Foto: / Elina BjorklundFoto: / Elina Bjorklund
 Foto: / Elina Bjorklund

Profilen: "Metoo har gått för långt"

Publicerad
Uppdaterad

Uppropet #visparkarbakut har väckt stor uppmärksamhet. 

Flera profiler inom hästsporten har rasat mot de sexuella trakasserier och övergrepp som kommit fram från vittnesmålen. 

Nu ger Fanny Olsson, känd från SVT-dokumentären "Jockey", sin syn på uppropet. 

– Jag tycker det har gått till en överdrift, svarar hon.  

I onsdags förra veckan publicerade DN uppropet #visparkarbakut mot det systematiska utnyttjandet av kvinnor inom rid-, trav- och galoppsporten. 

Vittnesmålen som har upprört flera profiler inom hästsporten. 

Förra veckan berättade den före detta svenska jockeystjärnan Inez Karlsson, som bland annat är känd för sin medverkan i SVT-programmet Mästarnas Mästare, om klimatet som råder inom galoppsporten. 

"Folk visade sina penisar framför mig" 

– Dagligen fick man höra sexistiska kommentarer eller att folk visade sina penisar framför mig, sa hon bland annat. 

Även Hanna Olofsson, som är en av de mer framstående tränarna inom travsporten, uttryckte sin ilska. 

– Jag tycker det ska vara en nolltolerans mot allt som #metoo berättar om, menade hon. 

"Jobbar hellre med mina manliga kolleger" 

Fanny Olsson är en av Sveriges största stjärnor inom galoppsporten, och blev i Sverige framför allt känd efter SVT-dokumentären "Jockey". 

Hon berättar att hon har en annan syn på uppropet än sina kolleger. 

– Detta har aldrig hänt mig. Killarna som jag jobbat med och jobbar med är hur grymma som helst, skriver hon i ett mejl. 

Hon menar att hon föredrar att jobba med sina manliga kolleger i sporten. 

 – Jag tycker att detta har gått till överdrift med alla #tagssen hit och dit. Jag jobbar hellre med mina manliga kolleger än de kvinnliga. Det är min åsikt på det hela.  

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Är du nybörjare på trav? Ta hjälp av SportExpressens travskola

Till Expressens startsida

Mest läst i dag