Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaxiga fransmän invaderar Åby: ”Tappat respekten”

Philippe Allaire och Eric Raffin.
Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Anders Lindqvist.
Foto: Maria Holmén/TR BILD

De franska gästerna invaderar Åby i eftermiddag.

Och de gör det med en kaxig approach.

– Man har tappat lite respekt för de svenska hästarna, säger Anders Lindqvist. 

Topptävlingar väntar på Åbytravet där man i helgen både kan se elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet i grupp I-löpningen för femåringar och derbyvinnaren Calgary Games i UET grand prix. Toppat på det startar även en del franska hästar i de olika europeiska loppen för yngre hästar. 

Men enligt Anders Lindqvist, tränare och välkänd expert på fransk travsport, så darrar inte ens fransoserna av oslagbara styrkefenomenet Calgary Games.  

– De känner inte till honom så mycket. Man kan säga så att om du läser Travronden så är det bevakning av franska lopp men det är inte jättemycket. Men bevakningen som de franska tidningarna har av de svenska loppen är ännu sämre. De känner knappt till honom. 

”Inte tagit för sig jättebra”

Anders Lindqvist pekar på uteblivna svenska framgångar i Frankrike som en bidragande orsak till att man inte räds svenska ”superhästar”. 

– De svenska hästarna har inte tagit för sig jättebra i Frankrike i den högsta kategorin senaste tiden så man har tappat lite respekt för de svenska hästarna

I loppet för de treåriga europeiska hästarna (V75-2) vill Lindqvist varna för Philippe Allaires träningsadept Ivensong. 

– Det tycker jag är en jättefin häst. Allaire vet hur man ska ställa hästar i ordning och klarar han resan så tror jag att det är en häst som en riktigt snabb och bra på många vis. 

Och i lördagens största lopp, nästsista avdelningen tillika europaderbyt, tror frankrikekännaren att svenskhoppen kommer att stöta på rejält med motstånd. 

”Kan få sig en överraskning”

Anders Lindqvist tror att Jean Michel Baudouin skulle kunna fälla de svenska favoriterna.

– Hirondelle Sibey är en jättebra häst. Hon har tjänat fem miljoner kronor, mer än Calgary Games och jag kan lova att hon inte har ärvt sina pengar. Det är en jättetuff häst. Jag tror att San Moteur och Calgary Games kan få sig en överraskning där. Hon är ruskigt bra. Sen är det den första långresan och sådana saker vet man inte hur de hanterar, men det är en mycket bra häst, säger Lindqvist och tillägger: 

– Jag har svårt att se att Heliade du Goutier ska räcka, den var tvåa senast och var duktig på sitt vis men är snäppet sämre än de andra. Helgafell är ruskigt bra, men han är så bra att han har verkat i aveln. Många av de där tappar lite och får en sämre säsong när de verkar i aveln. Nu är det tag sen så jag tror att han är på väg uppåt. Men det är en klar tvåa av de franska hästarna. Lika bra som de andra är han inte just nu men i grunden är det en fantastisk häst.