Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kommer ihåg att min sambo skrek”

Foto: LARS JAKOBSSON / TR Media

I januari var Håkan K Persson med om en otäck olycka. 

Med knapp marginal lyckades han undvika den värsta smällen från hästen han försökte stoppa på träningsbanan. 

– Min sambo såg när jag var mellan hästarna, jag kommer ihåg att hon skrek.

Det var i mitten av januari som olyckan var framme för Halmstadtränaren Håkan K Persson. Han var ute och körde ett träningsjobb när det kom en lös häst bakom honom. 

Hans instinktiva tanke var att försöka stoppa den efter att bedömningen att den inte kom i särskilt hög fart. Hästen valde dock att hoppa rakt över honom. 

– Jag såg att den var på väg att hoppa när den kom bakom mig sen vet jag inte mer än att jag låg på marken. Det var bara tumult. Jag hörde ljud och grejer men jag såg inget. De andra som körde såg bara att jag såg ut som en boll mellan hästarna. Det var det enda. 

”Då hade det gått ännu värre”

Det sägs att hästar i den mån de kan alltid försöker undvika att träffa människor och Håkan K Persson tror att det var så till viss del även i det här fallet. 

– Jag tror nog att den gjorde det på något sätt. Hade jag fått den i full kraft med 500 kilo på mig, då hade det nog gått ännu värre. På något sätt måste jag ha klarat mig rätt så bra. 

Hästen som tränaren själv körde och den han försökte stoppa blev båda liggande efter smällen men klarade sig utan skador. Håkan däremot kände direkt att det var något som inte stämde med hans ben. Ambulans tillkallades direkt. 

– Min sambo såg när jag var mellan hästarna, jag kommer ihåg att hon skrek. Hon körde häst själv och kunde inte göra något direkt. 

Det konstaterades att han ådragit sig frakturer i underbenet och knäet. Han opererades direkt, blev inlagd och genomgick ytterligare en operation efter en vecka. 

– Jag låg på sjukhus i 14 dagar. Jag var så pass medtagen så jag kan inte säga att jag var rastlös direkt sen hade jag ganska mycket smärtstillande. Det gick rätt bra. 

Gör succé trots skadan 

Som läget ser ut nu får han inte stödja på det skadade benet och tar sig fram i rullstol eller på kryckor kortare perioder. Och så blir det i minst tre veckor till. 

När är du tillbaka i sulkyn tror du? 

– Det beror på vad han säger nästa gång. Jag vågar inte köra så länge jag inte får belasta benet. Jag hade hoppats på att jag skulle kunna få belasta efter sex veckor men det fick jag inte då. Jag får avvakta. 

Något som däremot gläder honom är att stallets hästar fortsätter att prestera fint på tävlingsbanan. På knappt 40 starter har de sprungit in 757 600 kronor. Det stillar den påtagliga rastlösheten.

– Det är rätt jobbigt att inte kunna göra något. Jag är van att jobba mycket, samtidigt har stallet fungerat bra så jag har inte behövt bekymra mig över det. Det är jätteskönt. Det är något man lever mycket med. Hade det inte gått bra hade det varit jobbigt psykiskt. 

”Det ledsnar man på” 

Hans bror, proffskusken Stefan Persson, hjälper till lite extra med träningen av stallets hästar just nu. För Håkan blir det ovanligt mycket tid inomhus men tankarna är fortfarande i den dagliga verksamheten. 

– Jag läser mycket propositioner och kollar mycket med hästarna. Det blir mycket tänk kring hästarna, sen tittar jag en del på tv, men det ledsnar man på också. Nu kan jag börja vara ute lite, så har det varit i 14 dagar, det är skönt att kunna komma ut lite på dagarna.