Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kan inte bli så mycket större"

Foto: DANIEL LARSSON / KANAL75

Efter sex år som amatörtränare har Marcus Jönsson nått fram till slutmålet. 

På lördag har Jägersro-tränaren med två hästar på V75. 

En speciell historia, då mamma Volontary Simplcty får sällskap av dotter Miss Pixel. 

– Det är väldigt speciellt, säger Marcus Jönsson. 

Marcus Jönsson inledde sin karriär som amatörtränare 2011. 

2012 köpte han Volontary Simplcty från USA på en internetauktion. 

Hon var då dräktig, och tanken var från början att han skulle starta en avelverksamhet på svärföräldrarnas gård. 

2013 kom dottern Miss Pixel till världen. 

Vid det läget hade Voluntary så mycket energi att Marcus Jönsson bestämde sig för att börja tävla med henne igen. 

– Hon blev väldigt fin efter det och fick nästan överskottsenergi. Så vi testade att köra i gång henne igen. Men vi kunde inte så mycket, så det tog ett tag att lära sig. Men det har bara gått bättre och bättre, säger Marcus Jönsson.  

"Vet inte om det hänt tidigare" 

Resten är historia och med starter på både V86 och V75 har hon sprungit in fina pengar till Marcus Jönssons verksamhet. 

– Hon har verkligen tävlat över förväntan. Det är en otroligt fin häst som verkar trivas med livet för dagen. Man ska veta att det här är en allergihäst, men nu under sommaren, som egentligen inte är hennes årstid, har hon ändå tävlat fantastiskt bra, sa Marcus Jönsson i en intervju med Kanal75 2015. 

Med dottern Miss Pixel hade Marcus Jönsson en hel del problem till en början. 

– Bland annat har hon blivit opererad två gånger på grund av sparkskador, så det har varit svårt, säger han. 

"Det är något alldeles enormt" 

På lördag startar båda när det är dags för V75 på Åby. 

– Med det i åtanke kan det inte bli så mycket större än att ha med båda på V75. Det var det sista loppet vi satte upp när vi startade vår verksamhet, och nu är de där bägge två. Jag vet faktiskt inte ens om det hänt tidigare. Så det är väldigt kul. 

Det måste vara speciellt att båda startar – som mor och dotter? 

– Ja, absolut. Det är något alldeles enormt. Det har varit problem det sista året där Volontary haft sjukdomar som gjort att hon inte presterat på topp. Men sista månaden har allting klaffat och hästarna har verkligen gått bra. Vi gjorde en extraplan med Volontary och åkte ner till Köpenhamn för att att bägge skulle kunna komma med till den här V75:an. Man kan säga att det gick klockrent hela vägen, säger han och tillägger: 

– Det är inte ofta det klaffar så bra. Det är väldigt speciellt. 

"Två hästar i toppform" 

Vad tror du om chanserna? 

– Voluntary har spår fem i ett lopp där det finns hästar som hon i de flesta fall inte bör kunna ta sig förbi. Ingen utav dem ska ju rankas överst, men det är också två hästar är i toppform. Så jag tror absolut inte någon utav dem blir frånåkta. Det är inte så att vi inte skulle förstå vad som hänt om någon utav dem skulle vinna. Men då måste det klaffa något enormt, säger han och fortsätter:  

– Men målet var att båda skulle komma med. Man får vara lite realistisk också. Nu har ju Peter Untersteiner med ett par riktigt bra hästar i Voluntarys lopp, men i ett normalt stolopp tror jag hon skulle haft en hyfsad chans. Men nu blir det nog väl tufft. 

Känner du att målet är nått som travtränare nu – eller drömmer du om att kunna satsa ännu hårdare? 

– Det här var ju egentligen bara en kul grej. Vi startade för att vi tyckte det var kul och sen när det går så bra sätter man upp mål och kämpar mot dem. Men det känns tufft att sätta upp högre mål än det vi har uppnått med rådande förutsättningar. Vi har ingenstans att träna överhuvudtaget. Vi har inte ens en slinga att springa på. Vi springer på grusvägar med stora stenar på. Man är bara tacksam att man kan hålla på så här. 

"Utan hjälp fungerar det inte" 

För Voluntary är tävlingskarriären dock snart över. 

– Hon ska betäckas till våren och det borde bli en hyfsad avkomma där. Miss Pixel ska väl tävla på något år till. Men det är inga stora planer alls utan vi tar det som det kommer. 

Marcus Jönsson jobbar till vardags som industriarbetare, men menar att det inte är några problem att få det att gå ihop. 

– Det är väl nästan ett krav att det ska gå ihop. Det är svårt annars. Jag jobbar skift och på så sätt fungerar det väldigt bra med tiderna. Sedan får jag väldigt mycket hjälp av min sambo, som är lika mycket som jag i stallet. Utan hjälp fungerar det inte. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!