Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jättestolta att han blev ett namn som folk vill hedra”

Foto: Privat

I juli för drygt fem år sedan drabbades den unga travtränaren Joakim Sandkvist, 28, av ett hjärtstopp och efter dagar på intensiven gick hans liv inte att rädda. 

Hans öde berörde hela trav-Sverige och i dag finns det både minneslopp och stipendium uppkallat efter honom. 

Systern Josefin såg framemot att börja arbeta i sin storebrors stall och saknaden är enorm:
– Det går fortfarande inte att förstå varför det hände och varför det var han som drabbades.

Dag ut och dag in rullar travsportens karusell. Hästbussar lastas och åker mil mellan landets olika travbanor.

Träningsjobb planeras minutiöst, rakbanejobb varvas med heat på rundbanan för att hästarna ska pricka formen till den där speciella tävlingsdagen. 

Samtidigt är spelare och tipsexperter på jakt efter de bästa stalltipsen. 

Men ibland händer något som får allt att stanna. 

Så var det när trav-Sverige chockades av att den talangfulle travtränaren Joakim Sandkvist, bara 28 år gammal, gått bort efter att ha drabbats av ett hjärtstopp 2014. 

– Allt omkring fortsätter men min värld står still. Att se folk så ledsna och framför allt mina föräldrar, det var nästan det värsta. Att man själv är ledsen, det kan man ta. Men att se sin mamma och pappa som inte visar så mycket känslor normalt sett, att se de helt förstörda. Det var det tuffaste, säger systern Josefin Sandkvist. 

Uppväxten i Staffanstorp

Joakim Sandkvist var den lovande proffstränaren som då tillhörde en av Sverige yngsta i det epitetet. I april 2014 tog han sin första seger som proffs med Queen Conch, han hade tidigare tilldelats Stig H Johansson stipendium och nyligen tränat fram stoet Jetset till seger i Diamantstoet. 

– Han hade börjat komma in i det. Han hade bytt träningsanläggning, han var först på Slättåkra och sen flyttade han till Danne Widegren. Han hade precis fått ordning på hur han skulle träna och hästarna gick bra. Det var jättekul att följa honom när han lyckades, säger Josefin Sandkvist när hon minns tillbaka. 

Hemma på familjegården i lilla byn Staffanstorp utanför Malmö växte hon upp tillsammans med bröderna Joakim och Josef. Pappa Sven hade en travhäst men travet var inte det som lockade syskonen till en början. Men så hittade Joakim kärleken till ponnytravet – och snabbt var hela familjen involverade. 

– Jocke hade sett en annons någonstans och ville testa på ponnytrav. Då hängde jag på. Josef körde också lite lopp men han är inte lika insatt i travvärlden som jag, pappa och Jocke. Men mamma fick också hänga med så tillslut var det ju hela familjen. 

Joakim och Josefins vägar följdes åt och de båda gick Frans Suellsgymnasiet på Jägersro med inriktning på trav och galopp. Sedan tog travsporten syskonen på lite olika vägar. 

– Jag trivdes inte riktigt på skolan eller studier på det viset, jag fick praktik hos Hans Adielsson och sen fick jag jobb där tillslut. Men Jocke gick klart gymnasiet. 

”Mamma ringde mig” 

För Josefin blev det drygt två år hos Adielsson innan det blev en sejour med hästskötarjobb i Österrike för att sedan jobba hos Michael Lönnborg och Conrad Lugauer. 

Joakim hade hunnit jobba hos tränare som Thomas Malmqvist, Joakim Lövgren, Ulf Ohlsson och Peter Untersteiner innan han 2014 själv blev tränare på Halmstadtravet. Då bestämde sig Josefin för att ta sig till storebrorsans bana. 

– Jag trivdes jättebra hos ”Conni” men jag kände att det var dags att se något annat, byta miljö och hjälpa Jocke i den mån jag kunde. Han hade två hästar åt mig och var på väg uppåt som tränare. 

Tillslut hittade hon ett stall att trivas i och började hos travtränare Thomas Uhrberg i Munka-Ljungby. 

– Jocke hade inte så mycket hästar då så jag kunde inte jobba hos honom. Men planen var att jag skulle jobba hos honom när han hade mer hästar. Han skulle ta över mer och mer på Danne Widegrens gård där han stod. 

Men allt ändrades i slutet av juli 2014. 

