Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har skapat precis vartenda öre jag har”

Jörgen Westholm beskriver sig som ”self made”.
Foto: LENA EMMOTH / TR Media / Lena Emmoth
Unique Juni med Jörgen Westholm
Foto: Maria Holmén / Tr Media

Travtränaren tillika kusken Jörgen Westholm beskriver sig som ”self made”. 

En gång i tiden sålde han fiskedrag för att ha råd att köpa hästar.

I dag kör han in över 15 miljoner kronor per år och vill driva sporten ständigt framåt. 

– Många säger att det är misstagen man lär sig av, på det viset känner jag att jag borde vara fullärd, säger 49-åringen.

Jörgen Westholm har grävt där han står och lärt sig att ta vara på det han har. Den obotligt kreativa travtränaren har format hela sin verksamhet efter sina egna behov och befunnit sig i ständigt utveckling sedan start. 

Han utgår från Karlsro gård i Sala, hemorten där han är känd som både entreprenör och idrottsutövare för sina bedrifter på travbanorna. Han har genom åren deltagit i storlopp som Elitloppet och Prix d'Amérique med Super Light som han tog fram själv. 

Tränaren har 120 hästar på listan och år efter år lever och andas han sin hobby dygnets alla timmar. 49-åringen verkar helt enkelt inte få nog av varken hästar eller travsport. Det trots att sporten tärt på honom ibland – men då har det främst gällt människor. 

– Om man bara säger ”åh vad allt är bra” så blir man populär inom sporten men jag har ju valt att också säga vad jag tycker ibland. Det gör att man inte kommer att bli så populär. Sverige är inte ett land som är moget för att man säger vad man tycker. 

Orden till lärarna på mellanstadiet

Jörgen Westholm omgavs tidigt av djur. Hans mor och farföräldrar hade mjölkor och när han bara var väldigt ung spenderade han mycket tid i ladugården. Så småningom tröt dock det intresset men när hans pappa fick en travhäst så hände det grejer. 

– Min far var maskinhandlare så han lyckades få en häst. Det var någon som inte kunde betala för sig. Då fick han en jättedålig travhäst i betalning i stället. 

Hästen betäcktes och när avkomman skulle sättas i träning så kom familjen i kontakt med en amatörtränare. Det var då Jörgen Westholm upptäckte travsporten. 

När han var i tioårsåldern fick han köra travhäst för första gången.

– Det var någon from av skentrav, antagligen var det inte sken men jag trodde att det var det, det gick i alla fall väldigt fort väldigt länge. Men jag lyckades komma hem till stallet samtidigt som hästen. Bara det var en upplevelse. Det gav mig en adrenalinkick av modell värre, säger Jörgen Westholm och fortsätter: 

– När jag kom tillbaka efter sommarlovet och skulle börja femman så sa jag till lärarna ”jag behöver inte gå här något mer för jag vet vad jag ska bli – jag ska bli travtränare”. Från den sommaren har jag inte funderat på att bli något annat. 

”Jag har gått livets hårda skola”

Han beskriver sig som ”self made”.

– Jag har gått livets hårda skola. Jag har skapat precis vartenda öre jag har i fickan. Jag har alltid haft bra stöd av min familj men jag har fått sköta mig själv och kämpa mig fram till saker själv. Det tror jag har stärkt mig, man måste kämpa för att komma någonstans. 

Efter att ha gått klart grundskolan tog han jobb hos Krister Söderholm som bedrev sin verksamhet på Solvalla. Där blev det tre år innan Jörgen Westholm flyttade utomlands två år. Mestadels var han i Holland, där väcktes intresset för att besikta unghästar och han hann även med att bli holländsk lärlingschampion innan han flyttade hem. 

Han ville bygga upp sin egen verksamhet men saknade pengar. 

– Jag valde att vara affärsman under ett år. Jag höll på med alla konstiga affärer, allt från att sälja hö, kött, fiskedrag till knivar och bestick. Jag köpte och sålde allt jag kunde för att få ihop pengar till att kunna börja köpa hästar. Jag insåg tidigt att det aldrig var någon som skulle lämna hästar åt mig i träning så jag fick köpa de själv. 

Parallellt med uppbyggnadsfasen lärde han känna två människor som skulle får stor betydelse för honom, Sven Lindblom och travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander. 

”Haft två otroliga bollplank”

Jörgen Westholm praktiserade flera dagar i veckan på Lindbloms alternativbehandlingsklinik och tog samtidigt del av hans gedigna kunskap om exteriörer hos travhästar. 

– Jag hade tur som bodde på rätt ställe så att jag lärde känna Sven och sen blev jag god vän med Stefan, honom stöter och blöter jag med fortfarande. Vi pratar exteriör nästan dagligen. 

– Jag har haft två otroligt kunniga bollplank, jag har hela tiden var intresserad själv och de har varit väldigt frikostiga med sin kunskap och lärt ut. Det är den skolan jag har haft. 

Alla lärdomar om exteriör har byggt Jörgen Westholms karriär. 

Som 21-åring köpte han hästen Action Man för sjutusen kronor som sedermera sprang in 700 000 kronor. Det var också början på ett framgångsrikt samarbete med hästägaren Bengt Johansson som gjort sig känd med sina ”Ninepoints-hästarna”. 

– Jag tänkte att jag måste hitta den exteriöra formen så att jag kan köpa väldigt billiga hästar som jag kan träna upp och vara med och tävla. Det var det som gjorde att jag kunde komma i gång som ”self made”.

”Gjorde mig ovän med väldigt många människor”

Jörgen har gått igenom mycket för att i dag stå med en stor verksamhet med 120 hästar fördelade på tre olika stall i Sala samt en filial i Frankrike. Han driver en tydlig vision och filosofi. 

