Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kontio är typexemplet på att åldras med stil

Jorma Kontio – Solvallas champion 2018. Foto: Foto: Mira Lindgren/ALN Romme

Snacka om gyllene ålderdom.

Jorma Kontio skickade ett mms till mig med en bild på brevet från pensionsmyndigheten och meddelandet:

”Gott nytt år från Solvallas champion 2018”.

Men vi börjar med Prix de Bourgogne i förrgår:

Dra inte för stora växlar av det loppet..

Trots att det är stora pengar på spel så kör de franska kuskarna inte för fullt än.

Readly Express fick bestämma i spets, och är han på topp så vinner han, men Timo Nurmos var nöjd ändå. Det förstår jag. Hästen har gjort det mycket bra efter avel och en del strul.

Bold Eagle är en fantastisk häst som ni vet, men den här gången fick han också ett drömlopp och vann väldigt enkelt på speed från rygg ledaren. Som ni vet strulade han ur fullständigt inför Elitloppet, men förutsättningarna på Vincennes är mycket bättre för honom. Det är inga krav på provstarter eller hålla sig på banan eller liknande.

Min favorit till Prix d’Amerique just nu är Bold Eagle. Nu ska han inte ut före Prix d’Amerique och då gå barfota. Men det är en månad till loppet och jag vet att Readly Express kommer vara många meter bättre då.

Högsta eliten varit lite svajig de senaste åren. Skulle behövas en ny Varenne. Vem blir det?

Mina läromästare Berndt Lindstedt och Håkan Wallner var på sin tid alltid livrädda för att gå från sommarskor till vinterskor.

Jag tror att det var huvudskälet till Propulsions förlust i helgen som gick. Det märktes att han spände sig på hakarna.

Det är så klart inte heller bra att han mår dåligt och inte äter ett par dagar efter loppet. Det måste släppa inom de närmaste dagarna, annars blir det problem.

Men det är alldeles för tidigt att avskriva honom.

Tråkigaste julklappen:

Hans R Strömberg gjorde segergest och lyfte tömmarna över mål med On Track Piraten, som tomten på julafton, kul med glädje i travet - men det tyckte inte byråkraterna och domarna gav honom böter för att han lyfte händerna för högt.

En nyårsönskan:

V86 på en och samma bana.

Jag vet att det ska anpassas för en kort sändning i TV och det sägs vara skälet till att man saxar mellan olika banor.

Men det går att lösa med att man i början av sändningen kör på med de fyra första i repris efter varandra, sedan gör de fyra sista i livesändning i skönare tempo..

Jorma Kontio blev champion på Solvalla som pensionär. På meritlistan håller han nog högst att han körde Varenne – ”den värsta jag kört” –  men sedan undrar jag nog om inte detta var  näst störst i karriären, att vinna kuskligan på Solvalla som 65-åring.

Melanders hästar

7. Earl Variera (V86-2, ons)

Verkar fin, senast strulade det lite och han blev tempotorsk, men läget är lite lurigt även om han kan öppna ganska bra, gått mot hårda motståndare, lite enklare nu. Huvudlag: Helstängt.

 

8. Alfa Mare (V86-4, ons)

Har svårt att få till formen optimalt, tror inte att hon är så långt framme, trea-fyra om vi har tur. Huvudlag: Öppet.

 

12. Beautiful Bacardi (V86-4, ons)

Är egentligen bäst på kort distans, men klarar medel hyggligt, blir det ett bra tempo så räknas hon absolut trots läget. Huvudlag: Öppet.

 

1. Disco Volante (V75-6, lör)

Är bra i ordning, blir banan fast så ser det väldigt bra ut. Är ju startsnabb som ni vet, spår ett har han visat funkar och distansen är perfekt. Absolut i segerstriden. Huvudlag: Öppet.

 

11. Vincent Chase (V75-7, lör)

Har ruggigt bra form, väldigt bra senast, lite trafikproblem då och svårt läge nu - men kommer han ner och det löser sig kan han ska upp därframme. Huvudlag: Öppet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!