Jägersros tränare i protest inför V86-1 Foto: ATG Live
Jägersros tränare i protest inför V86-1 Foto: ATG Live

Kaos bryter ut efter oväntade protesten

Publicerad

Stor förvirring uppstod under onsdagskvällen när V86:s första avdelning på Jägersro försenades – och avgjordes först efter den andra avdelningen. 

Orsaken är en protest från Jägersros tränare mot Svensk Travsport.

– Det finns en gräns för hur nonchalant vi kan bli bemötta, säger tränaren Joakim Lövgren i ATG Live.

Förvirringen var enorm under onsdagskvällens tävlingar från Solvalla och Jägersro.

V86-tävlingarna skulle, som brukligt, starta 20:30 med den första avdelningen. Men tätt inpå start försenades starten till V86-1 – efter en protest av Jägersros tränare. 

Tränarna vägrade släppa ut sina hästar till start och försenade medvetet starten med dryga 15 minuter. I stället fick man starta tävlingarna med V86-2 från Solvalla, och sedan snabbt klippa över till Jägersro för att köra V86-1.

Tränarnas protest på Jägersro

Omkastningen ställde till det även för TV-sändningen. 

– Efter en missnöjesaktion från Jägersrotränarnas sida körs Jägersros tävlingar med ungefär 15 minuters försening, förklarade programledare Göran Borgås i TV 12.

På Jägersro var irritationen stor bland tränarna. Orsaken till protesten mot Svensk Travsport är deras beslut att låta Solvalla och Jägersro dela på tisdagar under 2018 samt att fortsätta med V86 Xpress på onsdagar.

– Vi vill inte avfolka banorna. Vi har sett varningssignalerna i flera år. Nu vill vi lyfta frågan, säger tränaren Joakim Lövgren i ATG Live.

Samtidigt rapporterade reportern Matteus Lillieborg om att flera tränare och kuskar på Jägersro var ovetandes om protesten. 

"Ingen som säger något!"

Tränaren Edvin Ceka, som hade hästen Rigloetto Jet till start i första avdelningen, var lika överraskad som många andra.

– Jag vet inte vad som hände med tränarna eller kuskarna. Det var ingen som kände till det. Det är ingen som säger någonting!, säger han i TV 12.

– Det är ett stort problem. Det här är djur vi har att göra med... Det här är inte rätt. Det var inga andra kuskar som kände till det heller. Vad kan jag säga? Jag vet inte vad som händer, fortsätter han.

Tävlingarna pågår, med ungefär 20 minuters försening på Jägersro.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag