Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonen Olle Goops besked – lägger av

Olle och Björn Goop. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LENNART ISAKSSON / DAGENS NYHETER

Olle Goop tävlade senast den första oktober. Nu berättar den svenske travikonen att det var hans sista lopp i karriären.

– Jag vill inte riskera att vara med i en olycka, säger han till NWT. 

Ett av svensk travhistorias största kapitel har nu avslutats.

Det var under en frågestund tillsammans med Stig H Johansson på Färjestadstravet som Olle Goop under söndagskvällen berättade att han valt att avsluta sin karriär. Det skriver NWT. 

Goop har under sin karriär som travkusk vunnit totalt 6 744 lopp. Fram till och med tidigare i höstas var han den svenske kusk som tagit flest segrar någonsin, men blev i oktober passerad av sonen Björn Goop.

Vid Hästgalan 2013 blev Olle Goop utnämnd till Travets Hedersambassadör och i juli samma år valdes han i travsportens Hall of Fame.

Olle Goop berättar att beslutet att lägga av inte varit enkelt, utan är något som han tänkt på under en längre tid.

– Jag har funderat på det här länge och just nu när vi pratar vet inte ens Björn om beslutet. Jag tycker att livet är så bra som det kan vara. Det är fint att man kan må bra och det finns mycket att göra på gården varje dag ändå, säger han till NWT.

Olle Goop: ”Det räcker”

Olle Goop är i dag 75 år gammal. Och trots att han nu slutar som travkusk så kommer han att fortsätta med sin träningsverksamhet och det dagliga jobbet på Lökene Gård.

Goop berättar att beslutet att sluta som kusk till stor del grundar sig i de risker som kommer med yrket. Han nämner specifikt kuskkollegan Jan Norberg, som tidigare i veckan råkade ut för sin andra allvarliga olycka på bara det här året. 

Norberg, som är 72 år gammal, var i mars inblandad i en stor krock där han bröt flera revben, fick frakturer i en hand och en bäckenfraktur. Tidigare i veckan sparkade hästen som han satt bakom bakut under en motionskörning, och började senare skena.

När Norberg anlände till sjukhuset kunde man konstatera att han drabbats av ett lårbensbrott.

– Jag har sett vad som har hänt med Jan Norberg och jag vill inte vara med om att bli liggande på banan i någon liknande situation. Det känns som att det räcker och kroppen har varit med länge nu. Det känns väldigt bra att man slutar att köra lopp medan man är frisk och kry. Det är jättesynd om Jan Norberg och man löper alltid en risk när man är med i ett travlopp, säger Olle Goop.