Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag har några bra chanser nu"

Rikard N Skoglund svänger runt som catchdriver i norr och får goda råd av de rutinerade rävarna.

- Ulf Ohlsson och Kaj Widell är de jag bollar med mest. Men i grunden finns det inte så mycket annat än att jobba en massa år och åka runt och tävla för att hela tiden bli bättre, säger 29-åringen inför söndagens Grand Slam 75-tävlingar i Östersund.

Rikard N Skoglund jobbade hårt under 2017 och lyckades etablera sig som en av de mera framgångsrika lånekuskarna i norra Sverige.

52 segrar på drygt 600 körda lopp blev fjolårets facit och 3,5 miljoner kronor inkört. Bästa året hittills för killen från Sundsvall som blev den yngste tränaren i landet när han kvitterade ut proffslicensen vid 21 års ålder.

För ett och ett halvt år sedan köpte han och sambon Lina Bergström Wolmsta gård i Njurunda som ligger i Sundsvalls kommun.

Öystein Tjomsland, Anders Wallin och Alf Jonsson är några av hyresgästerna på gården med 80 boxar.

- Snart kommer brorsan Robert med ett gäng hästar också och ska då ha verksamhet i både Bollnäs och Njurunda.

Ohlsson en förebild

Han kombinerar det egna tävlingsstallet med löpkörningar och reser runt en hel del i främst södra Norrland. Nyligen passerades miljonen inkört 2018.

Ulf Ohlsson prenumererar på de allsvenska kuskchampionaten. Han bor numera i Knivsta men fortsätter tävla flitigt på de nordliga banorna.

På Skoglunds jaktmarker…

- Ja, det hade ju varit lättare om Ohlsson inte körde här uppe. Samtidigt är han en så pass stor förebild så jag utvecklas av att köra mot Ohlsson varje tävlingsdag. Så ser jag på det. Kaj Widell är en annan jag har mycket att göra med och ser upp till och får goda råd av, säger Rikard N Skoglund.

Ett delmål för Skoglund i år är att bli en av de tre mest framgångsrika kuskar norr om Stockholm.

- Just nu i början av året är jag väl där bland de tre – men det ska vara utslaget på ett år. Så det är bara att jobba. Det är som Kaj och Uffe säger att det bara är att åka och åka. Det finns inget annat!

Tre år i Östersund

Sambon Lina Bergström kommer från Östersund och i tre år var han tränare på banan innan flyttlasset gick hemåt igen.

På söndag kör Rikard N Skoglund nio av de elva loppen på sin gamla hemmabana, varav sex inom Grand Slam 75.

Skoglund om bästa chansen på GS75....

- Det är några ganska bra chanser jag har men 3 Guiseppe Boko (GS75-1) bedömer jag som min bästa. Jag vann med honom näst senast och i den senaste starten kom den inte till riktigt på V75 då Örjan Kihlström körde. Han har ett bra läge och jag gillar den här hästen. Jag har vunnit så mycket lopp med Daniel Wikberg att jag alltid tror på chans när jag åker ut med någon av hans hästar. 10 Quatre Star tycker jag är tuffast emot.

Skoglund om näst bästa chanserna…

- I B-gruppen vill jag plocka med tre riktigt fina hästar. 6 Rally Didrik (GS75-2), 12 Sangrita Ås (GS75-7) och 10 Carlos Texi (GS75-4). Sangrita Ås var grym senast på V75 då hon bara var huvud och hals ifrån att vinna. Men läget gör henne bara till en outsider. Carlos Texi var bra senast på V75 som trea. Henne gillar jag skarpt. Spåret sätter ner chanserna men hon är en bra avslutare och ska inte nonchaleras även om det krävs tempo. Rally Didrik känns bra aktionsmässigt igen i jobben enligt tränaren och det är just det där att han kan tappa travet som varit hans svaghet. Om man inte hittar någon spik där så ska man ha med Rally Didrik på kupongen, slutar Rikard N Skoglund. 


Av Mikael Wikner/Kanal 75