Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jörgen Westholm: "Det betyder väl det mesta"

Foto: / MA
Foto: / KANAL75

Jörgen Westholm har haft ett oerhört framgångsrikt 2017. 

Han har redan slagit stallrekord – och satsningen på unga talanger som Oskar J Andersson har fallit väl ut. 

Nu berättar tränaren om succéåret, framgångarna i Frankrike, satsningen på yngre förmågor, valet att ha mental rådgivare – och varför han valde att hoppa av sitt uppdrag på Travtränarnas Riksförbund. 

– Den här gången var spelet viktigare än de aktiva, säger han. 

Med över två månader kvar av 2017 har Jörgen Westholms träningsstall slagit nytt rekord vad gäller inkörda pengar.

Framgångar som det enligt Jörgen Westholm själv finns många förklaringar till.

– Det handlar om en långsiktig planering, vi har ju byggt om på våra gårdar. Det har bland annat varit nya rakbanor, hagar och ett solarium för hästarna. Det är många bäckar små, men vi har gjort det perfekt för hästarna helt enkelt. 

Hur mycket betyder det att slå rekord? 

– Det betyder väl egentligen det mesta, det är ju det här vi håller på med. Målet är ju att köra in så mycket pengar som möjligt, det är det som mycket mäts i. Sedan är det för mig givetvis viktigast att hästarna mår bra. Men det går hand i hand eftersom det är då de springer in pengar och gör fina resultat. 

"De yngre gör ofta ett bättre jobb" 

Jörgen har även satsat på en filial på Grosbois – i Frankrike. 

– Det fungerar jättebra och vi har fantastiskt bra personal. Evelina Månsson och Indra Gustafsson sköter om det på ett superbra vis. Vilket känns bra. Vi kommer ha lite hästar där nere som kommer göra fina lopp, så jag trivs med tillvaron. 

Evelina Månsson är född 1990 och Indra Gustafsson är född 1995. Just satsningen på yngre förmågor är något som blivit en framgångsfaktor för Westholm. 

Ett annat exempel är kusken Oskar J Andersson – travkometen som slog igenom som lärling redan som 19-åring. 

– Jag har alltid velat ge unga lärlingar chansen och jag tycker att man får ett bra gensvar. De som har utvecklingsmöjligheter gör ofta ett bättre jobb också. När de känner att de får chansen lyfts ju alla av det. Just nu är det fyra anställda som går proffstränarkursen, vilket måste betyda att de tyckt om sporten. 

Använder skidstjärnans rådgivare 

En annan faktor till Jörgen Westholms framgång är att han sedan 2009 haft ett samarbete med den mentala rådgivaren Stig Wiklund. Som framför allt är känd för att ha hjälpt den svenske längdskidstjärnan Johan Olsson. 

– Det är någon som alltid kan bolla saker och ting med. Han kommer och träffar personalen i bland och pratar lite om vad som är viktigt för att nå framgång. Han har haft en positiv inverkan på det här, det tror jag. 

Att ha en mental rådgivare – är det något du skulle rekommendera till folk inom branschen? 

– Det vill jag väl egentligen inte lägga mig i. Jag jobbar på det vis som passar mig. Jag vill ha målsättningar för mig själv och för min personal. Så får man jobba efter det. 

"Tycker det utvecklar dem" 

Det råder ingen tvekan om att Jörgen Westholm sticker ut jämfört med andra tränare. Förutom hans satsning på talanger och att han använder sig av en mental rådgivare – gör han även ett stort jobb för att hästägarna ska trivas. 

De har ofta träffar och i samband med Elitloppet ordnade han en en "hästägarbuss". 

– Vi försöker se till att ha träffar så ofta vi kan och göra vad vi kan för att hästägarna ska må bra och trivas. Det skulle jag väl tro är en av anledningarna till att vi har så många hästägare i träning. 

Han har dessutom en rakbana inomhus. 

– Det ger hästarna fina träningsmöjligheter och jag tycker att det utvecklar dem, säger han. 

Skulle du kalla dig själv för innovativ? 

– Det sägs ju det, säger han och skrattar. Jag får väl lov och säga att det kan stämma. 

"Blev tvungen att sätta ner foten" 

Tidigare i höstas var Jörgen Westholm aktuell då han valde att hoppa av som ordförande på Travtränarnas Riksförbund. Han menade då att sportens styrande inte lyssnade på de aktiva – och att det var för mycket fokus på de nya spelformerna. 

"Efter att ha suttit i Travtränarnas Riksförbunds styrelse sedan 2003 känner jag att det är omöjligt att sitta kvar. Årsmötena på sistone har till stor del handlat om Xpress, lunchtrav, 16.20 och konstiga starttider på helgerna – saker som gör det svårt i arbetet kring ett travstall.", skrev han bland annat i ett brev på sin hemsida då. 

Westholm ser tillbaka positivt på sin tid i TTR, men ångrar inte sitt beslut. 

– Jag hade en fantastisk tid och tycker om att jobba för att förbättra vilkoren för de aktiva. Det var en spännande tid som kom lite till vägs ände. Xpress-modellen för trav var inte lämplig för varken hästägarna eller de aktiva. Så då blev jag helt enkelt tvungen att sätta ner foten. 

"Fanns inga tydliga bevis ekonomiskt" 

Annars hade du velat stanna kvar?  

– Jag hade stannat kvar om jag upplevt att de hade lyssnat mer på de aktiva. Men  den här gången var spelet viktigare än de aktiva. Jag vet att spelet är det viktigaste vi har, men man måste samtidigt kunnat väga in trivselfaktorerna för de aktiva. Det känner jag inte att man gjort. Då räckte det för mig. 

Kan du ha förståelse för hur de styrande tänker? 

– Förståelse för olika beslut har jag haft många gånger. Men den här gången fanns det ingen förståelse för min del. Jag tyckte inte att det fanns tillräckligt tydliga bevis ekonomiskt, det handlade mest om olika bedömningar. Att det skulle tappas spelare och så vidare. Då kände jag att jag får ägna mig åt min egen rörelse i stället. 

"Hoppas det är början på en tradition" 

Men annars går det mesta Jörgen Westholms väg just nu. Efter en "tuffare" period 2014 har rekorden avlöst varandra. 

– Vi slog rekord i fjol och har slagit rekord i år också. Jag hoppas att det är början på en tradition. 

De mindre skadeproblemen, som framför allt handlat om ryggen, ska det heller inte vara några problem med. 

– Det känns bra just nu i alla fall, säger han.