"Jag kan inte prata – för mycket känslor"

Publicerad

Villiam var bäst då det gällde och tog hem Svensk Travkriterium 2017.

Då brast det för tränaren Timo Nurmos.

– Jag kan inte prata. Det är för mycket känslor. 

Det var inget snack i Svensk Travkriterium. Timo Nurmos supertalang Villiam vann loppet enkelt – på supertiden 1.12,0.

Efter loppet var tränaren – han är faktiskt både uppfödare och ägare till hästen också – Timo Nurmos rörd till tårar. 

– Jag kan inte prata. Det är för mycket känslor, säger Timo Nurmos i TV12. 

Senare, efter segerceremonin, hade han hämtat sig något.

– Det känns bra. Du ser ju själv hur mycket jag älskar hästen. Han har allt, och det är en egen uppfödning – du måste förstå, säger han i TV12.

– Det har varit jättestort, med hemmabana och allt. Och mycket känslor, fortsätter han.

"Jättefin häst"

I sulkyn satt rutinerade kusken Jorma Kontio:

– Det här är en jättefin häst, och just att Timo Tränar så bra. Hästen har varit bättre varje gång. Nu körde vi barfota i dag, och med rycktussar. Allt var bra. Det är en topphäst, säger Jorma Konto i TV12.

I TV12-studion östes det hyllningar över både hästen och tränaren.

– Man blir lite tagen, otroligt vad känslosamt det var för Timo, säger Sofia Aronsson i TV12. 

– Han är inte tom, han har inte gått i botten. Han är lite skön så, tar inte ut sig i onödan och också hur han beter sig efter loppet nu – han går runt där nere på banan som en kung, fortsätter hon. 

"Det är inte klokt"

Hästen vann alltså på supertiden 1.12,0 – ett nytt världsrekord. 

– Det är inte klokt. Han gör ju allt jobb. Han har satt upp farten, och jag tänkte efter 1500 meter: vad fort d et går. Men han bestämde själv. Det här var hans optimala fart, säger Anders Malmrot. 

Han slog alltså stallkamraten Readly Express tid från Kriteriet i fjol (1.12,8) med marginal – och tränaren var inte överraskad.

– Jag visste att han är bra. De tränar bredvid varandra varje snabbjobb, och jag tror de peppar varandra, säger Timo Nurmos.

Hästen är döpt efter Timos farfar, Villiam, det berättade han i vinnarcirkeln.

Segern var värd hela fyra miljoner kronor och hästen sköts av Fredrika Sandberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


2

3

Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag