Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag kommer aldrig att glömma den här dagen”

Foto: TR MEDIA
Foto: Tr Bild
Foto: TR MEDIA
Foto: TR MEDIA

Det blev ett dramatiskt Elitlopp.
Men dagen efter ser ändå Petri Salmela, tränare till tredjeplacerade Makethemark tillbaka på loppet med stor glädje, även om det möjligtvis gått att hämta hem mer. 

– Alla vill vinna, jag ska inte spekulera i vad domaren dömer men det jag kan spekulera i är att min häst hade vinnande krafter kvar.

Petri Salmela var rörd redan efter Makethemarks prestation i försöket till Elitloppet.
Väl i final slutade hästen på en tredjeplats bakom de två franska hästarna, och det är en stolt tränare som försöker beskriva gårdagen. 

– Jag har lite svårt att hitta ord. Det är mycket känslor, säger Salmela. 

– Om man kollar på Elitloppets startfält så är hästen bara sex år gammal, nu var ju segraren Dijon det också. Men min häst är ändå relativt grön bland den yttersta eliten. Hela veckan har jag sagt att det här Elitloppet kanske kommer ett år förtidigt.

”Ska inte spekulera i vad domaren dömer” 

Dagen efter Elitloppet har Salmela redan fått besked att Makethemark tagit loppet på bästa sätt, något han värdesätter högt. 

– Det här är världens tuffaste sprinterlopp och kan ta väldigt hårt på hästen. För mig är det viktigaste efteråt att min häst i både försök och final kom på friska och starka ben över mål. Det vågar jag säga att han var absolut inte totalt trött. Skötaren sa det imorse också, han var fortsatt pigg och glad. Det är väldigt viktigt. 

Efterspelet av Elitloppet kom att handla om segrarens Dijons gångart över mållinjen och tvåan Jos Veerbecks trängning. Dessa två granskades och efter noggrant övervägande valde måldomartornet att inte justera resultatlistan. 

– Vi är jättenöjda med prestationen. Alla vill vinna, jag ska inte spekulera i vad domaren dömer men det jag kan spekulera i är att min häst hade vinnande krafter kvar. Ulf brukar inte heller spekulera spå mycket men när han lämnade över tömmarna sa han att han vunnit med lucka 150 meter före mål. 

”Tänk om vi hade vunnit” 

Petri Salmela lämnade Stockholm på kvällen för att ta sig hemåt igen och även om det inte blev något nämnvärt firande, så kryddades kvällen av Finlands seger i ishockey-VM. 

– Vi lämnade stallbacken efter att vi var klara i dopingstallet och gjort lite intervjuer. Sen åkte vi till Arlanda och tog en whisky, jag hade inte ätit på hela dagen så jag åt en macka. Det var firandet. Sen när vi var hemma fick vi se sista fem minuterna i Finlands hockeymatch, så då var vi glada. Jag kommer aldrig att glömma den här dagen. Men tänk om vi hade vunnit Elitloppet...