Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Jag har gråtit och skrikit så mycket"

Foto: / FOTO: LARS JAKOBSSON

2017 slutade i moll.

2018 började i dur.

Ulrika Wällstedt var ett målfoto från att ta full pott under onsdagens V86-tävlingar.

- Jag har gråtit och skrikit så mycket under loppen att folk som sett mig måste tro att jag är tokig. Det här var oerhört viktigt för oss, sade en överlycklig tränare.

Inte en krona inkört på drygt tio veckor.

Det var facit för Ulrika Wällstedt och hennes stall Guldstjärna inför onsdagens V86-omgång.

Men då hade hon också medvetet preparerat stallets toppduo för just denna kväll.

Varningsklockorna under eftermiddagen talade om tjällossning och risk för otjänligt underlag på Solvalla.

Fullt så illa blev det inte, men när V5-spelet bjöd på en 100-oddsare och tre 20-oddsare med fyrarättsutdelning som följd kunde man ana att det skulle smälla även på V86-spelet.

Att banan blev lerigare och blötare i ju längre kvällen led bekom emellertid inte Fonda Boko det minsta när han blåste till ledningen och lämnade sina konkurrenter i smått överlägsen stil.

- Det var härligt att se honom idag. Jag var orolig hela loppet att han skulle vika ner sig, han har ju aldrig sprungit på tung bana förut, men han var verkligen fin. Hästen är i sådan harmoni för dagen, det bådar gott, sade Wällstedt som på förhand deklarerat att jobbiga förutsättningar skulle vara till fördel för Swimming Pool.

V86-avslutningen blev den fyrfota gyttjebrottning man kunde ana i det tilltagande regnet och Swimming Pool närmade sig stadigt, men utan att komma förbi Hans R Strömbergs dödenstravande Tiger Williams som försvarade sig förnämligt för Kaj Widell.

- Jag är så nöjd med honom ändå. Det är en stor tung häst så han behövde det här loppet i kroppen, men som vanligt kämpade han hela vägen. Man måste bara älska den hästen, sade Wällstedt som kunde räkna in 90 000 kronor på årets två första starter, att jämföra med 629 900 under hela 2017.

Fick njuta från Frankrike

I en annan division när det gäller prispengar under en säsong tävlar Timo Nurmos som åkt ner till Frankrike för att preparera Readly Express för Prix d’Amerique.

Därifrån fick han se Extra Fudge spurta starkt, men förgäves bakom Svante Ericssons Orkidee Skift som hade uppvisning för Örjan Kihlström.

Revanschen kom två lopp senare då Manofthematch blev minst trött i ett galoppfyllt långlopp i händerna på Jorma Kontio.

Långlopp i kallblodstempo

På Åby var förutsättningarna mer normala och kvällens rivigaste lopp kom i V86-3 där första varvet travades på 1.13,1 efter otaliga ledarskiften.

Det passade Kim Eriksson som sparade krutet bakom Sofia Aronsson-tränade italienaren Vichy Grif som slog klorna i tappre Kiss My Lips H.C. kort före mål.

Raka motsatsen sett ur dramatisk synpunkt blev styrkeprovet över sällsynta 3 640 meter autostart. Omgångens största favorit Ready Ribb (Björn Goop tränar, Carl-Johan Jepson körde) fick anföra en lång sträcka i 1.22-fart med konkurrenterna uppradade bakom och brisade ifrån i obekymrad stil.

Bra säsong för Rushmore

Lutfi Kolgjinis auktionsdyring Rushmore Face återkom efter uppehåll och levererade kvällens prestation då han rundade fältet trots tappstart.

- En häst med väldigt hög kapacitet. Det blir nog en bra säsong för hans del, konstaterande körande Christoffer Eriksson.

Amatörtränaren Helén Blomberg har bara tre hästar i träning.

En heter Global Raceway och avslutade fjolåret med imponerande V75-seger dagen för julafton.

2018 öppnades i samma övertygande stil då han fixade kvällens tredjefavoritseger efter tidig ledning för Stefan Persson och höll nere V86-utdelningen till 10 662 kronor.


Av Robin Johansson/Kanal 75