Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köper inte alls snacket – det är inte lika för alla

Foto: Malin Albinsson / TR BILD / MVA Foto

Skor på hovarna.

Men att det är lika för alla?

Glöm det.

Visst. ALLA måste tävla med skor de kommande tre månaderna och regeln gäller för alla. Men skor på hovarna påverkar hästarna väldigt olika.

Några är marginellt sämre.

Vissa presterar åtskilliga meter sämre än när de tävlar barfota.

Under vintern blir det fler skrällar och spets är inte lika betydelsefull som på en självspringande bana.

Jag tycker om att lusläsa all information om hästarna. Och när en häst är i toppform och man förändringar något i utrustningsväg (barfota, huvudlag, jänkarvagn med mera) hajar jag till.

Och köper inte alls snacket att hästarna missgynnas lika mycket med att tävla med skor.

■ ■ ■

V75-avslutningen på Åby blev dramatisk. Örjan Kihlström kopplade grepp in på upploppet med Man At Work på ledande Night Brodde. och Conrad Lugauer.

Man At Work var lite stum efter offensivt lopp och bröt ned sista biten före mållinjen.

Strax senare bröt Night Brodde ut och vagnarna hakade i varandra.

Sedan några år kan måldomarnämden flytta ned ekipage.

Många förväntade sig att Night Brodde skulle flyttas ned som tvåa och att Man At Work skulle får segern. Så blev det inte.

– Vi kollade på sekvensen över 20 gånger. Första intrycket var att Conrad Lugauers häst bryter ut och är vållande till situationen och vi var inne på nedflyttning, , säger Björn Persson ledamot i måldomarnämnden. och fortsätter:

– Samtidigt bryter Örjan Kihlströms häst ned och det är frågan om någon, några decimeter.

– Vi ändrade uppfattning efter ett tag eftersom vi tyckte att det var en ”racing incident” och vi kunde inte avgöra vem som gör mest fel.

Hur svårt var beslutet?

– Vi var eniga, men det är den svåraste situation jag varit med om och jag har varit med i nämnden i över 30 år.

■ ■ ■

Vad jag tycker? Jag håller med om att situationen var mycket svår men hade inte protesterat om ordningsföljden varit annorlunda.

Samtidigt är jag för ”hellre fria än fälla” och jag kan inte med garanti säga att Man At Work vinner loppet utan störningen. Jag är övertygad om att slutdelen av V75-7 i lördags kommer att visas på måldomarkonferenser framöver.

Bedömningarna kommer vara – precis som på sociala medier – olika. Ett ”war-room” i samband med V86- och V75-tävlingar hade varit att föredra.

Inte för att jag inte litar på landets måldomarnämnder, men personerna i ett war-room skulle i princip vara samma gäng vecka efter vecka och jag tror att vi hade fått fler likvärdiga bedömningar.

Det hade varit bra för alla!