John D Campbell gör sista Elitloppsdansen

John D Campbell.
Campbell och Mack Lobell.
Foto: Foto-Tarzan / FOTO TARXAN

John D Campbell, 62, har vunnit över 11 000 travlopp på andra sidan Atlanten.

Men för en dryg månad sedan kom beskedet att han bestämt sig för att lägga körhandskarna på hyllan. 

Men först ska han hinna köra sitt sista elitlopp. 

– Det är sista gången nu, och det är klart att det känns lite extra, säger John D Campbell. 

John D Campbell är en av travsportens alla största sulkyartister. Han är världens vinstrikaste kusk – med nästan 300 miljoner dollar inkört.

Han har en speciell plats i alla svenska travälskares hjärtan – efter Elitloppssegern med Mack Lobell 1988. 

För ett par veckor sedan kom beskedet att karriären snart är över. Men först hinner den stora profilen med en sista uppvisning på Solvalla.

– Min fru Paula och jag är riktigt uppspelta inför vår resa. Varje gång jag har varit på Elitloppet så har det varit ett nöje. Jag gillar verkligen svenskarna och hur de har behandlat oss, säger John D Campbell. 

"Sista gången nu"

– Nu är det sista gången jag kommer att köra i Sverige, så det är lite extra.

Just segern med Mack Lobell – och det klassiska referatet; What a horse, what a driver”, av Bo Rydgren – är något som ofta kommer upp.

– Jag har fina minnen från Elitloppet. Men främst tänker jag på att det är mer än bara ett travlopp. Det är en idrottshändelse som mäter sig med de bästa i världen, säger John D Campbell.

– Sen så är det så klart publiken, och dess entusiasm, fortsätter han. 

Just det där med publiken är något John vittnat om mängder med gånger – hur tagen han blev första gången han kom ut på Solvalla och mötte publikens jubel. 

Han hoppas på något liknande nu.

"Därför jag gör det"

– Det som publiken bjuder på när jag ska värma inför Elitloppet är anledningen till att jag ville köra hästar från första början, och det är anledningen till att jag fortsätter att göra det.

Förväntade du dig att få en uppsittning i Elitloppet i år?

– Nej, det gjorde jag inte. När jag fick frågan om att komma över så var det inget snack om det. När jag fick frågan var det överraskande, och väldigt, väldigt välkommet.

Än så länge har han inte stenkoll på Timo Nurmos-tränade Tjacko Zaz, men det är en bekantskap han ser fram emot. 

– Jag vill prata med Timo och få veta lite mera. Jag vet att hästen har bra fart och hög kapacitet och som kusk letar du alltid efter en häst med bra fart – har du det så kan allt hända.

Har bestämt sig för att sluta

För någon månad sedan kom beskedet att 62-åringens karriär är över. Den i sulkyn i alla fall.

– Jag kommer att vara klar med merparten av tävlandet 30 juni. Sen avslutar jag min karriär på en liten bana i Ontario, Kanada, som heter Clinton Raceway. Det blir min sista uppsittning, den 30 juli.

Men han lämnar inte travet helt.

– Jag fick frågan om att bli ordförande för The Hambletonian Society. Det är en chans för mig att fortsätta vara involverad i travet på ett stort sätt. Det går inte att tävla hur länge som helst, och jag väljer att sluta nu.

Han har drygt 600 000 kronor kvar till att ha kört in sanslösa 300 milljoner dollar – över två miljarder kronor. 

Men bara dagar innan han flyger till Sverige och Elitloppet har han fått reda på något intressant. 

– De pengar jag har kört in i Europa är inte medräknade i min statistik. De räknar med det i hästarnas statistik, men inte kuskens. 

– Jag tycker att det är konstigt, att de inte räknar med det för tränarna och kuskarna. 

"Diskuterade med familjen"

Hur kom du fram till det här beslutet?

– Jag diskuterade det med Paula och mina tre döttrar. Och med den här möjligheten med The Hambletonian Society så kändes det som rätt tid. Vi diskuterade det ett tag och kom fram till att det var ett bra lopp.

För den amerikanska sajten harnessracingupdate har han tidigare berättat att familjen är glada att han slutar:

– Min fru och mina döttrar är också glada… de behöver inte längre oroa sig för att jag ska skada mig.

Om du tittar tillbaka på din karriär – är du nöjd?

– Ja, hur skulle kunna vara missnöjd? Och jag tror inte att någon vill höra mig klaga över hur det har gått, säger John skämtsamt.

Hur bra koll har du på motståndet i Elitloppet?

– Jag har inte koll på allihopa, men jag känner verkligen till Bold Eagle. Sen har jag så klart bra koll på Nuncio, och jag har följt Timoko genom hans karriär också. 

Förutom uppsittningen bakom Tjacko Zaz i Elitloppet så kör John Campbell ytterligare åtta hästar under helgen. Han ska dessutom inviga hela kalaset, tillsammans med Stefan Hultman, Stig H Johansson och Berndt Lindstedt.