Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johnny Takter har ”målat färdigt” nu

Foto: ULF RYD
Foto: JOACHIM WALL / KVP
Foto: KANAL 75

Johnny Takter, en av Sveriges främsta travprofiler någonsin, kör sitt sista lopp i dag på Jägersro. 

”Jag har målat min tavla färdigt. Ju mer jag målar, ju mer fel blir det”

Jägersro, 2 september 2007. 

Den klassiska gula derbykavajen hänger över Johnny Takters axlar. 

Svetten från den storväxta karismatiska fuxen Commander Crowe blänker under segerdefileringen av Svenskt Travderby på Jägersros oval denna sensommarsöndag. 

Bakom det grå stålstaketet hyllar drygt 8000 i publiken hemmafavoriten. 

Och pappa Bo William Takter, som själv vunnit det anrika derbyt 23 år tidigare med Micko Fripé och som givetvis har sin gula kavaj på sig, är rörd i vinnarcirkeln. 

– Nu är vi två stycken i familjen som är "Number One", säger legendaren med stolthet i rösten. 

För Johnny själv har en dröm blivit sann. Men vägen dit är kantad av tuffa personliga problem.  

Bo William Takter och Johnny Takter i vinnarcirkeln efter Commander Crowes derbyseger 2007.
Foto: KANAL 75

***

Det är många som tror att kuskeleganten Johnny Takter kört sitt sista travlopp när de svarta rubrikerna börjar rada upp sig fyra år tidigare. 

En höstdag 2003 utsätts Johnny Takter för mordförsök under ett lägenhetsbråk i centrala Malmö. Gärningsmannen, som senare döms till två års fängelse, hugger nästintill av hans vänsterarm med en machete. Och bara några månader senare blir han på nytt knivhuggen i ett taxibråk utanför en krog i Malmö. 

Johnny, som tidigare öppet talat ut om sina problem med alkohol, är nu djupt ångestfylld. 

– Nu kommer många att säga att jag inte behärskar det här med kröken, men det är inte det som är mitt största problem. Mitt största problem är att jag i dag har så mycket att vara glad över, men bara känner ångest, skam och är överväldigad av skuldkänslor, berättade han då för Kvällsposten.  

– Jag har alldeles för stor familj för att våga ta ett så drastiskt steg som att ta mitt liv. Jag vet ju att min depression kommer att gå över förr eller senare. Men jag måste få hjälp och den hjälpen måste komma nu. Jag mår jättedåligt och är mycket, mycket ledsen, fortsätter han med gråten i halsen. 

Sulkyvirtuosen tar timeout för att behandla depressionen. Och som alltid kämpar han sig tillbaka. 

LÄS MER: Allt du behöver veta inför Elitloppet 2018: Tv-tider • Loppen • Hästarna

Foto: JOACHIM WALL / KVP

***

Johnny William Robert Takter föds in i en hästfamilj den 16 november 1958 i Linköping. Pappa Bo är tränare på Mantorpstravet och den äldsta sonen, som går i pappas fotspår, tar sin första seger som 19-åring med hästen Royal. 

20 år gammal flyttar familjen till Jägersro. Där skiljs så småningom de båda Taktersönernas vägar åt. Lillebror Jimmy drar till USA, där han ännu i dag är framgångsrik tränare, medan Johnny lägger svensk travsport under sina fötter, inledningsvis tillsammans med sin pappa. 

Johnny William Robert Takter

Han vann årets kusk 2007 och kommer för alltid vara förknippad med hästar som Moni Maker, Commander Crowe, Nealy Lobell, Kramer Boy och Iceland. 

Ålder: 59 år. 

Hemmabana: Jägersro.

Segrar i urval: Elitloppet, 2010. Svensk Travderby, 2007. Svensk Trav-Oaks, 2007, 2012. Hugo Åbergs Memorial, 1985, 2015. Gran Premio Della Lotteria, 1998, 2016.

Kuskeleganten, som beskrivs som en hästkännare i världsklass, triumferar i prestigeladdade lopp som Hugo Åbergs Memorial, Sprintermästaren, World Trotting Derby och Åby Stora Pris. 

