Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jag hoppas vi får se nya grepp framöver

Foto: Malin Albinsson / TR Media / Malin Albinsson

Missle Hill vann från dödens.

Udda körning i Klass 1-loppet.

Tangen Haap lekte hem Unionskampen. 

Det blev en rolig tävlingsdag i Karlstad.

Det är kul när det händer något annorlunda och det gjorde det verkligen i Top 7-loppet (V75-5). Det var full körning sista 700 och man fick nästan känslan av att det var tävling på fransk mark.

Hästarna var i alla spår när Magnus A Djuse oväntat kastade loss Tattoo Avenger efter sin startgalopp i fjärde spår på bortre långsidan. 

Ledande Mandela Zon fick sträcka på sig ordentligt för att freda sig mot Bugatti Miles och Gaylord Am. När krutröken skingrats sig var Gaylord Am och Anders Eriksson först.

Skorna åkte av för tredje gången i karriären och även om inte stilen var den bästa höll Gaylord Am säkert undan.

Anders Eriksson är en coming man och fick nyligen välförtjänt Joakim Sandkvists stipendium. Han har visat bra körhand länge men även visat upp starka siffror som tränare. 

Daniel Redéns Missle Hill har inte fått till det år. Men att döma av gårdagens insats i Färjestad är den lille kämpen kraftigt på gång. Normalt sett är han som mest effektiv när han får ett lopp på rulle och utnyttjar sitt främsta vapen: speeden.

I lördags var han starkast trots ett lopp utvändigt Disco Volante och Missle Hill svarade Mellby Free rejält upploppet ned. 

Ingen av kallblodskungarna Månlykke A.M. eller de två senaste årens vinnare Odd Herakles var med i Unionskampen. Då tog Björn Karlssons Tangen Haap hem landskampen med 300 000 kronor i förstapris. Resan från Västerbacke, två mål utanför Örnsköldsvik, påbörjades i fredags.

Tangen Haap kan ibland göra sig av med energi under tävlingsdagen och därför valde man att övernatta i Örebro. Björn Karlssons stjärnhäst anlände sent till Karlstad och efter en harmonisk uppvärmning dök han till ledningen och vann enkelt tillsammans med Erik Adielsson.

Överlag var det riviga lopp och jag uppskattar att det är gott om kuskar som kör när det är V75. Då blir loppen oftast annorlunda körda och jag hoppas att vi får se nya grepp framöver.

Varför inte prova en tävlingsdag med bara stayerlopp?  

I fredag var det dags för V64 Xpress. Sex lopp kördes inom loppet av en timme på Romme och Kalmar. Omsättningen stannade vid nästan åtta miljoner.

Jag tror på satsningen och att spelformen lyfter – och jag gillar att man kan spela för endast sex rätt (och få 2,5 gånger utdelningen).

Campo Bahia gjorde efterlängtad comeback men slog på en galopp strax efter start. Min klocka visade 1.13,2/1 900 efteråt men stjärnhästen sågs aldrig med segerchans.

Har ni hört talas om Simon Helm? Inte? 

Då tycker jag att ni ska lägga namnet på minnet.

I fjol blev det fyra segrar på 44 försök. I år har Helm fyrdubblat antalet triumfer och 17 segrar på 67 försök bär respekt med sig.   

Visst får han bra chanser av arbetsgivare Christoffer Eriksson men det är inte bara att hoppa upp och tror att det löser sig.  

Helm, född 1998, har fin körhand och jag gillar det jag ser av honom på banan och om han väljer att satsa på travet är min bedömning att han kommer vara rejält etablerad inom några. 

Redan i dag söndag kan det bli ny seger. Simon kör 2 Gloriana N.O. i lopp 3 på Vaggeryd. 

Christoffer Eriksson är generös att ge lärlingarna chansen att köra lopp. Det är även Peter Untersteiner. Sören Boel är unghästansvarig i stall Untersteiner och har kört fler lopp under sommaren när Peter tagit timeout från loppkörandet de senaste månaderna (dock gör ”PU” comeback i dag och kör en kvartett i Vaggeryd). 

Sören inledde omgången genom att vinna Adde S.H. trots ett lopp utvändigt ledaren. Sören brydde sig inte om ledande Önas Nougat utan körde mot hästarna som satt bakom Adde S.H. 

Och det var rätt val.

Det är lätt att förivra sig och köra mot ”fel” hästar. Tack vare Sörens kyla genom slutsvängen, när han körde mot Björn Goops Majestic Man, blev det knapp seger.