Kallade till personliga möten med stjärnorna

Per-Olof Grannas
Foto: Maria Holmén / TR Bild / Travronden
Gelati Cut vinner sitt försöksheat.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Det blev en ovanligt lugn elitloppshelg sett till bestraffningsprotokollet. 

Under tre tävlingsdagar – med 33 lopp – påträffades endast två drivningsförseelser. 

– Tittar man på resultatlistan så ser det ut som att vi har lyckats, sen kanske det är en tillfällighet men man blir glad i alla fall, säger riksdomare Per-Olof Grannas.

Under elitloppshelgen på Solvalla är det oftast mycket starka känslor i omlopp och det händer att kuskar i upploppsstriden blir något ivriga och yviga i sina påkallningar. Men inte i år enligt domarkåren som dömde de tre tävlingsdagarna på huvudstadsbanan. 

Drivningsförseelserna blev totalt två stycken under helgen och utöver det var det tämligen få rader i bestraffningsprotokollet generellt. Per-Olof Grannas är riksdomare och är nöjd med utfallet och menar att en del förebyggande insatser kan ha hjälpt till. 

– Vi var ut innan bägge dagarna (lördag och söndag) och pratade med de som inte kör så ofta i Sverige och informerade om reglementet och drivningar så att de skulle vara medvetna om hur det fungerar här. Det är lite olika mot var de kommer ifrån kanske, säger Per-Olof Grannas. 

Hade personliga möten med kuskar

Per-Olof Grannas berättar att de kallade till personliga möten där även en tolk fanns tillgänglig för att förklara reglementet för utländska kuskar. Svensk Travsport och rikdomarna hjälpte till på uppdrag av Solvalla. 

– Nu kan jag inte säga att det är det som har gjort det men på något vis har det slagit igenom i alla fall. Det var några täta upploppsstrider men det var ingen som vispade så mycket med varken spö eller tömmar.

– Tittar man på resultatlistan så ser det ut som att vi har lyckats, sen kanske det är en tillfällighet men man blir glad i alla fall. Varje gång är förhoppningen att allt ska gå schyst till. Sen hade vi två incidenter på upploppet, men det var det som var. 

Upploppsincidenterna som Grannas refererar till var de båda orsakade av den italienska kusken Gabriele Gelormini vars hästar vid två tillfällen ”bröt ut” före mål. 

– Att man bryter ut är en förseelse i sig. Sen ska vi avgöra om det är diskning eller inte om man har vunnit en sådan fördel att den andra inte kunnat köra. I och med att det är på upploppet så pratar man om nedflyttning men det är samma regel som för att man diskvalificerar för att de har vunnit fördel. 

”Valda att fria – men fick böter”

Den senaste på näthinnan var den när Gelati Cut vann sitt försöksheat till Elitloppet. Det diskuterades om ordningsföljden skulle korrigeras men tillslut fick den franska hästen behålla segern. 

– Han bryter ut lite i början av upploppet och sen korrigerar han ned hästen. När de kommer mot mål är han ute en bit och Ulfs häst bryter också lite och de hakar i men då är det tjugo meter kvar. Då kan inte vi med hundraprocents säkerhet säga att han skulle ha hunnit förbi heller. Vi valde att fria men då fick Gelormini böter i och med att han var så långt ut från början. 

Per-Olof Grannas summerar en bra elitloppshelg sett från måldomartornet. 

– Man vill ha fokus på sporten och det var jättefina prestationer av så många, det är det som ska få komma fram.