Bland annat så går hans hästar ute dygnet runt, han använder sig av simträning och sedan ett par år tillbaka har han även en rakbana under tak. Utveckling och framåtanda är något som alltid inspirerat honom. 

Men att bryta ny mark har ibland skapat konflikter runt honom. 

– Jag var väldigt aktiv i Travtränarnas Riksförbund under 14 år. Jag drev aldrig några saker i eget intresse. Jag drev det för svenskt travsports framtid och gjorde mig ovän med väldigt många människor. Kanske var det i onödan med tanken på att ordet sunt förnuft inte verkar användas när man tar beslut för svensk travsport. 

– Det var onödigt att lägga den tid jag gjorde men jag genomdrev två saker som jag är väldigt stolt över, det nya öppna anmälningssystemet, det slogs jag för. Och jag drev väldigt länge, innan det gick att genomföra, att det skulle vara tjugo procent i uppfödarpengar för att få en större rotation i sporten. Det var uppfödarna själva emot i början men nu säger de helt plötsligt att det var det bästa beslut vi tagit. 

Ålder = bara en siffra

Jörgen Westholm menar att ovanstående är något som gjort honom impopulär i vissa kretsar. Men han är också känd för att lyfta fram yngre förmågor inom sporten, något som borde bidra till motsatsen. 

– Jag har 19 personer som blivit professionella tränare efter att de jobbat hos mig. Många är framgångsrika men de finns också de som är på väg uppåt. Jag tror inte att det är speciellt många tränare som kan påvisa de siffrorna. 

– Det är en kul grej, desto äldre man blir, det kanske man inte uppskattat så mycket under vägens gång. Det är många som jobbat här som man har gett fina chanser som sen har gått vidare och blivit konkurrenter till en. Förr kanske jag såg det på ett annorlunda vis men nu tycker jag bara det är väldigt roligt, säger Jörgen Westholm belåtet och tillägger: 

– Jag har varit ganska öppen med att man kan få chansen hos mig och det har också gjort att många har sökt sig till mig.

Det är dock inte bara proffstränarlicenser som räknas. Jörgen Westholm hoppas att det ska gå att lyfta fram hästskötarna mer inom sporten. 

– Kuskar kommer vi alltid ha så att det räcker och blir över. Men de som tar hand om hästarna och gör ett gediget jobb med dem måste vi värna om. Jag skulle gärna se att man i tv-grafiken nämner vem som sköter hästen. Det är den som sköter hästen som driver travsporten framåt, det är så jag ser det. 

Nästa år fyller Jörgen Westholm 50 men än så länge finns det saker kvar att lära sig – och lopp att vinna. 

– Det är en sjukt häftig sport, det finns precis ingen dag som är den andra lik. Det är helt otroligt vad det händer. Och i den här sporten kallas man ”pojk” tills man fyller 60 år. Åldern är bara en siffra. 

Förutom att åka till Alaska för att uppleva vildmarken och sitt stora intresse för jakt och fiske så önskar Jörgen Westholm att få vinna flera storlopp. 

– Jag har vunnit några grupp-1 löpningar men inte så många, men att få hästar att vinna grupp-1 löpningar igen. Det är det häftigaste man kan vinna. 

Skulle du säga att du fortfarande lär dig saker inom travsporten? 

– Absolut. Jag skulle säga att jag uppskattar varje dag jag lärt mig någonting, det tycker jag är en bra dag i mitt liv. Många säger att det är misstagen man lär sig av, på det viset känner jag att jag borde vara fullärd. Det finns två olika sätt att se det hela, säger han och skrattar. 


Tre frågor till Jörgen Westholm

Vad tror du kommer att bli viktigt för travsporten de närmsta fem åren?

– Jag skulle vilja se att Svenskt Travsport arrenderade Solvallas travbana och driver den som man gör i Frankrike med Vincennes. Där driver travförbundet nationalarenan. Då skulle man satsa på att hästägarna som verkliga vip-gäster. När man har starthäst ska man inte vilja sitta hemma med ATG-live – det ska vara kul att se sin häst på plats. 

– Hästägarna och att attrahera folk är vad som kommer att vara något av det viktigaste för travsporten de närmsta fem åren. Jag har ju en massa tankar om det här men att förbundet tar över Solvalla är något jag verkligen skulle önska. 

– Att Solvalla får blomma ut som en riktig nationalarena. Och om inte Solvalla vill det – ge någon annan bana i mellan-Sverige chansen. Låt den bana som vill bli en sådan format av nytänk, utveckling och där man gör något extra för hästägarna. 


Vilken häst har betytt mest för dig? 

– Det är givetvis Super Light, jag har fått deltagit i fyra Prix d'Amérique och två Elitlopp. Det kanske inte är det som är grejen med Super Light, han var teknikbefriad men hade den mentala styrkan. Han hade viljan och är nog lite som mig på det sättet. Vi kanske inte är några supertalanger på det vi håller på med men vi jobbar och utvecklas hela tiden. 

– Men en annan häst som betytt mycket är Criks Hurricane, jag köpte honom för 22 000 kronor och han sprang tillslut in 6,6 miljoner kronor. Det var häftigt. 


Vilket är det finaste minnet du har på en bana? 

– När jag vann Sverigeloppet med Criks Hurricane.  Det var väldigt mycket publik och det var ett lopp när det kom en häst från varje bana till Solvalla och gjorde upp i försök och final. Det var 300 000 kronor till vinnaren och det här var väl en bit över tjugo år sedan. Jag gjorde ett taktiskt fulländat lopp, gjorde schackmatt på Stig H Johansson och så vann jag det loppet. Det är inte det största loppet men det är något jag kommer att minnas i alla fall.