Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kan inte tömma dem för tidigt i år"

Daniel Redén och Propulsion Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Daniel Redén och Lionel Foto: / KANAL 75

Daniel Redén reste i söndags ner med sex ytterligare hästar till Frankrike. 

På söndag är det dags för Prix de Bourbonnais, där minst tre av hästarna startar. 

Nu berättar stjärntränaren om varför Propulsion inte går för seger på söndag, chanserna inför Prix d´Amérique, och den plötsliga svackan i höstas. 

– Det blev väl lite som en baksmälla, säger han. 

Med tio hästar på plats laddar travets nya stjärntränare Daniel Redén för en framgångsrik vinter i Frankrike. 

I söndags reste han ner med de sex sista hästarna, som bland annat inkluderar stjärnhästen och förra säsongens fyra i Prix d´Amérique, Propulsion. 

Tillsammans med Lionel och Wild Honey startar de i Prix de Bourbonnais på söndag, där prissumman är drygt 500 000 kronor. 

Först och främst. Vad tänker du inför söndagens lopp? 

– Det ska bli spännande. Det är ett trevligt lopp och meningen var ju att Propulsion inte skulle vara med. Men nu var han fin i Gävle och sen har han varit fin när han kom ner. Så då kände vi att vi skulle göra lite som fransmännen gör, här nere får man ju köra snälla lopp och bygga dem inför framtiden. Det är ett sådant typ av lopp som det blir för Propulsion. 

"Jag har noll vinnarkänsla" 

Söndagens lopp handlar för Propulsions del inte om att försöka vinna? 

– Jag har noll vinnarkänsla vad gäller det loppet. Han kanske kommer tävla med skor till och med. Han ska bara få komma in i matchen och Örjan (Kihlström) ska få komma in i Paris igen. Det blir väl mer så. Sen om han skulle råka vara trea, tvåa eller till och med vinna... Då är det bara maxröta som det ser ut just nu. Siktet är inställt på att ha honom i toppform i januari, säger han och fortsätter: 

– Inför det här året har jag lärt mig hur det är att vara här nere. Det går inte att börja tömma dem för tidigt. Vi hade mycket otur förra året, så jag kommer lägga upp det på ett annat vis.  

Vad är den största skillnaden du gjort? 

– Vi ska starta lite mer. I fjol skulle ju Propulsion gått ett lopp innan men då blev han sjuk. Då hade vi maximal otur. Men kanske att man kan få lite flyt i loppen här och börja komma i gång redan på söndag. Och sen att vi kan starta på kontinuerligt mot Prix d´Amérique, det är min tanke i alla fall. Det kommer bli maxat då. 

"Han kommer försöka greja sin plats"  

Vad gäller övriga två hästar hoppas han framför allt på Lionel – som han tror har goda chanser att fixa en plats i Prix d´Amérique redan på söndag. 

– Vad gäller Wild Honey är det precis samma som för Propulsion. Hon har ju inte ens startat hemma än. Hon ska gå ett jättesnällt och uppbyggande lopp. Lionel känns däremot väldigt bra i ordning. Han kommer försöka greja sin PdA-plats. 

Har du goda förhoppningar på att han fixar det? 

– Känslan är att han kommer göra ett väldigt bra lopp. Sedan vet man ju inte. Det gäller ju att det ska klaffa i loppen. Men Lionel är i bra form. Han har startat två gånger hemma där han gjort det bra och han har blivit lite bättre i kroppen. Jag körde ett rejält jobb med honom häromdagen och då var han riktigt fin. Han kommer nog att gå framåt ännu mer efter det. 

Startlistan inför söndag kommer på tisdag, några fler hästar tror han dock inte kommer vara med. 

– Nej... Kanske någon eventuellt. Men det blir ju ett väldigt bra lopp på papperet. Så det är bra att bygga upp sig i ett så här bra lopp. 

"Skulle inte vilja byta häst med någon" 

Du hade med fyra hästar med i Prix d´Amérique i fjol – vad hoppas du på i år?  

– Det är svårt att säga. Men det är som jag alltid har sagt. Får man med en häst till Prix d´Amérique är man sjukt stolt, det är svårt bara det. Sedan är mitt mål att få med Propulsion och även Lionel. Det är två hästar som jag tycker passar på distansen och som hör hemma i det loppet. Skulle det ramla ner någon till är det bara en jättebonus, säger han och tillägger: 

– Lionel och Propulsion var tvåa och trea förra året och båda känns bättre i år... 

Många räknar Propulsion som en av favoriterna inför det som brukar kallas "världens tuffaste travlopp". Daniel Redén själv är försiktigt positiv.  

– Oavsett vilket lopp han är med i har han alltid chansen. Sedan vet man att det ska klaffa med positioner i ett lopp med så många hästar. Men jag säger som alla stora brukar säga, jag skulle inte vilja byta häst med någon. 

"Det blev lite som en baksmälla" 

Efter ett framgångsrikt år har formen på Daniel Redéns stall varit sämre under hösten. Själv är han dock inte orolig över att det skulle påverka prestationerna i Frankrike. 

– Vi tappade formen lite i augusti, och vad det beror på är svårt att säga. Men och andra sidan har det varit tre år rakt upp utan svacka... Svackan som varit under hösten borde ha kommit tidigare. Men nu tycker jag att vi är på gång igen och hästarna har börjat leverera i lopp. De som fick en liten paus fick en vila som kanske var bra. 

Kan det också ha berott på att mycket fokus varit på tävlingarna i Frankrike? 

– Så är det ju. Det kom väl som ett brev på posten. Det var mycket med Delicious och allting i våras och somras. Det blev väl lite som en baksmälla. Får man in någon skit i stallet vet alla hur det är, det börjar gå runt och så vidare. Man kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Jag har ändrat på lite smådetaljer och tycker redan att jag fått bättre svar. 

Du är inte orolig över formen inför tävlingarna i Frankrike? 

– Nej, sista veckan innan vi åkte ner till Frankrike tyckte jag hästarna varit fantastiskt fina. Det var bara bra prestationer av allihopa. 

 

Daniels Redéns hästar i Frankrike:

Caid Griff

In Toto Sund

Trinity Zet

Wild Honey

Propulsion

Sorbet
Lionel
Call Me Keeper
Tobin Kronos
In Vain Sund

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!