Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kritiken: ”De känner sig nonchalerade”

Johan Untersteiner
Foto: Malin Albinsson / TR Media
ST:s vd Maria Croon
Foto: Thomas Blomquist / TR Media
Johan Untersteiners advokat Jesper Arvenberg
Foto: Thomas Blomqvist / TR Media

En av landets mest framgångsrika travtränare, Johan Untersteiner, åtalas för djurplågeri. 

Nu menar tränarens advokat, Jesper Arvenberg, att vi kommer få se en våg av anmälningar mot landets travtränare. 

– Myndigheterna har länge velat ha en dialog med sporten men känner sig nonchalerade av förbundet Svensk Travsport, säger Arvenberg. 

– Det här är inte någon ny företeelse, svarar Svensk Travsports vd Maria Croon. 

Under onsdagen kunde SportExpressen berätta att stjärntränaren Johan Untersteiner åtalas för två fall av djurplågeri i samband med travtävlingar. 

Första fallet rörde en V75-seger på Jägersro där dopingstallet upptäckte ett misstänkt märke som veterinären misstänkte kom från körspöet. 

Det andra fallet handlade om en incident på Åby där Untersteiner dömdes för felaktig drivning efter att vid ett tillfälle ha haft armen ovan axeln. 

– Det känns ju helt rättsosäkert att bli polisanmäld så fort en häst har ett märke trots att jag har gjort allt enligt vårt reglemente, sa Johan Untersteiner till SportExpressen. 

”Nu provar de med annan taktik”

Untersteiners advokat, Jesper Arvenberg, menar att vi nu kommer få se fler och fler polisanmälningar mot landets travtränare. 

– Myndigheterna har länge velat ha en dialog med sporten men känner sig nonchalerade av förbundet, Svensk Travsport, säger han. 

– Nu provar Länsstyrelserna med en annan taktik och jag vet att det ligger en handfull liknande fall och väntar på prövning i landets domstolar.

Slår tillbaka: ”Ett helt nytt perspektiv”

Maria Croon, vd på Svensk Travsport, köper inte Arvenbergs påståenden. 

– Att det här skulle vara en slags aktion mot travsporten för att myndigheterna är missnöjda med vår dialog har jag aldrig hört och det låter väldigt långsökt. Det här är inte någon ny företeelse. När de här situationerna har uppstått tidigare så är det så här yrkandena har sett ut och att det skulle vara någon taktik från länsstyrelsen är inte heller något jag har hört överhuvudtaget. Vi har en kontinuerlig dialog med jordbruksverket utifrån hur vårt hästvälfärdsarbete går till, jag har inte hört något om att någon myndighet känner sig nonchalerade. 

– Däremot förutsätter jag att alla är överens om att det här är en av frågorna som är viktiga att kontrollera. Hästvälfärden står i centrum för vår verksamhet och vi uppdaterar därför reglementena kontinuerligt och vi har en löpande dialog med jordbruksverket om Svensk Travsports hästvälfärdsarbete.

Tidigare i år rapporterade Travronden att Jägersrotränaren Joakim Lövgren förbjuds att använda körspö i ett år efter att det hittats märken på en häst han kört i lopp. 

Ett beslut som senare inhibiterades vilket innebär att Lövgren får köra med körspö tills vidare. 

Maria Croon menar dock att det inte går att jämföra Lövgrens fall med Untersteiners. 

– I Lövgrens fall gick länsstyrelsen in direkt själva, i det här fallet är det här en normal process. I de fall vi har haft märken på häst som har gått vidare via länsstyrelsen och sen till åklagare och sen för behandling i domstol så har det sett ut så här också. Yrkandena är i enlighet med de fall som har varit tidigare. 

”Det i sig är inget förbundet beslutar om”

Ska man skärpa åtgärderna vid märken på hästar?

– Dels är det ingen ny företeelse att märken på hästar kollas. Däremot vid årsskiftet så skärpte vi det lite ytterligare och la till situationer som det också ska kollas. Jag tycker att det är helt rimligt att vi är väldigt måna om att hästen inte ska ha märken efter körspö efter loppen men sen är det banveterinären som har ett myndighetsuppdrag att kontrollera djurskyddet. Förbundet beslutar inte om det här ska tas vidare till länsstyrelsen och om processen är att det här blir en utredning. Åklagaren tar beslutet om det i så fall går vidare. Det är inte heller någon ny företeelse. 

Croon tillägger även att en ny regel träder i kraft inom kort: 

– Eftersom vi har haft märken på häst vid ett antal tillfällen i år skärper vi nu reglementet ytterligare och drivning är från och med första januari 2022 inte tillåtet. Körspöet ska endast användas som ett kommunikationsmedel för korrigering och lätt maning utan kraft.  

SportExpressen söker länsstyrelsen för en kommentar.