 – Mamma ringde mig, jag hade precis fått min lägenhet i Munka–Ljungby, jag sov min första natt där. Då ringde hon mig klockan fyra på morgonen. Jag skulle fodra den morgonen och skulle upp tidigt. Men jag bara visste att det var något som inte stämde.  

– Min mormor hade varit dålig länge och jag var helt inställd på att det var något med henne. Men så säger hon att Jocke ligger på sjukhus. Det var så svårt att förstå vad hon sa, om hon hade ringt mig i sömnen eller om jag själv drömde. Det gick inte att få in.

TRE FRÅGOR

Vad kommer bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren tror du?

 

– Att lyssna mer på de aktiva tror jag är otroligt viktigt. Just nu blir vi överkörda när det gäller allt från tävlingsdagar till starttider. De aktiva som jobbar dygnet blir överkörda som det är just nu.

 

Vilken häst har betytt mest för dig genom karriären?

– Our Shadow. Det får jag ändå säga. Han var med mig i tio år och det var tio värdefulla år. Även om det inte var någon kanon så var han speciell. Ibland är det mer individen än resultaten som spelar roll. För mig är det ofta så. 

 

Vilket är det finaste minnet du har på en travbana?

– Det väger mellan två olika. Our Shadows första seger som Jocke tränade fram honom till och sen när Jetset vann på V75 med Oskar J Andersson. Det är de två. Jag kan faktiskt inte välja.


– Med Jetset var det stort där och då, men i efterhand har segern med Our Shadow betytt ännu mer. Det var Jockes jobb som låg bakom den. Det kommer bli svårt att se något som slår det rent känslomässigt.

”En dag skulle han inte finnas mer”

Joakim hade fallit ihop under en löprunda och drabbats av ett hjärtstopp. 

– När Jocke var ute och sprang var det för att rensa tankarna, han hade ingen telefon med sig eller id på sig. Han hade bara sina hemnycklar, det var så de identifierade honom. Han föll ihop på eftermiddagen men det tog ett tag innan de fick tag på någon av oss i familjen, säger hon och fortsätter:  

– Det gick inte att förstå och det var så otippat att det var han. Han var väldigt mån om sig själv, hygienisk, han rökte eller snusade inte och hade inga alkoholproblem. Det var inget sånt, hans hjärta bara stannade. Det var jättekonstigt, det går fortfarande inte förstå varför det hände och varför det var han som drabbades. 

De följande dagarna efter hjärtstoppet låg han nedsövd på intensivvårdsavdelningen i Halmstad, men hans liv gick inte att rädda. 

– Läkarna sa till oss efter ett par dagar att det inte gick längre. De kunde inte göra mer. Man visste inte om det skulle vara fem dagar eller en dag. Man bara visste att en dag skulle han inte finnas mer. Det var otroligt tungt att ta in. 

Nu började en tuff tid för hela familjen Sandkvist. Josefin tog tjänsteledigt från sitt jobb, dels för att ta hand om de åtta hästarna i Joakims stall men när det var ordnat så spenderade hon tid med sina två egna hästar. 

Och som så ofta hört blev hästarna hennes terapi. 

– Vad man än har för humör själv, ledsen eller glad, finns hästarna alltid där. Oavsett hur man mår så finns det alltid en häst som man kan gå in och sätta sig hos och bara ha deras närhet. De är bara glad över att vi är där. Sen att man får jobba så fritt också, det stänger av många tankar. 

Foto: ck

”Hade blivit träffad av blixten – och låg död i hagen” 

Josefin Sandkvist fyllde 29 i år och är nu äldre än vad hennes storebror blev. 

 – Det var tufft kring den åldern. Att veta jag blev äldre än honom. Det är jävligt tufft. Det var så otippat att det var han. Det var nästan det värsta. En ung och frisk människa och hjärtat bara slutar slå.

Hon beskriver den djupa sorgen i att ha planerat en framtid som sedan går i kras och förlusten i att en människa som alltid skulle vara där plötsligt inte finns.

– Man kan de här dagarna när man träffade honom sista gången, när man pratade med honom sista gången. Sådana dagar blev mycket viktigare, de som från början bara hade varit vanliga dagar. Nu är det de viktigaste dagarna och det sista minnet man har av honom. Att träffa honom på sjukhuset – det var inte han. 

– Jag har jättesvårt att se videos på honom. Det har ändå gått fem år men det är jobbigt. För man vet att det är det sista som finns av honom. 

– Vi hade planerat framtiden. Han sa att när han hade tillräckligt med hästar så skulle vi jobba tillsammans. Det var så självklart. Sen vände det på en dag. 

Kort efter att Joakim gått bort hände fick Josefin ett samtal från Dan Widegren, där Joakims hästar fortfarande gick kvar. 

– Det var ett jävla oväder här, det var åska och blixten slog ned. Jag var hemma hos mamma och pappa. Det var en söndag. Då ringer Danne till mig och säger ”du kommer aldrig tro mig när du hör det här” – och jag tänkte bara vad kan bli värre? 

– Jocke hade köpte in en egen häst på auktion och kört in den själv. Den var två år gammal och nu hade den blivit träffad av blixten och låg död i hagen. 

– Det var fyra hästar som gick ute och att just han blev träffad av blixten så fort efter att Jocke gått bort. Det var oerhört läskigt. 

Tog brorsans råd: ”Tjatade på mig länge”

Tanken var att hästen skulle säljas men Josefin hade börjat överväga att behålla tvååringen. 

– Det är inte så ofta man hör om att hästar blir träffade av blixten. Men vi har väl sagt att Jocke ville ha honom med sig. Men det var jättemärkligt. 

Så småningom var Josefin Sandkvist redo att återgå till jobbet. Hon skrämdes dock av tanken att jobba hårt för tidigt och trots att hon trivdes bra i Munka-Ljungby så var det väldigt ödsligt där det låg 45 minuter från Halmstad. 

Då mindes hon ett råd hon fått av Joakim. 

– Jocke hade varit på mig hela tiden att söka jobb hos Peter Untersteiner. Men jag visste inte om jag ville jobba inne på bana. Men då jag gick i tankarna om jag skulle tillbaka till Thomas eller stanna kvar i Halmstad så hörde jag av mig till Peter som sökte personal. Jag fick jobbet och nu fem år senare är jag kvar. 

– Det är komiskt att han tjatade på mig så länge, han hade ju jobbat där själv. Det ångrar jag verkligen inte att jag började jobba här. 

– Men det är många gånger man funderat om man ska ta tag i sitt liv och göra något annat än att jobba hästar. Det har inte berott på jobbet hos Peter, utan att det varit tufft psykiskt. Då har jag velat flytta hem till mamma och pappa, att vara nära dem. Men jag trivs så bra. Så det får vänta. 

Joakim Sandkvist nådde framgång med stoet Jetset – och när stoet vann på V75 efter att han gått bort var Josefin hästens skötare hos Peter Untersteiner. Foto: LJ / © Lars Jakobsson/Kanal 75 AB

”Det får förbli en dröm”

Till Joakim Sandkvists minne instiftades ett minneslopp och stipendium. Det skulle delas ut till en A-tränare som är max 35 år gammal, och som anses vara ett framtidsnamn för svensk travsport.

– Jag är väldigt tacksam för det, vi har ju inget med det här att göra, det är Halmstadtravet och Svensk Travsport som dragit igång det här. 

– Vi är jättestolta över att han blev ett namn inom travsporten som folk vill hedra. De som fått stipendiet är rätt tagna över att de får det och det är rätt mycket pengar som kan göra skillnad. Vi är oerhört tacksamma att de vill hjälpa oss att minnas honom för den han var även om han inte hann vara tränare så länge. 

Hur skulle du beskriva Joakim?

– Tjurig och envis. Men otroligt glad, han hade lätt för skratt och att skoja. Men när det gäller är det 100 procent och inget annat. Ett jävlaranamma hade han. Och väldigt pedantisk, det är nästan synd att jag inte fått de generna. Man kunde få sig en skopa för att man inte hade tvättat hjulen ordentligt.

– För mig var han ett oerhört bra bollplank vem jag än jobbade hos. Jag tror att det hade blivit rätt så bra om vi hade jobbat ihop men det får förbli en dröm. 

För Josefin Sandkvist har de senaste fem åren varit oerhört tuffa. 

– Jag har gått igenom rätt så mycket men på något sätt hittar jag en livsgnista som gör att jag fortsätter att kämpa. Det är konstigt hur man kan hitta det efter allt. Det är ett under ibland. 

Det finns saker som hon vill att människor kan ta med och lära sig av. 

– Jag tror att man ska unna sig mer. Njuta mer av livet, ta den där lediga dagen som du längtat efter eller åk i väg på den där semestern du drömt om. 

Varje helg möter travreportern Josefin Johansson någon från travets värld - en del i SportExpressens satsning på travsport.