Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag kommer aldrig kunna hålla på med hästar igen”

Stefan Hultman pussar hästen Maharajah efter segern i Svenskt Travderby.
Foto: Mia Törnberg / TR Media
Stefan Hultman.
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild / TR Media / Lars Jakobsson/TR Media
Stefan Hultman, Örjan Kihlström och From Above efter elitloppssegern.
Foto: Mia Törnberg / TR Media

Han har vunnit både Prix d'Amérique och Elitloppet och valdes för sina bedrifter som tränare in i Travsportens Hall of Fame 2017.

Nu väljer tv-experten och tidigare travtränaren Stefan Hultman, 57, att sälja alla sina hästar.

– Tyvärr kommer jag aldrig kunna hålla på och leka med några hästar vid sidan om, säger Stefan Hultman, som också berättar varför han saknats i tv-rutan i sommar.

Stefan Hultman, 57, trappade upp sin träning av hästar så smått. Men efter ett struligt år med en pandemi och utebliven MG-behandling väljer trav-profilen nu att sälja alla sina hästar.

– Jag köpte Barolo Gene och ville ha den hos Peter G Norman för att kunna träna själv.  Då skulle Peter stå som tränare och hjälpa mig med allt runt om men jag skulle sköta träningen. Det gick bra till en början och fler hörde av sig och ville köpa några ettåringar som jag skulle vara delägare i så det blev några stycken innan det var klart.

Behåller en häst

Stefan Hultman lider av sjukdomen MG. En muskel - och nervsjukdom som gör att överföringen från nerv till muskel inte fungerar normalt. Det leder till att musklerna tröttas ut på ett onormalt sätt. 

När Stefan skulle ta sin första vaccinationsspruta för Covid-19 blev han tyvärr sjuk och fick skjuta på besöket en månad. Efter det väntade en månads väntetid inför nästa spruta. Samtidigt gick inte MG-behandlingen att kombinera med vaccinationen.

– Jag får regelbundna droppbehandlingar som är ganska starka för min MG var tredje månad. Det sätter ned immunförsvaret väldigt mycket men hjälper till att hålla sjukdomen i schack. 

– Jag är färdigvaccinerad nu men har inte fått någon MG-behandling sedan i höstas. Det har gjort att jag har blivit sämre för tillfället och att jag inte orkar åka ut till stallet och köra hästarna. Jag har inte varit ute på tre-fyra månader och då blev det ju inte som det var tänkt. Det var tänkt att jag skulle få träna dom men det kommer inte gå som det ser ut nu. Musklerna pallar helt enkelt inte och nu blir jag trött bara av att gå på toaletten. Eftersom jag inte orkar blev hästarna en belastning. Därför tog jag det här beslutet nu. Jag kommer behålla en häst, Barolo Gene och den får vara hos Robert Bergh. 

Blixten slog ned

Han berättar att behandlingen av sjukdomen är tuff.

– Det var lite dumdristigt att göra det här. Det är väldigt jobbigt när jag får mina behandlingar. Jag blir 58 år i år men ibland känns det som att jag är 98. Däremot när jag satt i vagnen så kändes det jäkligt mysigt och roligt, det var ju mitt liv. Den energi jag har vill jag lägga på Kanal 75 och göra det så bra som möjligt.

Stefan hade ingen möjlighet att åka in till studion under den rådande pandemin. Istället byggdes en hemmastudio för att möjliggöra att den omtyckte experten skulle kunna fortsätta vara med i sändningarna. Tyvärr var oturen framme och satte käppar i hjulet.

– Jag hade sån jäkla otur. Blixtjäkeln slog ned i routern och den var tvungen att skickas till Spanien för lagning. Medelhavet i augustimånad är ju ”mañana” så då bestämde vi att jag skulle ta lite ledigt i stället, säger han och skrattar.

”Kommer aldrig kunna leka med hästar igen”

Nu väntar två behandlingar med lite tätare mellanrum för att förbättra hälsoläget.

– Jag tror det blir bra. Men tyvärr kommer jag aldrig kunna hålla på med några hästar vid sidan om. Det tar för mycket energi. Verkligheten är som den är. Jag kommer att ha den här sjukdomen resten av livet och då vill jag försöka göra det som jag kan göra så bra som möjligt.

Efter ett litet uppehåll, vaccination och behandling är det en taggad Stefan Hultman som gör comeback i tv-rutan på onsdag.

– Jag tycker det är förbannat roligt att sitta i tv och titta på fina hästar och bedöma och tycka. Det verkar vara ganska uppskattat också och då blir det ju ännu roligare. Jag säger vad jag tycker och tänker men man måste så klart har respekt för att alla älskar sina hästar. Man får välja hur man uttrycker sig.

– Nu har jag varit hemma i ett år. Inte orkat åka till stallet eller kunnat jobba vilket har varit jäkligt tråkigt. Jag ser fram emot att komma in i den vanliga ruljansen och räknar med att kunna vara i gång som vanligt framöver.