John Bootsman hoppas på storförsäljning: ”Kommer vara dyr”

Hasse Backe är med och deläger Oscar Dos Boko, som kan säljas för miljoner.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Det är även tv-kollegan Lasse Granqvist
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
John Bootsman glad uppfödare till Lara Boko.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Ifjol sprang åttaåriga Gareth Boko in två miljoner kronor. 

Hingsten betyder mycket för delägaren och uppfödaren John Bootsman, men när det kommer till välstammade hästar finns det de som drar till sig större uppmärksamhet.

Ett exempel på det är ettårige Oscar Dos Boko. 

– Det kommer säkert att ligga på runt en miljon kronor, det är han värd. 

Gareth Boko inledde karriären starkt med seger i Svensk Uppfödningslöpning och har därefter, mot alla odds, mer eller mindre tillhört den yppersta eliten. I fjol hade han ett toppår som åttaåring, var trea i Elitloppet och sprang in två miljoner kronor. 

I år har hästen bland annat hunnit med en sejour i Frankrike, en seger på hemmaplan och en tredjeplats i Finlandia Ajo. På lördag startar han i Jämtlands Stora Pris. 

Uppfödaren och delägaren John Bootsman är inte annat än stolt över sin häst. 

– Han är nio år nu och han är absolut en hedershäst. Han betyder väldigt mycket för både Darko (Stankovic) och mig. Vi fick ganska höga bud på honom men vi såg honom alltid som vår pojke. Hos mig är allt till salu, jag har så många hästar men Gareth är speciell, han var aldrig till salu och är inte till salu. Han är väldigt speciell för oss. 

”Risk att de inte överlever”

Efter Finlandia Ajo diskuterades Elitloppet men kretsen kring hästen var säker på sin sak. 

– Medvetet har vi sagt nej till Anders Malmrot som undrade om vi ville vara med i Elitloppet. Två lopp samma dag, det gör vi inte längre, han får starta på en gång i månaden och ha det bra. 

Med Gareth Boko har mycket varit en bonus. Pappa är Make it Happen som i en skara av avelsgiganter som Viking Kronos inte var det mest häpnadsväckande, berättar John Bootsman. Men hästen var fin som ettåring, däremot drabbades han av en tidig skada. 

– Darko kom och frågade om han fick köpa den då, och jag sa ”gärna” för jag stod ju med en häst som hade problem och var skadad så jag kunde inte sälja honom (på planerad auktion). Men han sa att han inte brydde sig och fick hästen för ett skapligt pris. Hela livet har Gareth Boko haft konstiga grejer men han såg fin ut som ettåring. Det som var emot honom var att han var efter Make it Happen, säger John Bootsman och skrattar. 

Oturen har följt med Gareth Boko delar av karriären. 

– Han har haft en allvarlig senskada. Det tog ett halvår. Sen fick han kolik och opererades akut och tvingades ta bort en bra bit av tarmen. Då är risken att de överlever ännu mindre men han har överlevt alla stormar. 

Hoppas på en pallplats

Nu är Gareth Boko nio år och Bootsman och Stankovic njuter ännu av att se sin häst tävla. 

– När han kliver ut ser han ut som att han äger banan. Han är kanske inte hästen han var som fem-sexåring. Men han var ändå trea i Finlandia Ajo. 

Förstapriset på lördag ligger på 700 000 kronor och hästen har haft flyt i spårlottningen. 

– Han har spår tre och möter bra hästar. Click Bait har spår ett och är startsnabb. Drömscenariot är om han får rygg på Click Bait men han är inte så startsnabb själv så det kommer inte hända. 

– Vi hoppas på en pallplats så får vi se vad det blir.

”Han kommer att vara dyr”

John Bootsman driver stuteriet Boko Stables i Holland och är mitt i en spännande period med både auktioner och stundande unghästlopp. Tillsammans med fotbollsprofilerna Hasse Backe och Lasse Granqvist äger han två lovande ettåringar efter superhästen Greenshoe. 

Osvaldo A. Boko ska gå i träning hos Emilia Leo, men den andra ettåringen Oscar Dos Boko ska säljas på auktionen Sweden International Yearling Sale i augusti. Redan nu har det funnits intressenter på hästen, men inget bud har varit tillräckligt intressant. 

De har förhoppningar om att det slutgiltiga budet kommer att vara högt. 

– Det kommer säkert att ligga runt en miljon kronor, det är han värd. Hur mycket över, det beror på om det finns två som är beredda att gå långt. Men han kommer att vara dyr.