Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag ser det som att jag kom lindrigt undan”

Olyckan.
Foto: ALN
Marcus Schön.
Foto: LARS JAKOBSSON / LARS JAKOBSSON/KANAL 75

2013 var Marcus Schön med om en olycka som gjorde att han miste synen på ena ögat. 

Men det har inte stoppat honom – nu blir han privattränare åt hårt satsande Stall Courant. 

– Det är en av Sveriges största hästägare som satsar otroligt hårt. Att få chansen att jobba med det här är otroligt spännande, säger han.

Det var en kall kväll på Rommetravet i november 2013 som olyckan var framme. 

Marcus Schön hade precis vunnit ett lopp när hästen han körde sparkade bakut på väg mot vinnarcirkeln. Han blev träffad illa i ansiktet och senare skulle det konstateras att lärlingen mist synen på sitt högra öga. Men det skulle inte stoppa hans drömmar. 

Efter flera år som försteman hos Solvallatränaren Stefan Melander flyttade Marcus Schön till USA för att fortsätta jobba med sin vän Marcus Melander. Framgångarna där har varit massiva men efter tre år är han tillbaka i Sverige. Nu som privattränare åt Stall Courant, vars hästar sprang in 10,7 miljoner kronor bara på svensk mark, förra året. 

– Det är otroligt roligt. Det är en av Sveriges största hästägare som satsar otroligt hårt. Att få chansen att jobba med det här är otroligt spännande. Jag hade redan kontakt med dem när jag jobbade hos Stefan men det har blivit ännu tätare kontakt när jag jobbat hos Marcus. 

Tar hand om unghästarna

Stall Courant ägs av Anders Ström och manövreras av Sabine Kagebrant. Marcus Schöns nya roll kommer till en början att handla om att ansvara för Courants unghästar i Sverige. Sedan i december hyr de in sig på Molnebo Unghästcenter i Heby och just nu har de 24 hästar där. Unghästarna är lovande och härstammar från klasshingstar som Father Patrick, Nuncio och Propulsion. 

– Det är en väldigt fin gård som vi är på. Den är pedantiskt skött och det är väldigt fin ordning och reda på den. Det gör det väldigt enkelt och smidigt att jobba. 

Är tanken att du ska ha några äldre hästar åt Courant också?

– I första hand är det unghästar. Vi har inte diskuterat mer än det än så länge. 

Mycket är ännu i uppstartsfasen. 

Exempelvis går Marcus Schön tränarutbildningen i detta nu, och planen just nu är att årets kull av unghästarna han tränar upp ska placeras hos andra tränare när de väl ska börja starta. 

Tre år i USA: ”Stort steg”

Marcus Schön flyttade hem till Sverige den 25 november efter tre år i USA där han har varit Marcus Melanders högra hand i dennes verksamhet. Således har han följt Courants topphästar Greenshoe, Gimpazee och Green Manalishi på nära håll innan samtliga hingstar gick till avel. 

Hur känns det att flytta hem till Sverige? 

– Med de här hästarna och att jobba med Courant så känns det otroligt bra. Sen är det klart att familjen Melander där borta är helt fantastiska så det är klart att man saknar dem också. Men ska man utveckla sig själv måste man ta vissa steg och det här känns som ett stort steg för en annan. Det är bara roligt.

Det är lite drygt sju och ett halvt år sedan den olyckliga händelsen på Rommetravet, men i dag är Marcus Schön tacksam. 

– Jag mår otroligt förträffligt. Livet rullar på precis som vanligt. Jag hade en otrolig tur, får man ändå säga. Likväl som jag hade kunnat vara sängliggande resten av livet så var det ”bara” ett öga och lite plattor (i ansiktet). Jag ser det som att jag kom väldigt lindrigt undan med tanke på smällen.