Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jocose lever vidare genom avkommorna

Foto: Mia Törnberg / Trav & Galoppronden
Foto: OLLE SPORRONG

Avelshingsten Jocose lämnade jordelivet i början av oktober.

Men hans minne lever vidare i avkommorna och i Örebro i går tog hingsten en snygg dubbelseger.

Menhammar Stuteris avelshingst Jocose fick vandra vidare till de evigt gröna ägarna på grund av tarm-

störningar. Hästens slutade tvåa i Derbyt 2006 och tjänade över 4,8 miljoner kronor hos Stefan Hultman.

Hingsten har inte varit någon supersucccé i aveln men han har fått fram en handfull miljonärer och den bästa avkomman är Activated.

■■ Stoet tränas av Gävles Fredrik Wallin och han har firat fina framgångar med just Jocose-avkommor.

Activated är hingstens hittills främsta avkomma med över sex miljoner kronor på kontot. Hon var vass som tvååring, godkänd året efter och som fyraåring var hon kulletta med segrar i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet.

I år, som femåring, har det inte gått lika bra men hon har hittat stilen på senhösten. Först vann Activated Vilhelm Johansson Minne i Kalmar och i går såg hon lysande ut i Carl-Erik Lindbloms lopp, tillika ett försök i Diamantstoet. Hästen vann efter bländande avslutning och det var en lättad Fredrik Wallin som såg sin stjärna från stallbacken.

 

Lördagens penningmässigt största lopp platsade inte på V75-spelet. Svampen Örebro är ett tvååringslopp och vinnaren Mi Ma Ohrtus, en hingst efter Jocose, belönades med finfina 558 000 kronor.

Rommes Joakim Elfving tränar löftet som avgjorde en vass avslutning på 1.14,2a/1 609 meter i händerna på Rikard N Skoglund. 

– Hästen har inte tagit ett felsteg sedan kom till mig och det är en positiv individ. Allt blev perfekt och så klart är det här det största jag vunnit, sade en rörd Elfving.

Att Svampen-loppet placerades utanför V75-kupongen var nog rätt beslut. En tvååring hade bara startat en gång och en annan vid två tillfällen. Spel på hästar är ett kunskapsspel.

Rommeproffset Joakim Elfving har ett spännande stall och vi kommer att få höra mer om både tränaren och tvåårige talangen Mi Ma Ohrtus framöver. Stallet har i år vunnit 60 lopp och sprungit in över 4,7 miljoner kronor. Det är en slakt av fjolårets siffror.

 

■■ Timo Nurmos hade fina chanser på förhand och hästarna presterade starkt. Han drämde till med en imponerade fyrling och samtliga vinnare kördes perfekt av lånekusken Örjan Kihlström.

 

I spåren av Covid-19 har spelet på hästar ökat rejält och ATG kom med en stark kvartalsrapport i fredags.

Lördagens V75-omsättning var och nosade på 100 miljoner kronor och det var ett par miljoner bättre än i Gävle förra veckan.

Men för att hålla uppe siffrorna på V75 krävs att Svensk Travsport jobbar med och utvecklar propositionerna. I Örebro var det tre sprinterlopp och bara ett lopp över stayerdistans. Nu kördes ett klass I-försök över tre varv med autostart. Iskallt i mina ögon.

När det handlar om 3 140 meter ska det vara flera volter. Då blir det spännande tävlingar och kluriga lopp att analysera.

Favoriterna vann på löpande band och både fem- och sexrättspotten frös inne. 

Med andra ord blir det dubbeljackpot på V75 som avgörs på Jägersro nästa helg.