”Jag kan varenda sten och grässtrå”

Tomas Brolin.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Tomas Brolin efter bronset i VM-94.
Foto: SVEN SIMON / IMAGO/IBL
Järvsöfaks.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media/KANAL 75

Jarvsöfaks ska begravas och V75 avgörs den här helgen i Hudiksvall.

Travfantasten Tomas Brolin håller Hagmyren närmast hjärtat och minns superstjärnan.

– När han startade på V75 behövde man bara lösa sex lopp, säger VM94-hjälten.

I vanliga fall är Tomas Brolin, 51, alltid på plats när det vankas V75 på hemmabanan Hagmyren i Hudiksvall. Men den här gången står han motvilligt över.

– Jag hoppar den här gången och ser det på distans. Det är lite pandemitider fortfarande så vi ligger lite lågt och väntar tills det är slut på restriktionerna. Man är ju van att det är 5-10.000 människor där så man vill ju uppleva det igen istället för att det blir lite hackat och malet. 

När han bodde i Sundsvall blev det mycket trav på Bergsåker. Nu för tiden är Solvalla närmast, men Hagmyren är hemma för Tomas.

– Hagmyren är där jag är uppvuxen och hade mina ungdomsdagar, där har jag koll på alla stenar och grässtrån. Pappa var amatörtränare och har alltid haft hästar hemma på gården så det var bara att hänga på. Sen hängde jag där i princip varje tävlingsdag i yngre dagar så det får absolut räknas som min hemmabana.

”Man behövde bara lösa sex lopp på V75”

På lördag ska fenomenet Järvsöfaks begravas tillsammans med sina söner Hallsta Lotus och Faksen J:r på Jan-Olov Perssons gård i Hudiksvall. Hästen kans stoltsera med 201 segrar och över 21 miljoner inkörda pengar i sin långa karriär. Perssons kallblod förändrade det svenska travintresset.

– Världsrekordet på Gävletravet kommer man ju ihåg. Och att det var lämpligt när han startade på V75 för då hade man bara sex lopp att lösa, säger han och skrattar. 

– Sen att han radade upp segrar. Det var ju en fantastisk nordis som Jan-Olov Persson och hela trav-Sverige hade många roliga stunder med.

Ingenting slår att vara på plats

Trav är något som alltid legat varmt om Tomas Brolins hjärta och han berättar att han saknar att kunna uppleva det på plats.

– På Hagmyren brukar vi ha stolar, filtar och picknick med oss de här dagarna. Men annars bara att sitta ett gäng i restaurangen och käka och surra. Det sociala, gå på stallbacken och träffa folk. Det är det som är travet för mig. Att ha trav som en social träffpunkt är fantastiskt.

Han har många strängar på sin lyra och så även inom travet. Brolin är delägare i hästen Andelskungen TO tillsammans med ”ett härligt gäng”. Hästen återhämtar sig just nu efter en gaffelbandsskada men hoppas kunna vara tillbaka snart. Familjen Brolin har även en treåring som heter Rune Rigas tillsammans med travtränaren Ola Johansson och hans familj uppe i Boden som de hoppas en hel del på. 

Brolins vinnare och drag

Guldbollen-vinnaren passar på att avsluta med att bjuda på några roliga drag och vinnare inför lördagens omgång.

Tabasco C.D i första loppet är spännande. Bra spår och Björn Goop upp, han gjorde ett kanonlopp sist så den känns som en varning. Alexi Quick, Björn Goop igen. Han har varit ute mot tuffare motstånd än det här.

– Bästa spiken är Tekno Viking. Mats E Djuse kan ta det lugnt och bara köra fram när han vill. Det är galopp emot känns det som. Sen tycker jag The Bald Eagle i sista avdelningen är spännande. Han gjorde ett kanonlopp från bakspår sist. Bra spår den här gången och Mats E Djuse upp. Reijo Liljendahl har bra form han står bra inne i loppet.