John Campbell hyllar svenska travtränarna: ”Inte förvånad”

John Campbell.
Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75
Foto: Maria Holmén / Tr Bild

Sju av tio hästar i världens största treåringslopp i USA är svensktränade. 

Och av arrangörerna själva välkomnas de blågula framgångarna.

– Duktiga tränare som har de bästa hästarna kommer att vara med i våra största lopp, det är inte svårare än så, säger John Campbell, president för Hambletonian Society. 

Svensktätt i Hambletonianfinalen • John Campbell: ”Jag är inte förvånad”

Svenska tränare har genom åren skördat stora framgångar i USA, och många av dem har siktet på Hambletionan Stakes. Det räknas som världens största treåringslopp och för den som är snabbast över 1609 meter väntar en prischeck på cirka fem miljoner kronor. 

Förra året stod det svenska tränare bakom sju av de tio hästarna i superloppet, och segern gick då till Åke Svanstedt och Captain Corey. På lördag är det samma visa med just sju tränare med blågula rötter som ska tävla om en evig plats i historieböckerna. 

– Jag är inte förvånad. Svenskarna har varit så framgångiska och de fortsätter att ta fram bra hästar år efter år, säger John Campbell, legendarisk kusk och numera även president i  Hambletonian Society. 

De svenska framgångsfaktorerna 

De svenska tränarna som jagar segern i år är titelförsvararen Åke Svanstedt samt Nancy Takter, Marcus Melander och Lucas Wallin. Den sistnämnda tränar storfavoriten Rebuff.  

Moira Fanning jobbar för Hambletonian Society och har titeln ”chief operating officier”. Hon har i flera år arbetat med paketeringen och kommunikationen kring storloppsdagen. Enligt henne finns det ett tydligt startskott för de svenska framgångarna i USA. 

– Jag skulle vilja lyfta fram 1985 när Per Eriksson vann Hambletonian. Han var nog en av de yngsta någonsin då. Det var tidigt 80-tal och lite i vågen av när många svenskar kom över hit, du hade då Berndt Lindstedt, Jan Johnson och Sören Nordin. Om du älskar travhästar och det är din expertis så är det här rätt ställe att vara på. De var specialiserade på travare så de blommade verkligen ut här.

I USA är det många som fokuserar på lopp med passgångare, att de svenska tränarna har en större erfarenhet av just travare, kan vara en framgångsfaktor. 

– I Sverige vet man kanske tidigare att man vill träna just hästar och göra en karriär av det. Det finns här med, vi har stora travföreningar, men det är passgångarna som som är folks levebröd, säger Moira Fanning. 

”Är exceptionella tränare”

Moira Fanning älskar att besöka Elitloppet på Solvalla och berättar att hon upplever att det finns en annan närhet till hästar i Sverige. 

– I Sverige finns det en hästkultur som vi inte riktigt har här. Hästar finns runtomkring när ni växer upp, ni är mer bekanta med dem. Vi kommer längre och längre från det i USA. Vi tog med en ponny till en galleria häromdagen för att promota Hambletonian och jag tror att det var första gången som några av de barnen fick se en häst på riktigt. Det var i alla fall så de agerade, säger hon och skrattar. 

En annan fördel som många av de svenska tränarna haft är bra hästägare, menar Moira Fanning och får medhåll av John Campbell.

– Det var många svenska hästägare som var villiga att ta chansen att satsa här, så har det varit från 80-talet och fram tills nu med exempelvis Courant, säger Moira Fanning.

– Uppenbarligen är svenskarna som kommer över hit exceptionella tränare. Är du inte bra så åker du inte över till USA. Duktiga tränare som har de bästa hästarna kommer att vara med i våra största lopp, det är inte svårare än så. Resultaten talar för sig självt, säger John Campbell. 

”Kanske är svårare i Sverige”

Varken Moira Fanning eller John Campbell vill välja ut någon vinnare i startfältet, men de ser framemot ett underhållande lopp, och visst talar det för jubel i det svenska lägret. 

– Det är väldigt spännande med två ston (Joviality och Jiggy Jog) med i startfältet, det är verkligen kanon. Det adderar verkligen intresse. Även om Joviality blev slagen sist så tror jag att hon kommer att spela en viktig roll på lördag. Hon drog äntligen ett bra spår, får hon en bra resa så kan hon slå vem som helst. 

Fanning trycker på den stora potentialen som finns i USA. 

– För unga människor som Marcus Melander och Lucas Wallin, det finns möjligheter här för de som kanske är svårare att få i Sverige, men du kan hitta det här. 

– Man tänker på alla travare som föds upp varje år och alla vill nå en och samma sak - att vinna Hambletonian. Det är så svårt att göra. Det är fantastiskt att se sådan som Lucas Wallin och Marcus Melander, de är bra killar, och att se Nancy Takter växa med sitt eget stall. Jag gillar att se en vinnare som inte har vunnit tidigare. Det är vad jag hoppas på. 


Svenskt deltagande i "Hambot" de senaste tio åren

2021 - 7/10 (Åke Svanstedt, Nancy Takter, Marcus Melander)

2020 - 5/ 10 (Åke Svanstedt, Nancy Takter, Marcus Melander)

2019 – 7/ 10 (Nancy Johansson, Per Engblom, Jimmy Takter, Marcus Melander)

2018 – 2/10 (Jimmy Taker, Marcus Melander) 

2017 - 4/10 (Marcus Melander, Åke Svanstedt, Jimmy Takter, Anette Lorentzon)

2016 - 4/10 (Åke Svanstedt, Jimmy Takter)

2015 - 5/10 (Jimmy Takter och Jonas Czernyson)

2014 - 5/10 (Nancy Johansson, Åke Svanstedt, Jimmy Takter) 

2013 - 4/10 (Jimmy Takter och Jim Oscarsson)

2012 - 2/10 (Jimmy Takter) 


Svenska tränare som vunnit dessa år:

Jimmy Takter med Trixton (2014) samt med Pinkman (2015) och Åke Svanstedt med Perfect Spirit (2017) och med Captain Corey (2021).