Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd svensk travprofil död i olycka på gården

John-Erik MagnussonFoto: HANOLD / ALN
John D Campbell med Mack Lobell på Solvalla 1988.Foto: FOTO-TARZAN / FOTO TARXAN

Travprofilen John-Erik Magnusson är död.

Han dog i en olycka på sin gård i USA, rapporterar Travronden.

John-Erik Magnusson – "Goya" kallad – är en av Sveriges stora travprofiler.

Han blev känd i travbranschen genom sin succé med Mack Lobell, superstjärnan som han köpte 1989 och vann 32 av 40 starter med.

Enligt många travfans var Mack Lobell en av de allra bästa hästarna under 1900-talet.

Succé i Sverige och USA

Bland de stora höjdpunkterna räknas förstås segern i Elitloppet 1990, före bland andra Peace Corps, som var historiens snabbaste sto. I sulkyn satt Thomas Nilsson.

Då hade Mack Lobell redan vunnit Elitloppet en gång tidigare. 1988 kom första segern med kusklegendaren John D Campbell i sulkyn. 

Magnusson och partner Ann-Christine Lorentzon byggde upp Blädingeås Stuteri utanför Alvesta. Tillsammans hade de stora framgånger med uppföddningen under 00-talet.

2003 lämnade han Sverige och flyttade till Kentucky i USA, där han grundlade ACL Farms. Och framgångarna fortsatte på andra sidan Atlanten.

Magnusson blev 66 år

På lördagen inträffade en olycka på gården, och Travronden kommer med den tragiska nyheten att John-Erik Magnusson omkommit.

– Jag fick beskedet från USA sent i går kväll. Det känns helt ofattbart. Man tänker i första hand på familjen, sambon Ann-Christin samt döttrarna Anette och Anna, säger Sven Johansson, som är vän till familjen och hästägare i USA, till Travronden.

– John-Erik höll på att köra in hö och klämdes ihjäl mellan traktor och vagn. Allt gick så fort. Enormt tragiskt och jobbigt, det är svårt att fatta, säger Sven Johansson till Travronden.

Magnusson blev 66 år.

– John-Erik var alltid hjälpsam och bussig och vi kom bra överens. Han var väldigt frispråkig och sa alltid vad han tyckte, några gillade väl inte det men han stod för sitt ord, säger Sven Johansson till Travronden.

FAKTA MACK LOBELL

Starter: 94 varav 71segrar – 10 andraplatser – 6 tredjeplatser

Rekord: *14,0am, *09,7aak

Prissumma: 22 408 640 kronor

Härstamning: Mystic Park-Matina Hanover e. Speedy Count

Uppfödare: Lana Lobell Farms of N J Inc., USA