Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75
Foto: Kanal 75Foto: Kanal 75
 Foto: Kanal 75

Kolgjini: "Har perioder då allt bara känns skit"

Publicerad

Lutfi Kolgjini är mannen travfolk inte kan få nog av.

Mannen som vunnit det mesta, bråkat med de flesta – men ändå är kompis med alla.

Han är långt ifrån som alla andra.

Lutfi Kolgjini är Lutfi Kolgjini.

Benämningen travets färgklick är uttjatat och räcker i ärlighetens namn inte till. Lutfi Kolgjini är en superprofil i ordets rätta bemärkelse. En person som travet inte klarar sig utan. Han hyllar och sågar. Hatar och älskar. Skriker och visslar.

Men i grunden är "Ludde" bara en människa.

Bakom den hårda, men varma, kulissen döljer sig en vanlig, känslofylld, kille från Kosovo.

– Jag har mina downperioder där jag känner att allt är skit, att det bara är jobbigt...

"Kanske borde hålla käften"

Du uppfattas ofta som ganska hård, tuff och macho – känns det ibland jobbigt att vara placerad i det facket? Känner du press att du "måste" leverera citat?

– Nej, nej. Jag måste inte leverera citat, det har jag aldrig känt. Utan jag har väl känt mer att "jag borde kanske inte ha gjort det". Förstår du? Ibland känner jag att man kanske borde hålla käften och inte alltid uttrycka sig. Men jag kan inte låta bli att säga vad jag tycker - och vad många med mig tycker men inte vågar säga, säger Kolgjini.

Vad gör Lutfi Kolgjini ledsen?

– Det är klart att man blir ledsen när man ser människor som far illa runt om i världen. Folk som har det svårt utanför Europa, det gör mig ledsen.

Om du skulle börja om, och trav inte fanns, vad skulle du göra då?

– Det skulle vara att jobba med människor av något slag. Att hjälpa till med människor som kanske inte hittar rätt i livet och hjälpa ungdomar på vift. Det skulle jag kunna tänka mig att göra i morgon, faktiskt.

"Man blir trött och less på skiten"

Kan du göra det nu, med tanke på stallet?

– Nja, jag har inte tid med sånt engagemang. Jag hjälper ju en fotbollsklubb i Malmö, Kosovo IF, och har sponsrat dem lite grann för jag vet att de gör väldigt mycket för ungdomarna i det området. Jag försöker hjälpa till så gott jag kan, men jag hinner liksom inte med något hundraprocentigt engagemang än så länge. Det kommer en tid då man får tid att engagera sig, och då kan jag absolut tänka mig att åka runt på skolor och hålla lite föredrag för ungdomar.

När kommer den tiden? När lägger du ned?

– Fan, det är svårt att säga. Jag känner mig ruggigt taggad och har varit det nu det sista året igen. Jag har mina downperioder där jag känner att allt är skit, att det bara är jobbigt. Sen har jag perioder när jag är ruggigt taggad och det känns som man har fått tillbaka sin adhd.

När var senaste downperioden?

– Det är tre-fyra år sen faktiskt. Då har man ingen motivation. Det är det som är branschens största problem, att man ska hålla motivationen uppe. Det krävs jävligt mycket av en, från morgon till kväll. Det gäller att ha motivation att göra jobbet. Ibland så brister den, man blir trött och less på skiten. Det händer alla. Men sen kommer man tillbaka och jobbar som fan igen.

"En livstids oro"

Är du rädd för någonting?

– Alla som är föräldrar är alltid rädda för att det ska hända ens familj något. Det är en vanlig instinkt. Det har man varit sedan man blev förälder. De som inte har barn förstår inte det riktigt. De som har fått barn förstår att det är en livstids oro man får på köpet. Man får så mycket lycka också, men man får samtidigt ett livs oro.

Apropå barn, hur tycker du det går för Adrian?

– Han har varit fantastiskt motiverad och jobba, jobba. Det är det som är källan till allt bra, att jobba. Man ska ha motivation, kraft och energi. Förr var det väl lite si och så med det, han var ung och ville träffa sina vänner och så där, men senaste åren har han varit fantastisk. Han jobbar och ger järnet hela tiden så han har utvecklats otroligt mycket. Han har utvecklats fantastiskt i sulkyn också med chanserna han har fått. Talang och hårt arbete går ihop med det här.

När du drar dig tillbaka på riktigt, känner du dig trygg att lämna över till Adrian?

– Jag skulle känna mig trygg om jag la av i morgon. Han har lärt sig grunderna i det här, och faktum är att han styr rätt så stora delar av verksamheten redan i dag. Det känns lugnt när jag åker till Frankrike och så där... att han håller ordning och reda. Så om jag lägger av i morgon så skulle jag känna mig helt trygg med den här verksamheten, avslutar Kolgjini.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag