Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag har en bra känsla för Nahar denna gång

Det debatteras friskt i trav-Sverige och jag kan känna att det blir för överarbetade tankar ibland och att det mesta handlar om egenintresse.

Jag blir matt när det föreslås att propositionerna ska styras mot banans egna hästar och tränare.

Tänk er Gais, Häcken och IFK Göteborg i 30 allsvenska omgångar eller en elitserie med Djurgården, AIK och Hammarby över 52 omgångar.

Hur kul blir det?

Samma hästar, samma gamla kuskar och samma gamla tränare. Dag ut och dag in.

Så vill en del i människor att framtidens trav-Sverige ska se ut. De tycker att det är en bra idé eftersom det innebär att hästägarna ska slippa åka land och rike runt för att se sina hästar tävla och att travet på så sätt ska bli mer miljöanpassat och bära sig bättre rent ekonomiskt.

Jag vet inte hur genomtänkt förslaget är. Däremot så är jag helt övertygad om att det inte är bra. Jag upplever att hästägare vill ha det precis tvärtom.


Själva grejen med att äga häst är ju att man är ett gäng som åker iväg tillsammans för att umgås och se sin häst tävla. Ena veckan är det V65, nästa V75 och sen kanske det blir ett årgångslopp om man har riktig tur.

Det blir nog lite tråkigt att åka på samma bana vecka ut och vecka in. Som hästägare vill man ju uppleva mer än så och jag är tveksam till att det skulle ha någon större påverkan på naturen om tvingade alla hästägare att hålla sig hemma.

Travsporten gör dessutom så otroligt mycket för naturen att jag tycker att själva miljöaspekten i det hela borde vara en ickefråga.

Det finns väl betydligt större bovar att rikta in sig på i så fall?


Jag ser fram emot morgondagens tävlingar på Dannero. Precis som många andra mindre banor har de nischat upp sin stora dag och gjort den till något riktigt bra. I morgon kommer vi att bjudas på både Kallblodskriteriet och Guldtäcket och jag hoppas verkligen att det kommer mycket publik i morgon för det är de värda.

Vi i stall Bergh selar ut elva hästar och om jag ska ranka mina tre bästa chanser under dagen så blir det 1) Hankypanky Frances (V4-2), 2) Bazileus d'Ela (Lopp 14), 3) Part Nan Angelen (V75-6).

Mina tankar om V75-omgången:

V75-1: Det blev inte alls bra med spår fyra för Montdore. Det är klart negativt och risken för galopp är stor. Löser han starten har han emellertid en bra chans att vinna. 2 Bandit Hornline satt fast sist och det är inte omöjligt att han segerstrider om Montdore gör bort sig.

V75-2: Lås det här loppet på tre mest betrodda. Jag tror inget annat ekipage har chans att blanda sig in i segerstriden.

V75-3: Jag har en bra känsla för 4 Nahar den här gången. Jag tror på en bra prestation och rankar honom etta.

V75-4: 4 M.T.Jeopardy är startsnabb och borde ta sig till ledningen. Bra förutsättningar i ett ihåligt lopp.

V75-5: 10 Tangen Haap har ännu bättre kapacitet än han visat hittills. Står bra till och segerchansen borde vara god.

V75-6: 2 Part Nan Angelen gjorde bort sig sist. Bättre förutsättningar nu och jag tror på bra chans. Det är dock några bra emot så man bör gardera.

V75-7: Det här känns som spets och slut för 1 Nadal Broline.


Här kommenterar och betygsätter Robert Bergh sina V75-chanser i morgon