Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svarar efter attacken: ”Då är det jättetråkigt”

Foto: Maria Holmén / Tr Media

Jörgen Westholm vann på Rättvik under fredagskvällen.

Men det var en allt annat än glad tränare som stod i vinnarcirkeln efteråt.

– Jag är så förbannad på att vara dalatränare nu att jag funderar på att byta bana, säger han i en intervju som fått stor spridning på sociala medier efter loppet.

För SportExpressen utvecklar nu Westholm sin kritik: 

– Jag är väldigt mycket för att hjälpa Svensk Travsport och vår sport är fantastisk, men det finns saker man kan förbättra. 

Sven Eriksson, Travbanechef på Rättvik, svarar på kritiken: 

– Trivs han inte på Dalatravet så är det jättetråkigt, säger han. 

Det var i en intervju i vinnarcirkeln efter ett lopp på Rättvik som den framgångsrike travtränaren Jörgen Westholm riktade skarp kritik mot Rättvikstravet och Dalatravet i stort: 

– Organisationen på den här banan är under all kritik. Banan har varit så extremt dålig i kväll så jag fick till slut hota banveterinären med att de skulle skicka ut harven för att hästarna skulle få ett vettigt underlag att springa på. Det är bedrövligt, säger han i den tv-sända intervjun som fått spridning på sociala medier efter att det delats av Emelie Pettersson.

https://twitter.com/emeliepetterssn/status/1444025646640943104?s=21

Kvällens tävlingar var dessutom de första som kördes inför publik sedan pandemin. Även här menar Westholm att Rättvik borde ha satsat hårdare.

– Inte ett skit har vi gjort för att ta hit folket. Jag förväntar mig något betydligt bättre. Det sitter 20 personer på restaurangen, men det är väl det här svensk travsport vill ha. Och vill Dalatravet Romme Rättvik sköta sitt på det här visat då kan jag söka mig någon annanstans.

Utvecklar kritiken: ”De var inte intresserade” 

När SportExpressen når Westholm utvecklar han sin kritik: 

– Jag tycker jag själv har jobbat hårt för att försäkra oss om att vi ska ha bra underlag för hästarna. Vi hade också blivit lovade det i ett möte under våren. När det då blir så här blir jag förbannad. Jag tänker på hästarna och jobbar för att vi ska ha det bra. Jag var inte nöjd.

– När vi nu öppnar och får ha publik måste vi göra något extra och erbjuda saker för att få hit folk. Men de var inte intresserade. Då blir man till slut förbannad. Då tyckte jag det det var lämpligt att tala om det. Många går runt på stallbacken och gnäller, men någon gång måste man gå ut med det också. Jag är väldigt mycket för att hjälpa Svensk Travsport och vår sport är fantastisk, men det finns saker man kan förbättra. 

Har du varit i kontakt med ansvariga på Dalatravet? 

– Nej, de har inte kontaktat mig. Jag gillar Dalatravet och vi har fantastiska saker på gång. vi har duktiga tränare och vi har banor som ligger geografiskt perfekt till. Vi har styrka men man måste också visa att man vill något. 

– Jag trodde att Svensk Travsport skulle vara tydligare. Att banorna skulle lägga ner hela sin själ på att få till det bra när vi öppnade upp. Vissa banor har tagit till sig det men jag har inte riktigt sett något budskap om hur vi ska få tillbaka publiken. Det var jag besviken över och det påtalade jag också. 

”Jag stöttar de som tänker på framtiden” 

Gäller din kritik främst Dalatravet eller landets banor i stort? 

– Nej, jag upplever att det är många banor som inte är på hugget. Det tycker jag är synd. Det är fantastiskt att uppleva trav på plats och då måste vi göra det bästa av det hela. 

Du ”hotade” även med att lämna Dalatravet, hur konkret är det? 

– Det går ju till så att banorna får pengar från Svensk Travsport efter vilka framgångar man har. Jag är tongivande i Dalatravet och ska man få massa pengar på grund av mina framgångar men inte vill bjuda till själva, då kan jag lika gärna söka mig till en bana som vill satsa på hästägare, tränare och hästarnas bästa. Finns det en bana som har en bra idé för framtiden kommer jag givetvis stötta den. Jag håller på Dalatravet men då får man visa att man vill något också. 

Vad ska till för att du ska vara nöjd och stanna? 

– Vi får sätta oss ner vid ett bord och sen får de berätta hur de tänker satsa. Så får vi se om jag tycker det är intressant. 

Om du lämnar – vart har du tänkt dig? 

– Min gård ligger mittemellan fyra banor. Jag har lika långt till Eskilstuna, Gävle, Romme och Solvalla. Jag vill stötta de som tänker på framtiden.

Banchefens svar: ”Där har vi olika åsikter” 

Sven Eriksson, travbanechef på Rättvik, menar att det är lätt att vara efterklok vad gäller banunderlagets kvalitet. 

– Jag vet att grabbarna gjort så gott de kan. Prognosen sa regn och de gjorde sitt bästa. Det är lätt att säga efteråt att man kunde jobbat mer förebyggande men regnet kom inte förrän mot slutet. Men man kan ha åsikter, jag är nöjd där. 

Westholm kritiserade även ert jobb med att få folk till banan. Hur ser du på den kritiken? 

– Där har vi olika åsikter. Vi är en sommarbana. En svart oktoberdag måste vi få folk till restaurangen. Vi hade rummet fullt med sponsorer som var jättenöjda och 48 personer på restaurangen som vi vanligtvis brukar fylla upp med ”knallar” från marknad. Men det var inställt. För mig var det var svårt att göra något en sån här dag. 

– Vi har satsat på att ha en skaldjurskväll på Romme i dag, lördag, det är där vi har lagt resurserna. Vi kunde bjudit på gratis hamburgare, men jag tror inte det hade lockat mer folk. 

Hur ser du på att en tränare som drar in mycket pengar till Dalatravet hotar med att lämna? 

– Vad ska vi säga? Vi försöker så gott vi kan. Jörgen har mycket bra idéer, men det är vi som bestämmer och det är upp till honom att fatta det beslutet. Trivs han inte på Dalatravet så är det jättetråkigt. Vi gör så gott vi kan. 

”Då får han väl flytta till Eskilstuna” 

Anders Jonsson, ordförande i Dalarnas Travsällskap, är desto fränare i sin kritik mot Jörgen Westholm i en intervju med Travronden när han får frågan om tränarens ”hot” att byta bana. 

– Ja, det har han sagt några gånger och det är upp till honom då. Om han tycker att vi är så usla då får han väl flytta till Eskilstuna. Vi har drivit det här oerhört effektivt. Det är inte så enkelt att driva runt 70 tävlingsdagar per år på den personal vi har. Kan det vara en sjättedel av så många de har på Solvalla och tio tävlingsdagar mindre? Då kanske man inte kan ställa samma krav på marknadsavdelningen till exempel, säger han till facktidningen.