Den 30 maj 2010 vinner han karriärens absolut största seger. 

Elitloppet. 

Med Stefan ”Tarzan” Melanders-tränade Iceland segrar han i loppet han drömt om sedan han upplevde den euforiska folkfesten på plats första gången 1971.

– Redan då märktes det att det var något speciellt. Och det är få förunnat att vinna, konstaterar han i segeryran. 

Efter loppet berättar ”Tarzan” hur valet av kusk till Iceland egentligen gått till denna soldränkta söndag på Solvalla. 

– Jag sa till honom, "Vill du köra. Jag ser att du är i bra form". Ja, så in i helvete, svarade han då. 

Johnny Takter och Iceland vinner Elitloppet 2010.
Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN

***

Men vid sidan av de fantastiska framgångarna är det inte bara de personliga problemen som präglat Johnnys liv. 

1988 svävar hans pappa Bo William Takter mellan liv och död efter att ha trillat i trappan på krogen Savoy i Malmö och slagit i huvudet. I 25 dagar ligger han medvetslös. 

Men pappa Bo William Takter återvänder till livet och under derbysöndagen 2016 återförenas han, tillsammans med Johnnys mamma Solveig, med de båda sönerna, för en känslofylld och minnesvärd ceremoni i vinnarcirkeln i samband med hyllningsloppet "Takter Tribute". 

– Det är en tanke som har funnits länge att hylla Bo W Takter för hans gärningar på Jägersro....Med de enorma framgångar som Jimmy och Johnny har så blir ”Takter Tribute presented by Ahlsell” ett sätt att hylla hela familjen, aviserade Jägersros sportchef Mats Ahlkvist. 

Passande nog vinner Lutfi "Ludde" Kolgjini dessutom loppet. 

En av Johnnys närmaste vänner. 

– Vi har en stor vänskap, vi pratar hela tiden, berättar ”Ludde”.

Men ni känns ganska olika som personer…? 

– Jo, det är vi. Han är mer filosofiskt lagd. Det är jag väl också innerst inne men jag ger järnet mer och tänker inte efter så jäkla mycket. Jag jobbar bara på medan han är en tänkare. 

Familjen Takter efter hyllningarna på Jägersro
Foto: FOTO: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

***

Nu tackar travets filosof för sig. 

För att fortsätta gå sina egna vägar på andra håll.  

När Johnny, kort innan den traditionella familjedagen Gentlemannadagen på Jägersro, meddelar att han är framme vid sitt sista lopp, gör han det i ett öppet brev tillsammans med sin mentala coach Stig Wiklund. 

"Det har varit en stor ära för mig att fått köra fina hästar och vinna lopp både i Sverige och utomlands. Jag har vunnit alla stora travlopp som jag velat vinna.....Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, glädjen och det inre drivet som krävs för att prestera på toppnivå....Det här beslutet har växt fram i en process hos mig själv under en längre tid. Och nu är jag vid vägs ände!" 

För Lutfi Kolgjini kommer slutet dock inte som en överraskning. Den nära vännen, som kört mot Johnny sedan 20-årsåldern, har varit med när beslutet växt fram. 

Att Johnny då slutar med ett svårslaget cv råder det inga tvivel om. På meritlistan finns vid sidan om alla storlopp över 3700 segrar, 13 championat på hemmabanan, allsvensk kuskchampion 1984 och utmärkelsen "Årets kusk 2007". 

Men "Ludde" framhåller också hur sulkyvirtuosen inspirerat genom sin körstil och elegans, inte bara han själv utan även framgångsrika profilen Erik Adielsson och ”Luddes” egen son Adrian. 

– Han är en av de absolut största genom tiderna. Varken han eller hela Takterfamiljen har fått den kredd de förtjänar. De borde vara invalda i Hall of fame för längesen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

***

Jägersro 10 maj, 2018. 

Klockan 17.00, i samband med lopp 11, Gentlemannadagens sista lopp, sätter Johnny Takter punkt för en över 40 år lång karriär i travets tjänst. 

Eller drar sitt sista penseldrag. 

På tavlan som nu är färdig.