Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Känns helt rättsosäkert – slängd under bussen”

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Stjärntränaren Johan Untersteiner åtalas för djurplågeri.

Nu väljer han själv att träda fram och berätta:

– Jag känner mig slängd under bussen eftersom jag gjort allt enligt sportens reglemente.

– Jag tycker jag har tillräckliga skäl för åtalet, säger åklagaren Carina Pedersen. 

Johan Untersteiner är en av landets mest framgångsrika kuskar och tränare och kör regelbundet på V75, travets elitserie.

Nu åtalas kusken för två fall av djurplågeri i samband med travtävlingar – däribland i ett V75-lopp – efter polisanmälningar från länsstyrelsen. Han nekar till brott i båda fallen. 

Första fallet rör en V75-seger på Jägersro där dopingstallet upptäckte ett misstänkt märke som veterinären trodde komma från körspöet.

”Hästen har utsatts för en smärta som inte varit blott obetydlig i intensitet och varaktighet. Lidandet har enligt länsveterinärens bedömning varit både fysisk och psykiskt”, skriver länsstyrelsen Skåne i sin polisanmälan.

Felaktigt, menar Johan Untersteiner.

– Men det räcker med att titta på löpningsfilmen för att se att det inte handlar om felaktig drivning, något jag inte heller döms för av domarna i aktuellt lopp, berättar han.

”Hästar är som barn”

Nästa incident inträffade på Åby ett par månader senare. Där dömdes Untersteiner för felaktig drivning efter att vid ett tillfälle ha haft armen ovan axeln, och polisanmäls senare av länsstyrelsen i Västra Götaland. I kontrollen efter upploppet uppges hästen haft ”tydliga märken efter spö” på höger sida lår, enligt anmälan.

– Jänkarvagnens nackdel är att man nästan ligger ned och ibland hamnar armen då för högt vilket skedde vid ett tillfälle. Men jag tappade ändå hakan när de vid besiktningen påstår att hästen har ett märke. Jag bad att tillsammans med skötaren få se det själv men vi hittade inget hur mycket vi än letade, säger Untersteiner.

– Då visar veterinären på något långt ned på baken på hästen som kan komma från precis vad som helst. 

Travtränaren menar att bedömningarna är godtyckliga och säger att han känner en frustration över detta.

– Hästar är som barn, de busar i hagen varje dag och det krävs inte mycket för att det ska få ett blåmärke. Men det känns ju helt rättsosäkert att bli polisanmäld så fort en häst har ett märke trots att jag har gjort allt enligt vårt reglemente, säger Johan Untersteiner.

Åklagaren: ”Har tillräckliga skäl” 

Åklagare i fallet, Carina Pedersen, är fåordig när SportExpressen når henne. 

– Jag tycker jag har tillräckliga skäl för åtalet. Utifrån den stödbevisning som finns. Sen får tingsrätten pröva om den misstänkte gjort sig skyldig till det här. 

Johan Untersteiner själv nekar. Hur ser du på det? 

– Det är det tingsrätten får pröva.