Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Jorma Kontio stängs av – missar Elitloppet

Publicerad

Jorma Kontio missar Elitloppet.

Han stängdes av för drivning under söndagen.

– Det är lite klantigt, säger Peter Andersson i TV12.

Jorma Kontio tog en seger på Lindesberg tillsammans med Backorder under söndagen. Det blev en kostsam seger. Jorma Kontio åkte nämligen dit för drivning, och åkte därmed också på en avstängning.

Avstängningen innebär att han inte får köra under Elitloppssöndagen och närmare bestämt alltså missar Elitloppet. Han var tänkt att köra Elian Web i Elitloppet men nu blir det alltså en annan kusk som får ta tömmarna bakom honom.

Ofta kan kuskar få dispens för att få köra Grupp I-lopp, men när det gäller drivning så delas inga dispenser ut.

– Vi har varit tydliga med de aktiva inför den helgen att det är avstängning under Elitloppshelgen om man gör någonting galet. Det märktes också tydligt under gårdagen (lördagen) att många tog det lugnt, men i dag blev det alltså för mycket för Jorma Kontio. Tyvärr, men samtidigt har han satt sig i denna situation själv, säger domarbasen Staffan Falk enligt Travronden.

"Riskerar alltid avstängning"

TV12-studion kommenterade avstängningen och det var märkbart delade åsikter i studion.

– Använder man spöt så riskerar man alltid en avstängning, sade Pär Skoglund.

Jennifer Tillman, som själv är avstängd under Elitloppshelgen, var kluven till situationen.

– Det ska ju vara avstängning om man driver hästen för hårt. Samtidigt hade det varit kul att se samma ekipage som kvalade in från Finland, sade hon.

Peter Andersson fyllde i:

– Jag har kollat på situationen och tycker väl inte att det var något speciellt jämfört med liknande situationer. Men det är lite klantigt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Skapa ditt eget travstall och tävla med sportens två- och fyrbenta stjärnor.
Gå med i Guldstallet i dag!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag