Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag var tydlig – vi tog i hand på det”

Jerry Riordan.
Foto: Maria Holmén / TR Bild

Jerry Riordan anklagas för att ha utfört otillåten slangning av sina hästar.

I en granskning av Trottosport pekas stjärntränaren ut av en tidigare anställd.

Men Riordan har fortsatt stöd från sina hästägare.

– Jag utgår ifrån att han inte dopar mina hästar. Det har vi tagit i hand på att han aldrig ska göra, säger hästägaren Tord Olsson, som har fem hästar i träning hos Jerry Riordan.

Själv nekar Riordan till anklagelserna.

Det var under måndagsmorgonen som sajten Trottosport publicerade bilder på den framgångsrika travtränaren Jerry Riordan.

Bilderna, som ska vara tagna i januari 2019, visar hur Riordan uppges utföra nässvalgssond, även kallad ”slangning”, på en framgångsrik häst. Vittnesmål från en tidigare anställd på travbanan anklagar också tränaren för att kontinuerligt ”slanga” sina hästar. Hen berättar om sin tid med Jerry Riordan. 

– Det sker hela tiden. Han är en duktig tränare, visst, men han gör också saker som man bara inte ska hålla på med. Och bland annat av den anledningen kunde jag inte vara kvar där. Jag ville inte lära mig att slanga, som han tyckte. Jag vill ha en ren sport, där alla tävlar på lika villkor, berättar vittnet för Trottosport.

Vid ”slangning” av en häst så matar man den genom en slang som förs ner i magen genom näsan på hästen. Det används bland annat vid så kallad ”milkshakedopning” där hästen matas med substanser som gör att den inte känner av mjölksyra i lika stor utsträckning. Detta gör att tröskeln för trötthet höjs. 

I Sverige är det inte tillåtet att utföra ”slangning” utan en veterinär närvarande och enligt Trottosport fanns ingen sådan närvarande vid tillfället bilderna togs.

Hästägaren berättar: ”Nya uppgifter”

Själv säger Riordan att han på bilderna ger sin häst vatten och elektrolyter och att en veterinär varit med under hela tillfället.

– Men det syns inte på bilderna. Jag pratade med ST om de där bilderna för lite mer än ett år sedan skulle jag tro. Det var ingen tävlingsdag, vilket jag förklarade för ST, och hästen hade precis anlänt från Sverige utan att ha druckit, sade Riordan till SportExpressen under måndagen.

SportExpressen har varit i kontakt med flera av Riordans hästägare.

– Jag har ingen kommentar till det, jag vill inte föregå ST:s utredning. Och vad jag och Jerry har för dialog håller jag för mig själv, säger hästägaren och spelproffset Daniel Olenklint.

”Han lovade mig – vi tog i hand”

Hästägaren Tord Olsson har fem hästar i träning hos Riordan.

När SportExpressen uppmärksammar honom på bilderna visar det sig vara första gången han hör talas om dem.

– Det var nya uppgifter för mig, säger Tord Olsson.

Hur reagerar du på dem?

– Så här. När jag satte mina hästar hos Jerry var jag riktigt tydlig med honom och sa att mina hästar aldrig någonsin får lov att dopas. Punkt. Det tog vi i hand på och han lovade mig att det aldrig skulle hända. Och jag utgår ifrån att så är fallet, säger Olsson.

– Jag har varit i hans stall oändligt många gånger och har aldrig känt någon lukt, sett någon märklig utrustning eller så själv. Jag har också träffat åtskilligt av hans anställda flera gånger. Som sagt, jag utgår från att han håller vad han lovat. I övrigt har jag inget mer att säga.