Kallblodskungens udda uppladdning

Publicerad

Det är dags för de årliga kallblodsloppen på Vincennes i Paris.

Kallblodskungen Jan-Olov Persson laddar upp i svenska fjällen och Forbonderesan från Klövsjö till marknaden i norska Röros.

- Just nu har jag en fantastisk vy från fjällsluttningen över Vemdalen.

"Jan-Olov Persson är inbjuden av en gammal klasskamrat att följa med i släden under två av fem dagar av den traditionella Forbonderesan mellan Klövsjö och Röros.

När vi får Hagmyrentränaren på tråden har man precis haft en paus innan färden fortsätter till första dagens etappmål, Vemdalen.

- I natt blir det att sova på stuggolvet, precis som det var förr i tiden, säger Jan-Olov Persson.

06.30 på torsdagsmorgonen fortsätter det tio ekipage långa ”hästtåget” mot nästa etappmål som är Långå. Totalt ska hästarna ta sig 20 mil under fem dagar till marknaden i norska Röros.

Paris för tolfte året

Jan-Olov Persson är med i släden under två dagar, sedan måste han tacka för sig för att i stället ta flyget till Paris och de årliga kallblodsloppen i Paris. Där byter han ut vargpälsen mot kördressen.

- Tand Tuff får en fransk kusk på söndag och sedan kör jag själv nästa torsdag.

Vad tror du om chanserna för din häst?

- Nej, men jag tror han duger gott. Han vann sitt uttagningslopp i Bollnäs i fin stil.

Det är 17 året i rad som kallbloden tävlar i Paris och det är tolfte gången Jan-Olov Persson finns på plats och representerar Sverige.

- Vi har fyra segrar på Vincennes, säger Jan-Olov Persson stolt.

Fyra hästar i svenska laget

Jan-Olov Persson är även stolt över att ett av loppen på den franska nationalarenen för trav numera bär Järvsöfaks namn. Torsdagens Prix des Pays Nordiques har sedan några år tilläggsnamnet Trophee Jarvsofaks. Järvsöfaks som är Jan-Olov Perssons och kallblodssportens största stjärna.

Förutom Jan-Olov Perssons Tand Tuff består det svenska laget i kallblodsloppen i Paris av Gustav E. (Henrik Svensson), Eldvin (Jörgen Westholm) och Hallsta Vinnex (Magnus O Jonsson).

Plötsligt hörs bjällror och tillrop i bakgrunden. Det är dags för Forbonderesan att ta fart igen mot Vemdalen. Innan Jan-Olov Persson lägger på hinner han dock berätta att han hittat en speciell häst bland de tio draghästarna.

- Jo, Yckelsbograbben är en av dem. Han är ur Järvsöfaks första kull och jag hade han i träning första åren. Han är 18 år grabben.

 

Av Lars-Ove Pettersson/Kanal 75

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag