Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT

”Jämfört med Sverige händer inte mycket...”

Publicerad

För ett par veckor sedan stod det klart att Bergsåker kommer att arrangera en egen montédag. 

Ett tilltag som hyllas av den norska stjärnan Malin Berås. 

Som samtidigt skickar en passning till det norska travförbundet. 

– I Norge står det still, säger hon. 

Montésporten fortsätter att växa i Sverige. 

Prissummorna blir allt högre, sporten tog under fjolåret plats på både V75 och V86-spelet – och i år kommer det på Bergsåker dessutom att arrangeras en montédag. 

En av sportens stora profiler, den norska ryttaren Malin Berås, är väldigt positiv till satsningen.  

– Det är ett extremt bra tilltag. Det är väldigt bra att någon jobbar för att utveckla montésporten. I Sverige jobbar de hårt för att sporten ska växa, och det resulterar i att det blir fler lopp. 

”Visst tappar jag lusten lite”

Utvecklingen i hemlandet Norge? Inte lika bra, menar Berås. 

– All heder till Sverige, de gör ett otroligt bra jobb och det är mycket som går i rätt riktning. Samtidigt som det i Norge står still. Jämför man med Sverige händer det inte lika mycket. Vilket är väldigt synd. 

Vad tror du det beror på? 

– Jag tror det är för få folk som jobbar med sporten. Intresset är för litet hos de som är styrande. De som sitter i amatörklubbar och så vidare... Intresset runt montésporten är för litet för att den ska utvecklas. Jag skulle önska att vi hade en montéorganisation, som kunde vara med och bygga upp sporten. Men det är tydligen svårt att få till. 

Känns det hopplöst? 

– Visst tappar jag lusten lite. Men samtidigt är det en väldigt stor del av mitt liv, så personligen vill jag aldrig ge upp. Men jag skulle önska att utvecklingen gick snabbare och att vi skulle kolla mer mot Sverige. Allt blir större där och det är otroligt positivt. 

”Tvivlar på att alla är bra förberedda” 

Malin Berås är dock tveksam till hur många aktiva inom sporten som är tillräckligt bra tränade för att orka flera lopp på en dag. 

– När det är nordiskt mästerskap rider vi tre eller fyra lopp på en dag, och det går bra, men helt ärligt är jag osäker på om alla ryttare klarar det. Vissa är bättre tränade än andra. När det är sådana dagar blir det väldigt viktigt att man är bra förberedd och bra tränat. 

Hur är det själv med formen?

– Jag tränar stenhårt för att kunna vara med i toppen. Tyvärr är det inte alla som ser det så. Många rider bara för att det är kul. Men det är extremt viktigt att man är bra tränad. Även kosten är väldigt viktig om man ska prestera på hög nivå. Jag tvivlar på att alla är bra förberedda för att orka rida fyra lopp på en dag, säger hon och fortsätter: 

– Jag ser exempelvis att många får slita under de nordiska mästerskapen. Ska du vara med måste du vara med till 100 procent, och då måste man jobba för det. 

Är det ett problem – att många är dåligt tränade? 

– Jag tror dessvärre att det är många som är för dåligt tränade för att rida fyra lopp på en dag. Det är väldigt kul med den typen av dagar, men det måste också finnas tillräckligt många ryttare tillgängliga. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag