Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kände att han var något mer än bara en kusk”

Eagle Eye Sherry med Stefan Persson vinner Svenskt Trav-OaksFoto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Eagle Eye Sherry med Stefan Persson i sulkyn och Björn Goop som tränar vann Svenskt Trav-OaksFoto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Björn Goop hade en stor dag som tränare i lördags.
Efter att Eagle Eye Sherry vunnit Svenskt Trav-Oaks var San Moteur bara ett huvuds marginal från att ta hem Kriteriet. 

Dessutom var fyra av deras tre hästar i de klassiska loppen uppfödda av familjen:
– Det var äkta glädje, säger mamma Annika Goop. 

I lördags skrällvann Eagle Eye Sherry Svenskt Trav-Oaks på Solvalla och tog hem prisspotten på 2,8 miljoner kronor. Björn Goop var avstängd och fick i stället se Stefan Persson vinna med träningsadepten. Det var en speciell seger förkunnade Goop efter loppet: 

– Jag är skitglad. Det är vår egen, eller min mammas, uppfödning. Vi har inte så stor verksamhet gällande det och försöker satsa på kvalitet. Det var kul att Stefan körde, vi har varit kompisar i många år, sa han i TV12. 

– Det var jättekul så klart, givetvis att man får chansen att köra en sådan fin häst och så blir det precis som man har hoppats. Sen var det kul att se Björn så himla glad också. Han har ändå vunnit mycket stora lopp. Jag har känt honom i många år och det är sällan som jag sett honom så jäkla glad, säger Stefan Persson till SportExpressen efter segern. 

Mamma Annika Goop delar samma bild som Stefan, det är sällan hon sett sin son så glad. Enligt henne är det bara segrarna med Conny Nobell som smällt högre: 

– Det var äkta glädje. Han kände att han var något mer än bara en kusk. Han har alltid varit en duktig kusk men aldrig fått samma kredd som tränare. Men i år passerade vi fjolårets siffror redan i går. 

”Jättenöjda – nästan full pott” 

Annika Goop och fortsätter:

– Sen har Stefan och Björn varit kompisar i många år och varit på semestrar tillsammans. Jag tror att han tyckte att det var kul för Stefans skull också. Han har kört mycket åt Stefan också, nu fick han bjuda tillbaka lite.

Det var en riktig familjangelägenhet i lördags. Annika Goop har fött upp Eagle Eye Sherry och tillsammans med brorsan Håkan Arvidsson har hon även fött upp Circus som var fyra i Oaks. 

– Det är så roligt när man behåller stona som har varit bra i träning och så betäcker man de och så kommer fölungarna hem och börjar tävla sen, säger Annika Goop. 

– Vi har haft ganska stora framgångar med tanke på att vi haft ett så litet antal hästar i uppfödningen. 

Familjen Goop uppfödningar i Oaks och Kriteriet

San Moteur

Panne de Moteur – Aung San Suu Kyi

Resultat: Tvåa i Kriteriet och sprang in två miljoner kronor 

Uppfödare: Håkan Arvidsson, m fl

 

Eagle Eye Sherry

Bold Eagle – Sherry
Resultat: Vann Oaks och sprang in 2,8 miljoner kronor
Uppfödare: Annika Goop & Henrik Hobik 

 

Circus

Readly Express – Tivoli
Resultat: Fyra i Oaks och sprang i 336 000 kronor

Uppfödare: Annika Goop & Håkan Arvidsson 

Håkan Arvidsson har även fött upp San Moteur som tillslut fick nöja sig med en andraplats i Kriteriet efter att ha blivit knappt slagnen av Daniel Redéns Brambling. 

– San Moteur fick styrk med minsta möjliga marginal. Per (Lennartsson) löste det på ett jättebra sätt men sen var det lite små marginaler som gick emot oss för att det skulle bli vinst där också. I det stora hela får vi vara jättenöjda, det blev nästan full pott. Hela stallet har flutit på jättebra nu i ett par år, det är extra kul att vi kan lyckas i unghästloppen också, säger Håkan Arvidsson. 

Uppfödningarna sprang in 5,1 miljoner

Uppfödarpremien i de klassiska treåringsloppen ligger på 30 procent av prissumman – och totalt sprang familjen Goops uppfödningar in cirka 5,1 miljoner kronor i lördags.

– Det är klart att det är jättestora pengar man får som uppfödare. Det får vi vara jätteglada för, säger Annika Goop. 

Pengarna gör bland annat att man kan fortsätta investera i avelsverksamheten. I år har man till exempel fyra föl efter årets Prix d'Amérique-vinnare Face Time Bourbon. 

– Det är oerhört roligt att vi lyckats med avelsbiten. Vi har bra hjälp, sen är jag ruskigt intresserad och lägger ned mycket jobb på det här. Det här är som för alla som håller på med någon form idrott, ett kvitto på att man träffat rätt. Sen är det många olika kriterier som ska fungera för att kunna ta fram sådana här hästar som presterar så bra i unghästfinaler, säger Håkan Arvidsson.