansen, den tidigare utrednings- och säkerhetschefen på Svenskt Travport. 

Det var 7 juli 2020 som förbundet meddelade att de avslutat samarbetet med norrmannen. Därefter förseddes han med tystnadsplikt på området kring utredningen kring Propulsion, som han tidigare kritiserat. 

– Vi har olika syn på hur rollen och uppdraget har utformats över tid och vad Svensk Travsport har för behov framöver. I en sådan här viktig roll krävs det totalt ömsesidigt förtroende och samstämmig syn, vilket vi inte har, och då är det bättre att gå skilda vägar, säger Maria Croon, vd för Svensk Travsport.

”Det var nästan kaos”

Men i överdomstolen hävdes hans munkavel, och där var bland annat kritisk till hur utredningen, enligt honom stördes, efter att det uppdagades efter påstående att  Propulsion skulle vara nervsnittad. 

På frågan om det var han som styrde utredningen kring Daniel Redéns tränaransvar så svarade han att han i alla fall gjorde ett försök. 

– Jag provade i alla fall. Första dagen var det nästan kaos. Maria Croon hon la sig i utredningen i form av önskemål hit och dit. Jag tycker att det är bra att en chef är engagerad men kanske kan den som är ansatt få ett försök att styra utredningen. Jag sa att jag skulle hålla henne underrättad. Men det blev en del som stördes de första dagarna. Det var jag inte nöjd med. 

I förhöret frågade även advokaten Jesper Arvenberg om Steen Morten Johansen anser att Daniel Redén borde tagit reda på mer information om nervsnittningen efter undersökningen 2019. 

– Den frågan har jag fått mycket i Norge. När ST säger att det är lugnt och ger så klara besked till Daniel Redén så tyckte jag det var lugnt. Säger Svensk Travsport att det är lugnt så ska det vara lugnt. Jag hade blivit överraskad om han hade gått vidare.

Svaret: ”Jag fick vara en länk”

När Maria Croon sedermera skulle förhöras fick hon frågan om hur delaktig hon varit under ansvarsutredningen kring Daniel Redén.

– Som ytterst ansvarig, det här är ju det största Svensk Travsport varit med om, det är också öppet redovisat i vissa fall när vi fick in de externa utredarna så fick jag brygga över och tala om att det är personer som arbetar på uppdrag. Jag fick vara en länk men jag har inte varit aktivt delaktig i frågeställningar och vilka diskussioner som ska föras med vem. 

Jesper Arvenberg, ombud för Daniel Redén: Har du haft några direkta kontakter med externa?

– Ja och bryggat över. Det har redovisats öppet. De fick inte kontakterna för att de inte var kända för personerna i USA. Jag talade om att de arbetar på uppdrag av Svensk Travsport och var en länk i ett par fall. Vilket även vice vd på Svensk Travsport var i något fall.