Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kändisägare ger nytt liv till travet

Skidstjärnan Frida Karlsson har fått en del i en travhäst.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stefan Melander om Frida Karlssons intåg som hästägare
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Vår bästa svenskfödda vinner pokalen.

Och vilken positiv kick för travet med kändishästägare.

Solvalla bjuder kanonlopp nu på onsdag.
Det är bara att hålla tummarna och hoppas publiken kommer.

Huvudloppet Jubileumspokalen är ett av årets bästa lopp och det krävdes massor av poäng för att komma med. Många klasshästar men jag tror att vår bästa svenskfödda häst för dagen vinner. Makethemark får ursäkta men jag tycker Who’s Who har utvecklats i år och tror Örjan Kihlström löser uppgiften trots ett lurigt läge.

■■ Favorithotet är Fredrik B Larssons Milliondollarrhyme som är ruggigt bra.

***

Onsdagskvällens säkraste är dock danskfödde kanonen Ecurie D med Björn Goop.

■■ Den är lika klar som Proppen var i lördags.

Mer topptrav redan på lördag.

Jag tror Erik Adielsson tar revansch bakom Svante Båths Global Adventure i hingstarnas E3-final. Detta trots att det inte saknas motstånd i form av Aetos Kronos och Scarlet-avkomman Belker. I stofinalen är det en eller alla som gäller. Mascate Match har imponerat, men det brukar kunna skrälla i något av E3-finalerna.

***

Jag såg tv-sändningen från kallblodskriteriet i söndags och fastnade för skidstjärnan Frida Karlsson som jämförde träning mellan häst och människa. Frida är en av kändisägarna, gamle guldhjälten Johan Olsson en annan, som ”positiva kicken”-Stig Wiklund har släppt in i kriteriefavoriten Grisle Odin G.L.

***

■■ En fullkomligt briljant idé.

■■ Personer som Frida med många tusentals följare på sociala medier sprider vår sport bättre än mycket annat förbundet gör.

Travet borde satsa mer på att få in kändishästägare. Varför inte skapa ett koncept likt rikshästen med kända företrädare till varje häst? Jag kan ställa upp och välja ut hästar, det behöver inte kosta skjortan. Jag har hittat hästar för 20 000 som tjänat miljoner.

Många tror att hästarna föds till tävling men det är många moment en unghäst ska igenom innan den första segern är bärgad. Men jag tror att idrottsmänniskor har större förståelse för det och mer ser hästägandet som tävling. Till skillnad från allt spel som ältas i travets egna kanaler.

Våra största hockeystjärnor som Foppa, Sudden och Sedinarna har redan varit med på topphästar. Likaså fotbollsprofiler som Glenn Strömberg och Hasse Backe. Och Abba-Benny är ju känd för sina galopphästar.

***

■■ På 80-talet drog Carola och Lill-Babs nytt folk till travbanorna.

■■ Det är dags att våga tänka utanför boxen och ta nya grepp som kan sprida travet bredare.

TARZANS HÄSTAR:

9 Tito C.A. (V75-5, onsdag)

Är en fin häst som suttit fast på slutet. Volt kan innebära problem och det krävs nog att favoriten gör bort sig för att för att han ska komma in i matchen. Barfota runt om, svensk sulky och helstängt huvudlag.

12 Im Your Captain (V75-5, onsdag)

Är också en fin häst som har gått bra i skymundan. Är bra i ordning för dagen men står näst intill omöjligt placerad som det känns. Barfota fram, svensk sulky och öppet huvudlag.

5 Rigel Face (V75-7, onsdag)

Har kapacitet att vinna men samtidigt svårt att få till det i loppen. Han måste visa att han fungerar innan jag kan tro på honom. Skor runt om, svensk sulky och öppet huvudlag.

15 Qahar Q.C. (V75-7, onsdag)

Har inte hittat lopp åt honom så har inte kunnat starta som vi önskat. Är stark och gillar distansen men står omöjligt till här. Ev barfota fram, USA-sulky och öppet huvudlag.

4 Digital Performer (V75-1, lördag)

Har visat bra form och känns fortsatt fin i jobben. Tufft lopp här men tycker inte han är golvad. Barfota fram, svensk sulky och helstängt huvudlag.

8 Digital Pro (V75-2, lördag)

Är en fin häst men här får vi vara glada för att vara med. Det är tuffa finaler och vi är nöjda med pengar. Skor runt om, svensk sulky och öppet huvudlag.

2 Evaluate (V75-3, lördag)

Ska bli spännande att se i gulddebuten. Han kommer att göra ett bra lopp och jag är säker att kapaciteten räcker för att han ska vara i striden. Barfota runt om, USA-sulky och öppet huvudlag.

5 Snowstorm Hanover (V75-3, lördag)

Han känns fruktansvärt bra men är väldigt besvärlig från start. Går han felfritt så gör han säkert ett riktigt bra lopp, kanske 3-4a? Skor runt om, svensk sulky och halvstängt huvudlag.

8 Zack’s Zoomer (V75-3, lördag)

Har inte haft några vettiga lopp på länge så han får starta här. Från det här läget blir det svårt. Barfota runt om, USA-sulky och helstängt huvudlag.

7 Rally Hans (V75-6, lördag)

Är en fin häst men från det här läget mot det här motståndet är vi glada för pengar. Barfota runt om, ev USA-sulky och ev helstängt huvudlag.

8 Surf’n Turf (V75-6, lördag)

Har samma förutsättningar som vår andra i finalen, pengar en framgång. Barfota fram, ev USA-sulky och ev helstängt huvudlag.

1 Output Pressure (V75-7, lördag)

Tränar starkt och håller bra form. Tufft motarånd men bra läge och klarar distansen så är inte borta. Barfota fram, USA-sulky och ev skygglappar.