Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag skulle säga att det är ett livsverk...”

Foto: Trav & Galoppronden

Till vardags är hon startbilsförare, poddare och skötare av den folkkära reklamhästen Vinnie. 

Nu har travprofilen Anna Engström, 32, köpt en egen hästgård.  

– Det är som en dröm, säger hon. 

Den folkkäre reklamhästen Vinnie ska få ett nytt hem. 

Hästen har fram tills nu hållit till på Stig H Johanssons gård Stora Alby, men flyttar nu tillsammans med sin skötare Anna Engström med till hennes nyköpta gård i Eskilstuna. 

Hur gick det till? 

– Jag och min sambo var och kikade på den redan i augusti förra året. Jag fick nys om att den skulle läggas ut till försäljning via en bekant. Så vi kontaktade mäklaren som skulle hålla i visningen och sen fick vi komma på en förhandsvisning och kika. Jag blev helsåld direkt. Gården har i princip alla förutsättningar som finns, berättar Anna Engström. 

Gården innehåller bland annat 13 boxar och en körslinga. 

– Det är en travgård helt enkelt. Det ska bli superroligt. Det är lite som en dröm. Jag har alltid jobbat på hästgårdar och nu har man faktiskt möjligheten att sköta om sin egen gård. 

”Gården är ett livsverk” 

Vad är tanken med köpet? 

 – Jag har inte egna travhästar, utan det är mina föräldrar som har tre hästar. Min pappa har både tränarlicens och amatörtränarlicens. Tanken med gården är att de ska kunna ha hästarna där och köra. Att de får sköta sin egen verksamhet. Sedan kommer jag officiellt bli sambo med Vinnie som kommer flytta med mig hem. 

– Att både få vakna och gå och lägga sig med Vinnie kommer bli supermysigt. Vi har dessutom kollat ut en studio som vi ska bygga åt Vinnie, så det ska bli väldigt roligt. 

Det låter som att köpet är en dyr investering? 

– Jag skulle säga att det är ett livsverk. Tanken är att jag ska bo kvar där och att det blir en familjegård. Det är en dyr investering som jag hoppas kommer gå i arv. 

Det fick vara värt några miljoner? 

– Verkligen. Bara känslan att få vakna upp till hästarna varje dag. Jag har aldrig sett det som ett jobb, utan en livsstil. Nu får man ta den livsstilen till en helt ny nivå. 

Spelat in nya reklamfilmer 

Mycket av Anna Engströms tid går till att ta hand om Vinnie, som numera är sju år gammal, och som nyligen spelat in nya reklamfilmer för ATG. 

Hur är läget med honom? 

– Det är bra. Förra veckan spelade vi in nya reklamfilmer inför Olympiatravet och Elitloppet, så de lär börja rulla på tv snart. Vi är inne på femte året nu med filmerna, så det är ett tag. Det känns som att det var i går jag började jobba med honom. 

Bekräftar: Kör startbilen under Elitloppet 2019

Förra året blev hon dessutom den första kvinnan någonsin att köra startbilen under Elitloppshelgen, och fick då motta mängder med påhopp på sociala medier efter det omtalade startkaoset under ett av försöken.  

Trots att hon själv inte gjort något fel. 

Har du lagt det bakom dig? 

– Ja. Det blev överspelat från vissa människor. Det var en del okunniga människor som uttalade sig. Jag ser fram emot det här året lika mycket som jag såg fram emot det förra. Det ska bli väldigt roligt. 

Du kör bilen under Elitloppet 2019 också? 

– Ja, absolut. I år kliver jag faktiskt upp ett snäpp, som vice huvudstarter. 

Startat podd: ”Sådant ingen annan pratar om” 

Vid sidan om startbilskörandet och hästskötandet startade hon dessutom podden ”Vilket hästjobb” tillsammans med Malin Hellstedt i höstas. 

– Vi riktar oss framför allt till amatörerna som håller på med hästar, kanske inte så mycket proffsen. Vi plockar upp annorlunda personer och annorlunda hästjobb. Sådant som ingen annan pratar om. Det roliga tycker jag är att hon kommer från ridsidan och dressyren samtidigt som jag kommer från travet. Så vi får en ganska härlig blandning med frågor när vi poddar ihop. Så det är väldigt roligt. 

– Vi har ganska bra med lyssnare, men vi vill ju alltid ha fler.