Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Känslosamma segrar – mycket glädjetårar

Emmylou vinner med Björn Goop Foto: MA / MVA Foto
Foto: MA / MVA Foto

En lycklig hemma-amatör, en ung proffstränare och en sprudlande glad lärling.

Det var glädjetårar i strid ström på Axevalla i dag.

Amatören David Persson fick pendla mellan hopp och förtvivlan i den andra V75-avdelningen. 

När hästarna gick in i sista kurvan satt Perssons Emmylou instängd i tredje par invändigt med Björn Goop i sulkyn.

Men med små medel lyckades Goop hitta fritt spurtutrymme och via ett vasst upplopp hann Emmylou fram till vinst.

– Jag blev lite orolig när Björn vred ut henne i spåren i sista sväng, hon har galopperat i liknande läge förut och jag vågade inte titta en stund. Men när jag blundade hörde jag i högtalarna att hon var på gång in på upploppet och som hon gick!

– Och för mig som har Axevalla som hemmabana är det oerhört stort att vinna den här helgen inför alla människor man känner.

Det var känslosamt med andra ord. Sådant värmer.

***

Björn Goop inledde dagen på Axevalla starkt och vann inte mindre än fyra av de sex första loppen. Innan segern med Emmylou hade han dessutom spårat V75-1 från start till mål med egentränade Grandfather Bill som därmed har två segrar på kort tid inom V75-spelet.

– Vi kom enkelt till ledningen och jag hade uppmärksammat att Randemar R.D. strulat i starten så det fanns ingen anledning att ge bort initiativet då han trivs bra i ledningen, summerade Goop.

***

Mantorp-tränaren Jesper Hedqvist var också en av lyckligare på banan i går. Han tränar outsidern Mcgarret (V75-3) som efter ett lopp i fjärde par invändigt lyckades spurta ner favoriten Istanbul Boko utan större bekymmer.

– Vi har bytt träningscamp och lagt om träningen. Det är helt sjukt hur bra hästarna har svarat på det. Nu blev det andra segern i andra starten sedan miljöombytet.

– Sedan körde Micke (Stjernström) som en gud. Det såg halvmörkt ut på sista långsidan, men tack och lov är det ett långt upplopp på Axevalla..

Alltid uppfriskande när nya tränarnamn visar upp sig och vinner på V75.

***

Glädjescenerna fortsatte en knapp halvtimme senare. Iina Aho lyckades bärga sin första V75-seger bakom Callymesally (V75-4) som tränas av pappa Mikko Aho på Åbytravet. 

Iina körde ett perfekt lopp i andra ytter och blev tvungen att anfalla 750 kvar när det stöttes bakifrån. 

Redan 200 kvar hade man avgjort loppet och segergeisten kom som ett brev på posten och Aho ville ta hela världen i sin famn efter loppet. Det var för övrigt två år sedan hon vann lopp som kusk innan gårdagens triumf.

– Jag kan inte prata. Alla känslor kommer på en och samma gång, sade hon gråtande i TV-rutan.

Callmesally gick mycket bra efter galopp senast och det var på intet sätt någon oväntad vinnare.

***

Gulddivisionen blev tämligen odramatisk. Favoriten Milligan’s School (V75-6) körde sig till ledningen som väntat och fick bestämma farten. Han stack bara undan sista 500 och vann smått överlägset i imponerande stil tillsammans med ständige följeslagaren Ulf Eriksson.

– Det blev en behaglig väg till segern i dag. Han har sprungit in fyra miljoner sedan jag fick börja köra honom i fjol och det är tveklöst den bästa häst jag suttit bakom, sade Eriksson.

Ny dag i morgon med finalen i Stochampionatet.

Conrads Rödluva vinner!