Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krävs krafttag – och att vi förstår allvaret

Foto: TR Media/KANAL 75

En storbana på dekis.

Nu krävs krafttag och att förstå allvaret.

Eller att våga tänka helt nytt.

Bergsåker, min gamla hemmabana, har haft det tufft de senaste åren. Inte minst på den sportsliga sidan då jag inte är ensam bland de ledande aktiva att ha flyttat.

Men det som nu håller på att hända på banan är inget annat än en nedmontering. I veckan kom även beskedet att sportchefen B-O Månsson sagt upp sig för att bli travbanechef på Solänget.

Nu är det viktigare än någonsin att rekrytera rätt ersättare. Behovet av ny kompetens och en stark man är skriande. 

Alla måste förstå allvaret i situationen. Från styrelserummet ned till personalen.

Nedmonteringen av Norrlands travmetropol, eller det som en gång var det, har tagit fart de senaste åren och det känns som att man från toppen har en helt annan syn på verksamheten än under de 25 år som jag var verksam vid banan.

Förr om åren höll underlaget alltid bästa kvalitet. En nyckelfaktor som ger tränarna förutsättningar att utveckla sina hästar och göra dem hållbara. Idag är banan som regel full av snö och is som gör det svårt att förbereda hästarna på ett vettigt sätt.

Inte heller veterinärkliniken funkar som förut. Här var Sveriges kanske bästa veterinär, Catarina Fischerström, verksam men denne tillåts inte jobba där längre. Detta eftersom man har sålt ut kliniken till en ny majoritetsägare som inte ser till tränarnas bästa utan istället tycks ha fokus på ridhästar.

När så här grundläggande förutsättningar inte fungerar hamnar banans befintliga tränare, som redan har det nog tufft, i en ännu besvärligare sits.

Ända sedan Assar Engbloms tid har Bergsåker erbjudit bästa förutsättningar på veterinärvård och bana. Då har också resultaten kommit.  

Om inte högsta ledningen förmår att vända skutan nu kanske man måste tänka helt nytt? Det är som bekant en ny spelmarknad och nya tider även för en storbana på dekis.

Nu till lördagens V75-omgång på Solvalla. 

V75-1: Omgången inleds med ett lurigt lopp över för klassen ovanliga 3140 meter. Tipset till 5 Vikings Preacher före favoriten 9 Shorthanded Jag. Roliga skrällbud är 1 Tzatziki och 3 Tsar Brodde, men ta med så många börsen tillåter.

V75-2: Ett spelvärt spikbud i 12 Malkin som jag tränat tidigare. Hästen har hög kapacitet, bra kusk i Emilia Leo och jag tror läget passar bra. 

V75-3: Omgångens andra spik. 2 Zenit Brick fick bästa läget och fortsätter sitt vintersegertåg.

V75-4:  Andra förutsättningar för favoriten 11 Chapter N.Deo kräver gardering. Blir det bike trots femtespår i volt? Strecka åtminstone 3 Isolde och 13 Havefunwithme.

V75-5: Jag tippar finskt men inte favoriten 9 Victory Topline utan Mika Forss bakom 6 Vine Vision. Värst emot tror jag 11 Kapten Kidd är.

V75-6: Även här väljer jag att chansa bort favoriten 11 Erik Sting. Tipset till 5 Uppohoppa före 8 Baron Gift. Låser på tre streck med min egen 12 Nobel Amok som till låga 3% måste vara spelvärd om det klaffar från det besvärliga läget.

V75-7: Ett öppet sprinterlopp avslutar. Tipset till 3 Exclamation Mark som kan leda länge. Gardera och glöm då inte min egen 10 Making Love.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!