Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag har mycket kvar att vinna...”

Foto: TR Media
Foto: TR Media

Karriären har varit lång och framgångsrik. 

I år har han dessutom nått två nya milstolpar. Men än är han inte färdig. 

– Vi har vunnit mycket men jag har mycket kvar att vinna, säger han och ler. 

Vi möter travtränaren Peter Untersteiner i hans stall inne på Halmstadtravet. 

Där har han varit i stort sett varje dag sedan han var elva år, då cyklade han dit för att hjälpa till med hästarna. I dag har han nästan 100 hästar i stallet och ytterligare några på Holms Gård, som han hyr sedan fem år tillbaka.

– Att det skulle bli så här med tvåhundra hästar det fanns inte ens i fantasin. Det var ingen som hade tvåhundra hästar. Jag fattar inte hur det har blivit så egentligen men det är ringar på vattnet så är det ju. 

Två milstolpar i år 

Peter Untersteiner startade sin aktiva karriär hos tränaren Folke Sjöberg. Därefter tillbringade han tio år som lärling hos Lars G Edvinsson innan han som 27-åring startade sin egen verksamhet.

Vid hästgalan 2017 utsågs Peter Untersteiner till Årets Tränare för sina prestationer 2016 då stallet körde in hela 28,4 miljoner kronor. 

– Det är fascinerade sport vi håller på med, det är alltid en strävan efter nya mål. Jag är femtio plus och jag har fortfarande suget kvar.

I år passerade han två milstolpar. Först nådde han fram till 3000 segrar som kusk och kort därpå inkasserade han den 3000:e tränarsegern. 

– De flesta segrarna jag har tagit, har jag tränat fram själv har det visat sig. För det hände ju nästan samtidigt, det var två månader emellan milstolparna. 

”Vi pushar varandra”

Peters sambo, Marie, som han har haft vid sin sida i drygt trettiofem år, ser till att allt rullar och tar hand om pappersarbete och logistik. 

– Hennes hjälp har gjort att jag kan koncentrera mig på hästarna, det är väldigt bortskämt. Men så har jag haft det nästan hela mitt liv. 

Tillsammans med Marie har han sonen, Johan Untersteiner, som gjort sig till ett minst lika välkänt namn ute på travbanorna.

– Hans framfart har gjort att min karriär förlängs. Hade inte han varit som han är så hade nog inte mitt stall sett ut som det gör. Vi pushar varandra och det är roligt att man kan tävla på samma villkor, far och son, tjej och kille. Det är en rätt rolig sport, kan man säga. 

Viktiga Kanal 75-klippet

Peter kom från Österrike till Sverige 1964, när han själv var fem år gammal, tillsammans med sin pappa. 

Peter visar ett tv-reportage, gjord av Kanal 75 som handlar om hans bakgrund. I den filmen är Peters pappa med. 

Källa: ATG Play

– Min pappa dog ett halvår efter att vi filmade. Att det här blev gjort känns fint. Jag har ingen annan film på honom alls faktiskt annars, säger han och fortsätter: 

– Han var till och med bra på att dö. Han var helt slut, men han dog mycket lyckligt. Det var faktiskt fint att den här lilla dokumentären blev av. 

”Var udda så klart...”

Han hade en mycket nära relation till sin pappa. 

– Vi var tighta, så klart. Min mamma bodde kvar i Österrike, så det var han och jag som flyttade hit. Det var udda så klart... 

– Att flytta till ett annat land, med ett litet barn. Det är helt enastående. Tänk om jag skulle ha flyttat själv med Johan till Uruguay och inte kunde ett ord av språket. På sextiotalet var det  ganska långt mellan Sverige och Österrike. 

Att ha en nära relation till sin egen son är något han är väldigt glad och stolt över. 

– Vi är både kompisar, far och son och bröder, ingen av oss har i och för sig bröder. Men vi har en väldigt bra relation, det har vi haft hela tiden. Det är roligt. 

Imponerad av sonen 

Johan håller även han till på Holms gård där han etablerat sig med sitt egna stall, som han kallar Drömgården, och Peter är mycket imponerad över det som sonen hittills lyckats bygga upp. 

– Att hålla i så mycket och träna hundra hästar samtidigt, jag förstår inte hur han kan. Det är så många beslut han måste ta hela tiden. Det är bra gjort tycker jag. 

Foto: Kanal 75 AB

En dag är det också tänkt att Johan ska ta över verksamheten. 

– Det är lika viktigt för mig att det går bra för honom, han ska ta över allt så småningom när inte jag pallar längre. Då kommer det att bli en smygande övergång, så blir det ju. 

”Jag har mycket kvar”

När Peter tittar tillbaka på sin tränarkarriär så är det en hel del han kan glädjas åt. 

– Det är så mycket som varit fint. Framförallt bredden och relationerna med ägarna. Johans framfart är grädde på moset. Det är väldigt stimulerande. 

– Min första stjärna var Smokey Star, säger han och pekar mot en segertavla. 

Men trots segrar i bland annat i Kriteriet, Stoderbyt, Stochampionatet och E3- finaler så vill Peter Untersteiner mer.  

– Det har varit många bra hästar men ingen elitloppshäst eller superstar som jag har haft. Vi har vunnit mycket men jag har mycket kvar att vinna, säger han och ler. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!