Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jubileumskusken: ”Känns väldigt bra”

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD / TR Media

Jorma Kontio tog seger nummer 11 000 under torsdagen. 

En enorm bedrift för travkusken som alltid är på väg till nya tävlingar. 

– Självklart känns det väldigt stort för mig att toppa statistiken i Norden, säger han i ett pressmeddelande. 

De senaste fem åren har Jorma Kontio inte kört färre än 1400 lopp per år, och i skrivandets stund har han kört 1 361 lopp i år. 

På dessa fem år har han kört i över 130 miljoner kronor, och ska man se till statistiken blir han bara bättre och bättre i sulkyn. Det då han de senaste två åren kört in en rejäl bit över 31 miljoner kronor. 

En enorm bedrift som innebär hårt arbete och många resedagar. Under torsdagen blev det inte mindre än sex segrar. Samma dag tog han sig över milstolpen 11 000 segrar när han vann med Timo Nurmos-tränade Ajlajk på Örebrotravet. 

Kontio: ”Jag älskar hästar” 

I ett pressmeddelande från Svensk Travsport berättar Jorma Kontio om vad det är som driver honom. 

– Jag älskar hästar, alla sorts hästar. Djuret häst. Att ha kusk som jobb är intressant och spännande. Man blir aldrig fullärd. Jag uppskattar alla möten, människor med olika bakgrund som jag får träffa. Allt detta gör att jag orkar jobba så hårt som jag gör. Jag sätter inte upp särskilda mål utan kör på så länge jag tycker att det fungerar bra, säger Jorma Kontio.

Kusken får också chansen att blicka tillbaka på karriären som krönts med ännu en milstolpe. 

– Det har varit en lång och rolig resa. Självklart känns det väldigt stort för mig att toppa statistiken i Norden och vara Europas näst segerrikaste kusk genom tiderna efter Heinz Wewering. Konkurrensen är mycket tuff med många skickliga kuskar. Ur det perspektivet är 11 000 segrar respektingivande, säger han i pressmeddelandet. 

Snabba ryck mot nya tävlingar

När SportExpressen får tag på jubileumskusken så har han inte tid för något längre snack. Han kör lopp i Finland på lördag och står på flygplatsen.

Men gratulationer hinner framföras. 

Stort grattis, hur känns det i dag? 

– Tusen tack. Det känns väldigt bra, säger han glatt. 

Sen är den 66-åriga kusken på väg mot nya äventyr. Närmast travbanan Rovaniemi där han i morgon kör Hesiod och Global Tail åt Petri Salmela.